Lisääntymistonnit ovat turhia ja väärin

Erno Laisi

Manner-Suomen pienin kunta, keskisuomalainen Luhanka aikoo tukea jatkossa lapsiperheitä aiempaakin avokätisemmin. Tulevaisuudessa luhankalainen perhe saa lapsen syntymästä tai adoptiosta 1 000 euron vuotuisen korvauksen kymmenen vuoden ajan. Tuen ehtona on, että perhe on kirjoilla Luhangassa. Ilmiselvä tavoite on houkutella lisää asukkaita.

Luhanka on työntänyt ekstrarahaa lapsiperheille aiemminkin, mutta väkilukukehitys on jatkanut laahaamistaan. Elokuun lopussa Luhangassa asui 695 asukasta.

Jos kunta ei keksi lapsiperheitä houkutellakseen muuta kuin lisääntymistonnin, tilanne on päässyt jo epätoivoiseksi.

Toiminta on paitsi epätoivoista myös väärin.

Luhangan kunnallisveroprosentti on Keski-Suomen maakunnan pienin, 18,5. Samaan aikaan valtionosuudet muodostavat Luhangan budjetoiduista tuloista yli puolet. Käytännössä Luhanka siis maksaa houkutinrahaa, joka on kerätty isoilta osin muualla Suomessa asuvilta veroina pois.

Kyllä Päijät-Hämeessäkin osataan! Padasjoella päätettiin pari viikkoa sitten, että kunnan lukio tarjoaa opiskelijoilleen autokoulun B-korttiopetuksen maksutta.

Padasjoki käyttää sumeilematta hyväkseen valtionosuusjärjestelmää (vos), eikä edes peittele sitä. Padasjoen sivistyslautakunnan yksimielisesti hyväksymän esityksen perusteluosassa huomautetaan, että ”yhden lisäopiskelijan tuomat valtionosuudet kattavat reippaasti yhden ikäluokan autokoulumaksut”.

Ymmärrän täysin padasjokelaisten halun pitää kynsin ja hampain kiinni omasta lukiostaan. On kuitenkin päivänselvää, ettei verorahoilla maksettujen lahjojen jakaminen pitkässä juoksussa pelasta pientä maalaislukiota.

Vos-järjestelmän tavoitteena on kuntien vastuulla olevien julkisten palveluiden saatavuuden varmistaminen tasaisesti koko maassa. Se on ihan hyvä tavoite. Kuntien saama valtionosuusrahoitus koostuu kahdesta osasta: valtiovarainministeriön hallinnoimasta peruspalveluiden valtionosuudesta sekä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoimasta opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuudesta.

Seuraavaksi järjestelmän sietämättömin osuus: valtionosuusrahoitus on yleiskatteellista rahaa, eli suomeksi sanottuna sitä ei ole korvamerkitty tiettyjen palveluiden järjestämiseen.

Vos vaatii pikaista korjaamista. Rahat tulisi aivan ehdottomasti korvamerkitä peruspalveluiden järjestämistä varten.

Jos maalaispitäjissä luullaan, että lisääntymistonneilla, ajokorteilla tai vaikkapa ilmaisilla tonteilla saadaan käännettyä jatkuvasti kiihtyvää suurkaupungistumisen trendiä, on luulo yksiselitteisesti väärä.

Ihmiset eivät valitse asuinpaikkaansa tukiaisten, lahjojen tai edes veroprosenttien takia, vaan työpaikkojen, mieltymysten ja riittävien peruspalveluiden perusteella.

Ihmettelen, jos yksikin perhe muuttaa Luhankaan lisääntymistonnin takia. Maksuton ajokortti voi houkutella jonkun aikaa muutamia padasjokelaisia nuoria jäämään lukion ajaksi kotikuntaan. Pidemmällä tähtäimellä nuoret näyttävät kuitenkin loppuvan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu