Mukkulan liikuntahallin suunnitelma Lahdessa on mielenkiintoinen avaus

Päijät-Hämeen salibandyseura kaavailee yksityisellä rahalla liikuntahallia Mukkulan urheilualueelle. Mirja Hussain

Lahdessa on tehty mielenkiintoinen avaus uuden liikuntahallin rakentamiseksi akuuttia salipulaa potevaan kaupunkiin. Asialla on Päijät-Hämeen Salibandyseura, tuttavallisemmin Pelicans SB. Se puuhaa Mukkulaan noin 6 500 neliön kokonaisuutta, johon mahtuisi kuusi erillistä liikuntatilaa. Ne valjastettaisiin palvelemaan muiden muassa palloilulajeja.

Hanketta varten laaditaan jo kaavamuutosta Mukkulan palloilualueelle, aivan koulun naapuriin. Paikka on tarkoitukseen osuva, sillä hallia olisi helppo käyttää myös koulun liikunta- ja juhlasalina. Lisää käyttäjäpotentiaalia löytyy läheiseltä Niemen korkeakoulukampukselta.

Kaupunkia hankkeen puuhamiehet aikovat vaivata muutenkin kuin kaavoituspyynnöllä. He kosiskelevat kaupunkia vuokralaiseksi vajaat 6 miljoonaa euroa maksavaan liikuntahalliin, joka on määrä rakentaa lähes täysin yksityisen rahoituksen turvin. Valtiovallalta on toki jo haettu avustusta 720 000 euroa.

Salibandyseura on perustanut hankettaan varten osakeyhtiön, jossa on mukana muitakin osakkaita. Pienosakkaiden nimiä ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta arvailla voi, että nekin löytynevät urheiluseurojen suunnalta. Yhtiötä kun ei toiminnanjohtaja Jari Koskisen mukaan ole perustettu sijoitusmielessä. Kaupunkia ei osakkaiden joukkoon aiota kysellä, mutta vuokralaisena se maksaisi osaltaan hallin ylläpidosta.

Lahden sivistys- ja liikuntatoimesta vastaavat virkamiehet ovat julkisuudessa suhtautuneet hallihankkeeseen alustavasti myönteisesti. He tunnustavat tarpeen saada kaupunkiin lisää sisäliikuntatiloja nyt, kun sisäilmaongelmaisten koulujen purkutalkoot ovat pyyhkäisseet mennessään useita liikuntahalleja. Mukkulastakin katosi iso sali pari vuotta sitten entisen alakoulun mukana.

Lisätilan tarvetta on korostanut sekin, että sisäliikuntatilaksi aikanaan saneerattu Suurhalli on usein harrastajilta suljettu erilaisten tapahtumiensa takia.

Kaupungin mahdollinen osallistuminen yksityiseen hallihankkeeseen ei ole tosin aivan yksinkertainen asia edes silloin, kun itse investointi olisi yksityinen. On otettava huomioon esimerkiksi hankintoja ja kilpailuttamista koskeva lainsäädäntö, mikä yksin voi tarkoittaa sitä, että puuhamiesten tavoite aloittaa hallin rakennustyöt jo ensi keväänä voi olla liian toiveikas.

Velkaiselle kaupungille sopinee hyvin, että uuden liikuntapaikan rakentaminen ei rasittaisi sen omaa tasetta. Veronmaksajat kaivannevat silti lisätietoa myös siitä, kuinka suuren osuuden hallin vuotuisista käyttökustannuksista kaupunki joutuisi vuokralaisena maksamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.