Kumpi ykkönen oppositiossa?

Petteri Orpon kokoomus kisailee Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa opposition henkisestä johtajuudesta. Anssi Hietamaa

Antti Rinteen (sd.) vihertävän punamultahallituksen varjossa opposition johtoasemasta käyvät keskinäistä kamppailua Jussi Halla-ahon perussuomalaiset ja Petteri Orpon kokoomus. Vastaava henkien taistelu nähtiin viime vaalikaudella SDP:n ja vihreiden kesken. Vihreät olivat siinä aluksi niskan päällä, mutta tilanne kääntyi demareiden eduksi ärhäkän Ville Niinistön väistyttyä vihreiden johdosta.

Tällä kertaa ottelusta on muovautumassa vieläkin tiukempi, sillä suurimmilla oppositiopuolueilla on nyt eduskunnassa melkein yhtä monta kansanedustajaa; perussuomalaislla vain yksi enemmän kuin kokoomuksella. Kevään vaaleissa kaksikko hävisi niukasti SDP:lle, mutta vaalien jälkeisissä gallupeissa perussuomalaiset on komeillut jatkuvasti ykkösenä ja kokoomuskin useimmiten kakkosena demareiden edellä.

Gallupeiden kärkiasema on antanut sekä perussuomalaisille että kokoomukselle itsevarmuutta haastaa Rinteen hallitusta. Kokoomus on ollut siinä aktiivisempi, mikä selittynee aloittelijan innolla. Puoluehan on nyt vasta toista kertaa oppositiossa sitten vuoden 1987.

Toki hallituksesta putoaminen oli kokoomukselle pettymys ja Orpolle henkilökohtainen takaisku. Sitä hän on yrittänyt sulatella korostamalla oppositio­aseman harvoja hyviä puolia. Niihin luketuu se, että kokoomus voi nyt pitkästä aikaa ajaa täysin omaa poliitiikkaansa, tarvitsematta ottaa huomioon kulloistenkin hallituskumppaneiden näkemyksiä. Siitä pitää ottaa ilo irti.

Omaa linjaansa kokoomus pääsi korostamaan turvautuessaan ensi kertaa tällä kaudella opposition järeimpään aseeseen, välikysymykseen. Mukaan ei huolittu perussuomalaisia, vaikka molempia yhdistää tyytymättömyys välikysmyksen aihetta, hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikaa kohtaan.

Oleellisempia kuin yhteneväisyydet olivat näkemyserot. Torjumalla yhteistyön kokoomus varmisti, että se saattoi korostaa välikysmyksessään estoitta työperäisen maahanmuuton välttämättömyyttä, vastoin perussuomalaisten kantaa. Näin kokoomus teki yhdellä kertaa selvän pesäseron paitsi hallitukseen, myös kovimpaan kilpailijaansa oppositiossa. Se oli harkittua taktiikkaa, jolle lienee odotettavissa jatkoa.

Myös ilmastopolitiikassa kokoomuksen on helppo erottautua perussuomalaisista. Toki siinä on myös riskinsä. Perussuomalaisten nuiva suhtautuminen ”ilmastovouhotkseen” ja myös maahanmuuttoon näyttää keräävän yhä enemmän vastakaikua myös kokoomuksen konservatiivisimmilta kannattajilta. Se voi pahimmillaan tehdä tyhjäksi kokoomuksen tavoitteen nousta opposition ykköspuolueeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 5. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa – pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 8. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 9. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 10. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 11. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 12. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 13. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 14. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 15. Lukijalta: Potkupalloa ja paikallista sopimista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.