Katso Youtubesta tai kysy kaverilta – matematiikka ei avaudu ilman opettajaa

Tarja Koljonen

Katso ensin ohjeet Youtubesta ja yritä ratkaista tehtävä. Jos et osaa, kysy vierustoverilta. Jos et vieläkään osaa, katso uudelleen ohjeet ja yritä ratkaista tehtävä sitten.

Tällaisilla ohjeilla peruskoulun yläluokilla opiskellaan matematiikkaa uuden opetussuunnitelman hengessä. Jos tästä ei olisi tullut reilu vuosi sitten mustaa valkoisella kotiin saakka, olisin luullut pojan pistävän omiaan.

Koululaisen kokemuksen mukaan opetusta ei saa vaikka sitä pyytäisi.

Asia palautui tällä viikolla mieleen, kun koulun vanhempainillassa moni pelkäsi lapsensa matematiikan taitojen puolesta. Youtubessa on nimittäin paljon muutakin mielenkiintoista kuin matematiikan luennot, eikä se vierustoverikaan kovin usein osaa.

Uuden opetussuunnitelman mukaiset itsenäiset opiskelutavat ja yksilöllinen opetus ovat omiaan monissa aineissa. Matematiikkaan ne tuntuvat soveltuvat harvinaisen huonosti.

Itsenäinen eteneminen sopii kyllä intohimoisille matematiikanharrastajille: heillä oppikirja on luultavasti jo ennen syyslomaa kokonaan tehtynä ja lisähaasteita kaivataan.

Suurin osa murrosikäisistä yläkoululaisista keskittyy kuitenkin ihan muuhun kuin yhtälöiden ratkaisemiseen tai pinta-alojen laskemiseen – niin hyödyllisiä taitoja kuin ne olisivatkin.

Ihan kokonaan ei itsenäisestä opiskelusta kouluissa kannata luopua, mutta ohjausta ja tukea taidetaan tarvita nykyistä enemmän. Nuorille ei saa tulla sellaista kokemusta, ettei ketään kiinnosta heidän oppimisensa. Hälyttävän moni jättää nykyään peruskoulun ilman riittäviä laskutaitoja.

Tutkimusten mukaan vielä peruskoulussa tytöt ovat alaluokilla matematiikassa yhtä hyviä kuin pojat, mutta yläkoulussa 14-vuotiaana erot jo alkavat näkyä. Lukiossa tytöt valitsevat enemmän kieliä ja taideaineita, pojat matematiikkaa ja tekniikan alan oppiaineita.

Suomessa koulutusalat ovat sukupuolittuneet poikkeuksellisen voimakkaasti. Tämän sanotaan vaikuttavan edelleen palkkaeroihin ja siihen, että naisia on johtotehtävissä miehiä vähemmän.

Kaikilla on tietysti oikeus valita juuri niitä aineita, jotka kiinnostavat. Valinnat eivät silti synny tyhjiössä, vaan niihin vaikuttavat ympäröivät mielikuvat, asenteet ja arvot.

Yläkoulussa moni haluaa kuulua massaan ja olla samanlainen kuin muut. Jos matematiikan tehtävät eivät kaveripiiriä kiinnosta, on tylsää olla erilainen ja intoutua polynomeista.

Perustaitojen puuttuessa on myöhemmin vaikea hypätä matkaan mukaan – ainakin ilman opettajan apua.

Onneksi matematiikasta voi hurmaantua myös myöhemmin. Steven Strogatz on saanut -kirjallaan monen aikuisenkin antamaan matematiikalle uuden mahdollisuuden.

Alun perin verkkolehteen kirjoitetut kolumnit käsittelevät matematiikkaa yleistajuisesti: osaamista ei vaadita, pelkkä uteliaisuus riittää.

Matematiikan lumosta kertova kirja tarjoaa ahaa-elämyksiä niihin lukuihin ja kaavoihin, joista yläkoululaistenkin toivoisi nappaavan kiinni. Itsenäisesti tai opettajan ohjauksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Lahden seudulla syttyi useita maastopaloja, syynä tavarajunan vialliset jarrut - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.