Voisiko vain pitää hauskaa eikä mitata ruutuaikaa?

Milja Kungas

Nyt se pelikone kiinni! Ruutuaika on tältä päivältä täynnä! Älä ota sitä puhelinta enää käteen!

Kuinkahan moni vanhempi tunnistaa itsensä noista komennoista? Latelet ainakin joskus jälkikasvullesi näitä lauseita, eikö vain?

Hyvä niin, sillä lasten ruutuaikaa tai ainakin sitä, mitä siellä digisomepelitubemaailmassa tehdään, pitääkin seurata.

Mutta miten on oman ruutuajan laita? Millaiset rajoitteet me aikuiset laitamme omalle ruudun käytöllemme? On naurettavaa huutaa pää punaisena lapselle pelikonsolin sulkemisesta ja samalla somettaa itse älypuhelin sauhuten.

Tässä ajassa aikuisen ruutuaika kasvaa jo pelkästään työn takia isoihin lukemiin. Lukemattomissa ammateissa työskennellään tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen kanssa koko päivä.

Jos ja kun ruutu seuraa mukana vapaa-ajalle Instagramin, Facebookin, Netflixin, Yle Areenan, nettipelien tai vaikkapa television myötä, ihminen käyttää reippaasti yli puolet vuorokaudesta jonkin ruudun äärellä.

Seuraavaksi voi kysyä, haittaako se, jos ruutuaika haukkaa ison osan elämää. Pitäisikö ruutuajan käsite heittää jo roskakoriin ja antaa periksi sille, että digilaitteet eivät ole muusta elämästä erillinen ”paha”.

Kyllä ja ei. On tutkimuksia, jotka kertovat älypuhelinten ja muiden digilaitteiden liiallisen käytön heikentävän lasten ajattelukykyä, kielellisiä taitoja ja muistia. Runsas ruutuaika vähentää liikkumista, aiheuttaa hartia- ja niskakipuja ja väsyttää. Likinäköisyys lisääntyy. No, taitavat laitteet tehdä saman myös aikuisille, ainakin mitä tulee vähäiseen liikkumiseen ja kipuihin.

Toisaalta on tutkimuksia, joiden mukaan pelaamisesta ja ruutuajasta on monenlaista hyötyä kielitaidon karttumisesta hahmottamiskyvyn parantamiseen.

Olen omien lasteni myötä oppinut vähitellen kääntämään kelkkaa siihen suuntaan, että ruutuaika ei ole pelkästään pahasta. En pelaa itse, joten en vain aina ymmärrä, mikä siinä kiehtoo.

Lapset saavat onnistumisen kokemuksia päästessään eteenpäin seuraavalle pelitasolle. Kuopus on oppinut tube-videoista erikielisiä lastenlauluja ja pääsee autoja rakastavana ihmisenä kaahaamaan rallipelissä. Lapset myös keskustelevat kavereidensa kanssa pelatessaan.

Pelikasvatuksen tutkijaMikko Meriläinen kommentoi jo muutama vuosi sitten viisaasti Ylen haastattelussa sitä, että THL:n suositus vuodelta 2008 lasten ja nuorten kahden tunnin mittaisesta ruutuajasta päivässä ei ole nykyaikaa. Meriläinen muistutti, että ruutuaika ei ole vain passivoiva ja paha asia: ”Monesti pelien parissa vietetään sosiaalisesti aktiivista elämää, siellä harjoitellaan ja opitaan uusia juttuja – tai ihan vain rentoudutaan”, Meriläinen sanoi. Hänkin korosti sisällön merkitystä ajan kyttäämisen sijaan, eli mitä kulutetaan ja kenen kanssa.

Silti oli ihan hirveän kiva viettää viime sunnuntaina lasten pelitöntä päivää. Legorakentelu alkoi yhtäkkiä kiinnostaa muitakin kuin nuorimmaista. Sen verran ruutuaikakiellossa joustettiin, että katsottiin porukalla elokuva. Se on perheen sohva-aikaa parhaimmillaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 6. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 9. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 10. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 11. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 12. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 14. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 15. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.