Helsinki vauhdittaa maidon suosion alamäkeä

Vili Uuskallio

Maidon suosio laskee Suomessa kuin lehmän häntä. Kulutus oli huipussaan 1950-luvulla, jolloin keskivertokansalainen joi vuodessa yli 350 litraa maitoa.

Viime vuonna maitoa juotiin henkeä kohti keskimäärin 107 litraa, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilasto. Kulutus väheni lähes viisi prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Maidon alamäen voi ennustaa jatkuvan. Helsingissä kaupunginvaltuusto linjasi syyskuussa, että kaupunki pyrkii puolittamaan maidon ja lihan kulutuksen kaupungin ruokapalveluissa seuraavan kuuden vuoden aikana.

Myös Helsingin yliopiston UniCafe-ruokaloita pyörittävä ylioppilaskunnan omistama Ylva valmistautuu vähentämään maidon käyttöä. Tällä viikolla Ylva ilmoitti, että naudanliha poistuu UniCafeiden lounastarjoilusta ensi vuoden helmikuussa. Naudanlihasta luopuminen pienentää toiminnan hiilijalanjälkeä 11 prosenttia.

Luken mukaan myös naudanlihan kulutus on pysynyt Suomessa suhteellisen vakaana samalla, kun kanan- ja sianliha ovat kasvattaneet suosiotaan. Ilmaston kannalta on toivottavaa, että naudanlihan kulutusta saataisiin vähennettyä.

Naudat vaativat kasvaakseen paljon rehua ja peltopinta-alaa. Lehmien ruoansulatuksessa syntyy metaania, joka voimakas kasvihuonekaasu.

Naudanlihan ilmastovaikutus on noin 15 kiloa hiilidioksidia tuotettua lihakiloa kohden. Sianlihan vastaava luku on viisi kiloa ja broilerin neljä kiloa.

UniCafen asiakkaat tuskin ovat moksiskaan, vaikka naudanliha poistuu annoksista kokonaan. Unicafen käyttämästä lihasta vain 15 prosenttia on nautaa.

Opiskelijoiden sijasta asiasta älähti Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. ”Minun ymmärrykseni mukaan tämä *opiskelijat päättävät omasta ruokavaliostaan* toteutuisi parhaiten silloin kun he saisivat siitä ravintolan linjastolla päättää. Nyt juuri joku muu päättää heidän puolestaan”, hän kommentoi Twitterissä.

Romakkaniemelle huomautettiin aiheellisesti, että päätöksen naudanlihatarjoilun lopettamisesta tekivät nimenomaan opiskelijat. Kommentoijat ihmettelivät, miksi elinkeinovapauden puolustajan mielestä yrityksen olisi tarjottava tiettyä raaka-ainetta.

Romakkaniemi on itsekin kantanut huolta ilmastomuutoksesta, jonka torjuminen vaatisi nopeita toimia. Vuosi sitten hän totesi blogikirjoituksensa otsikossa, että ilmastovastuulliset yritykset pelastavat maailman. Naudanlihan käytön lopettava UniCafe on mitä parhain esimerkki tällaisesta yrityksestä ja sopii malliksi myös Lahdessa ruokahuoltopalveluita tuottavalle Lahden Aterialle.

Kotimaisesta naudanlihasta 85–90 prosenttia on maitolehmiä tai sonnivasikoita. Maidon- ja lihantuotanto siis kulkevat vahvasti käsi kädessä. ”Tukemalla yhtä rahoittaa väistämättä myös toista”, huomauttaa lahtelaislähtöinen toimittaja Suvi Auvinen Jäähyväiset juustolle -jutussaan .

Auviselle juusto oli maitotuotteista viimeinen kiusaus. Itsestäni ei ole vegaaniksi, mutta naudan jauhelihan ostamatta jättäminen ja runsaan maidonjuonnin lopettaminen ovat olleet ilmastoteoista helpoimpia. Juustoakaan ei kulu entiseen malliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Olympialaisten siirtyminen sieppasi Pauliina Poletia syvältä, mutta lahtelaiskasvatti kokosi itsensä – "Olen yrittänyt nauttia mahdollisimman paljon"
 4. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 9. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 12. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 13. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 14. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 15. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.