Helsinki vauhdittaa maidon suosion alamäkeä

Vili Uuskallio

Maidon suosio laskee Suomessa kuin lehmän häntä. Kulutus oli huipussaan 1950-luvulla, jolloin keskivertokansalainen joi vuodessa yli 350 litraa maitoa.

Viime vuonna maitoa juotiin henkeä kohti keskimäärin 107 litraa, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilasto. Kulutus väheni lähes viisi prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Maidon alamäen voi ennustaa jatkuvan. Helsingissä kaupunginvaltuusto linjasi syyskuussa, että kaupunki pyrkii puolittamaan maidon ja lihan kulutuksen kaupungin ruokapalveluissa seuraavan kuuden vuoden aikana.

Myös Helsingin yliopiston UniCafe-ruokaloita pyörittävä ylioppilaskunnan omistama Ylva valmistautuu vähentämään maidon käyttöä. Tällä viikolla Ylva ilmoitti, että naudanliha poistuu UniCafeiden lounastarjoilusta ensi vuoden helmikuussa. Naudanlihasta luopuminen pienentää toiminnan hiilijalanjälkeä 11 prosenttia.

Luken mukaan myös naudanlihan kulutus on pysynyt Suomessa suhteellisen vakaana samalla, kun kanan- ja sianliha ovat kasvattaneet suosiotaan. Ilmaston kannalta on toivottavaa, että naudanlihan kulutusta saataisiin vähennettyä.

Naudat vaativat kasvaakseen paljon rehua ja peltopinta-alaa. Lehmien ruoansulatuksessa syntyy metaania, joka voimakas kasvihuonekaasu.

Naudanlihan ilmastovaikutus on noin 15 kiloa hiilidioksidia tuotettua lihakiloa kohden. Sianlihan vastaava luku on viisi kiloa ja broilerin neljä kiloa.

UniCafen asiakkaat tuskin ovat moksiskaan, vaikka naudanliha poistuu annoksista kokonaan. Unicafen käyttämästä lihasta vain 15 prosenttia on nautaa.

Opiskelijoiden sijasta asiasta älähti Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. ”Minun ymmärrykseni mukaan tämä *opiskelijat päättävät omasta ruokavaliostaan* toteutuisi parhaiten silloin kun he saisivat siitä ravintolan linjastolla päättää. Nyt juuri joku muu päättää heidän puolestaan”, hän kommentoi Twitterissä.

Romakkaniemelle huomautettiin aiheellisesti, että päätöksen naudanlihatarjoilun lopettamisesta tekivät nimenomaan opiskelijat. Kommentoijat ihmettelivät, miksi elinkeinovapauden puolustajan mielestä yrityksen olisi tarjottava tiettyä raaka-ainetta.

Romakkaniemi on itsekin kantanut huolta ilmastomuutoksesta, jonka torjuminen vaatisi nopeita toimia. Vuosi sitten hän totesi blogikirjoituksensa otsikossa, että ilmastovastuulliset yritykset pelastavat maailman. Naudanlihan käytön lopettava UniCafe on mitä parhain esimerkki tällaisesta yrityksestä ja sopii malliksi myös Lahdessa ruokahuoltopalveluita tuottavalle Lahden Aterialle.

Kotimaisesta naudanlihasta 85–90 prosenttia on maitolehmiä tai sonnivasikoita. Maidon- ja lihantuotanto siis kulkevat vahvasti käsi kädessä. ”Tukemalla yhtä rahoittaa väistämättä myös toista”, huomauttaa lahtelaislähtöinen toimittaja Suvi Auvinen Jäähyväiset juustolle -jutussaan .

Auviselle juusto oli maitotuotteista viimeinen kiusaus. Itsestäni ei ole vegaaniksi, mutta naudan jauhelihan ostamatta jättäminen ja runsaan maidonjuonnin lopettaminen ovat olleet ilmastoteoista helpoimpia. Juustoakaan ei kulu entiseen malliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 2. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 3. Mies jäi puristuksiin auton ja seinän väliin Hollolassa
 4. Lahdessa kuvattavan Henkka ja Kivimutka -elokuvaan valitut lapsinäyttelijät selvillä
 5. Naiskaksikko lähti Lahdessa kauppareissulle foliolla vuoratut laukut mukanaan, yrittivät varastaa satojen eurojen arvosta tuotteita
 6. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 7. Lahden Kärpäsen koulun monitoimikenttä valmistuu heinäkuun aikana
 8. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 9. Väsähtänyt kuski kiinnitti poliisin huomion Asikkalassa
 10. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 11. Auto suistui tieltä Lahdessa – humalaiset miehet kiistivät ajaneensa
 12. Lahti City palkitsee vuoden keskustateon yleisöäänestyksen perusteella – ehdolla on kymmenen Lahden keskustan elinvoimaa piristänyttä hanketta
 13. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä
 14. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 15. Nuorten toimintaryhmä Inspis tarjoaa maksutonta musiikillista ohjelmaa kesäviikonloppuisin Pikku-Veskulla – sunnuntaisin kesäteatterilla järjestetään puistokaraoke

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.