Lahti Energiasta pitää voida keskustella

Kimmo Kangas

Älä ammu viestintuojaa. Historian hämäristä kumpuava sanonta lienee useimmille tuttu. Aikanaan armeijoiden komentajien odotettiin vastaanottavan ja lähettävän vahingoittumattomana takaisin vihollisarmeijan viestintuojan.

Historiankirjoituksissa elämään on jäänyt varoittavia tarinoita tapauksista, jolloin hyviä tapoja ei noudatettu. Esimerkiksi kreikkalainen Plutarkhos kertoo Armenian kuningaskuntaa ennen ajanlaskun alkua hallinneen Tigranes Suuren mestauttaneen viestintuojan, joka kertoi roomalaisen Luculluksen armeijoineen lähestyvän. Tapahtuman jälkeen kukaan ei uskaltanut kertoa Tig­ranekselle ikäviä uutisia.

Hieman sivistyneemmät tigranekset eivät ole nykypäivänäkään tuntemattomia. Kun viestintuoja toi taannoin (ESS 27.9.) Etelä-Suomen Sanomien toimitukseen tiedon, että konsulttiyhtiö on kartoittanut eri vaihtoehtoja Lahti Energian omistusstrategiaksi, alkoi huomattava itku ja poru, jonka tärkein tavoite tuntui olevan viestintuojan löytäminen ja tuomitseminen.

Närkästyminen vaikutti erikoiselta etenkin siksi, ettei itse asiassa ollut mitään erikoista. Ulkopuolinen taho oli tehnyt pyynnöstä arvion Lahden huomattavimman omaisuuserän mahdollisista tulevaisuuden omistusvaihtoehdoista.

Lahtelaisena ­veronmaksajana olisin huomattavan paljon enemmän huolissani siitä, että kotikaupunkini päättäjät eivät pyrkisi selvittämään, miten yhteistä omaisuuttamme hoidetaan parhaalla ja kuntalaisia eniten hyödyttävällä tavalla.

Kuntalaisena ja toimittajana ­koen lisäksi, että merkittävät asiat tulee käsitellä läpinäkyvästi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, vaikka se sitten merkitsisikin sitä, että päätöksentekijät joutuvat sietämään myrskyjä vesilasissa ja ylimääräistä älämölöä. Kunta­demokratian näkökulmasta huolestuttavampia tapauksia ovat ne turhan lukuisat esimerkit, joissa esitykset tuodaan julki ja päätöksentekoon valmiiksi pureksittuina ja vailla todellisia vaihtoehtoja.

Poliittinen keskustelu Lahti Energiasta on sittemmin edennyt, ja jatkokehitykseen on karsittu kaksi päävaihtoehtoa (ESS 16.10.). Niin sanotussa infrayhtiömallissa yhdistettäisiin Lahti Energian, Lahti Aquan ja Päijät-Hämeen Jätehuollon liiketoiminta. Kumppanuusmallissa vähemmistöosuus Lahti Energiasta voitaisiin myydä ulkopuoliselle taholle. Valittuihin vaihtoehtoihin päädyttiin keskeisten poliitikkojen ja ­johtavien viranhaltijoiden kuulemisten perusteella.

Työ on siis edennyt yleistä ja mahdollisimman laajaa näkemystä hakien. Toivottavasti näin on jatkossakin. Olivatpa päätökset aikanaan millaiset hyvänsä, on ne pystyttävä perustelemaan lahtelaisille. Vaikka konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) asiaa vielä jarrutteleekin (ESS 16.10.), on jonkinlainen päätöksenteon ja muutoksen aika mitä todennäköisimmin edessä, sillä nykytilan jatko on hylätty jatkoselvityksen vaihtoehtona.

Lahti Energia on Lahden kruununjalokivi ja muhevan tulovirran tuoja. Juuri siksi siitä on pidettävä erityistä huolta jatkossakin. Ja juuri siksi se ei voi olla pyhä lehmä, johon koskemisesta käytävä keskustelukin olisi kiellettyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.