Brexit-sopimus voi taas kaatua

EU ja Britannia saavuttivat neuvottelutuloksen brexit-sopimuksesta vain hetki ennen EU-johtajien huippukokousta. Lehtikuva / Kenzo Tribouillard

Huoli siitä, että Britannia jättää Euroopan unionin tämän kuun lopussa ilman sopimusta, hellitti torstaina hieman vaan ei vielä täysin väistynyt. Vain vähän ennen EU-huippukokousta komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Britannian pääministeri Boris Johnson viestittivät, että he olivat päässeet neuvottelutulokseen brexitistä pitkien ja tiiviiden neuvottelujen päätteeksi.

Heti perään EU:n pääneuvottelija Michel Barnier vahvisti, että neuvotteluissa oli löydetty ratkaisu kysymykseen, joka oli eniten hiertänyt uuden sopimuksen tiellä siitä lähtien, kun Britannian parlamentti viime keväänä oli hylännyt Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn EU:n kanssa neuvotteleman sopimuksen.

Kyse oli siitä, kuinka Irlannin ja Pohjois-Irlannin maaraja voidaan pitää avoimena brexitin jälkeenkin. Brittien hampaisiin juuttunut niin sanottu backstop korvattiin nyt järjestelyllä, joka sallii Pohjois-Irlannin jäävän Britannian tullialueeseen, mutta siten, ettei kahden Irlannin rajalle tarvita tarkastuksia.

Barnier piti neuvottelutulosta ”parhaana mahdollisena”. Juncker ja Johnson sen sijaan eivät tyylilleen uskollisena säästelleet adjektiivejä sopimusta kehuessaan. Juncker luonnehti sopimusta reiluksi molemmille suositellen Eurooppa-neuvostolle sen kannattamista. Johnson korosti ”erinomaisen” sopimuksen varmistavan, että Britannia saa jälleen määrätä asioistaan häiriöittä ja rakentaa EU:hun uuden suhteen.

Ylistyssanansa Johnson suuntasi erityisesti parlamentilleen, jonka pian on määrä päättää lopullisesti sopimuksen kohtalosta. Periaatteessa sopimuksen voisi luulla tulevan hyväksytyksi ilman muuta, sillä parlamentti sääti itse vastoin Johnsonin tahtoa lain, jonka mukaan Britannia ei saa jättää EU:ta ilman sopimusta. Kivulias prosessi on kuitenkin sekoittanut Britannian koko poliittisen järjestelmän niin pahoin, että parlamentiltakin voi jälleen odottaa mitä tahansa.

Ensimmäinen takaisku Johnsonille tuli, kun Pohjois-Irlannin unionistipuolue ilmoitti vastustavansa sopimusta. Ja vaikka oppositio on sopimuksetonta brexitiä vastaan, se mielii asetella kapuloita Johnsonin rattaisiin edistääkseen hallituksen kaatumista, uusia vaaleja ja uutta kansanäänestystä.

Mahdollista on sekin, että Johnson joutuu pyörtämään puheensa ja pyytämään taas lisäaikaa, jos sopimuksen käsittely jumiutuu parlamenttiin. Se ei olisi enää mieleen EU:llekaan, joka on jo lopen kyllästynyt siihen, kuinka brexit vie liikaa aikaa muilta tärkeiltä asioilta.

Toki jäljelle jäävienkin EU-maiden etu on estää sopimukseton brexit, jonka seuraukset olisivat vakavat myös EU:lle – joskaan eivät läheskään niin dramaattiset kuin Britannialle itselleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. C-kirjain rintaan, kiekko päin tuomaria – Taavi Vartiaisella ei ollut ihan tavallinen lauantai-ilta
 2. "Ihan käsittämättömän makee juttu" - Tyhjästä rakennettu Finlandia Hike sai kehuja
 3. Poliisi: Missä hän on? Nuori tyttö kateissa, liikkuu ilmeisesti Lahden seudulla
 4. Lahti erotti kolme yhtymäkokousedustajaa – "Kenkää tuli, että tärähti"
 5. Finlandia Hike houkutteli osallistujia – kuuntele, kun ensimmäinen täyden matkan osallistuja ylittää maaliviivan
 6. Lahdessa kateissa ollut mies on löytynyt
 7. Tuuli-myrsky katkoo sähköjä lounaassa, etelässä ja idässä, tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi
 8. Tenava-Finlandiaan sentään löytyi lunta – "Sää ei kuitenkaan ole niin paha kuin ennusteet lupasivat"
 9. Peliitat pisti RoKin voittoputken poikki - Severi Lahtisen huikea yksilösuoritus toi voiton
 10. Hartolalaisen puhelinnumeroa käytettiin teknisen tuen huijaukseen – uhreina tuhansia suomalaisia
 11. Vuokramökin jätevesiä pumpattiin maastoon Asikkalassa – asukas ei uskaltanut ilmoittaa poliisille heti: teko ehti vanhentua
 12. Manserokkari myy soittimia Lahdessa – "Täällä on älyttömän kovia soittajia, oli genre mikä hyvänsä"
 13. Uusia asuntoja valmistuu Lahteen tänäkin vuonna sadoittain – Hennalassa upouusi koti maksaa 3 600 euroa neliöltä
 14. "Se tuntui täysin epätodelliselta" – lahtelainen lauluntekijä jatkoon Voice of Finlandissa
 15. "Isoja nukahduksia, joita ei saisi missään olosuhteissa tulla" – FC Lahti kompastui Hakaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.