Taas turvataan komiteoihin

SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman vastaa Antti Rinteen (sd.) hallituksen kaavailemien komiteoiden kokoamisesta. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kauan kaivattua sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ei tunnetusti saatu eduskunnassa aikaan viime vaalikaudella, kuten ei parilla edelliselläkään. Sitä voisi luonnehtia farssiksi, ellei kyse olisi vakavasta asiasta. Valtakunnasta kun ei löydy etsimälläkään tahoa, jonka mielestä sote-uudistukselle ei olisi huutava tarve väestön ikääntyessä ja palvelujen kustannusten kohotessa vinhaa vauhtia.

On sote-kompuroinnista jotain myös opittu. Se on, että suuret yhteiskunnalliset uudistukset, joiden vaikutukset ulottuvat yli vaalikausien, olisi parasta pohjustaa laajemmalla pohjalla kuin kulloinkin valtaa pitävien hallitusten voimin.

Monet uskovat, että hallituksen ja opposition rajat ylittävällä parlamentaarisella valmistelulla palautettaisiin politiikkaan sieltä kadonnutta pitkäjänteisyyttä. Yleisesti tärkeiksi tai jopa välttämättömiksi arvioituja uudistuksia saataisiin kenties tehokkaammin valmiiksi, kun niiden taakse sitoutettaisiin jo valmisteluvaiheessa kaikki puolueet.

Edeltäjiensä karvaat kokemukset mielessään on Antti Rinteen (sd.) hallitus turvautumassa vanhaan konstiin. Perusteilla on puolenkymmentä viime vuosisadalta tuttua komiteaa. Niihin hallitus aikoo kutsua edustajia kaikista eduskuntapuolueista sekä keskeisistä eturyhmistä ja kansalaisjärjestöistä (ESS 15.10.).

Komiteat valjastetaan pohjustamaan muun muassa sosiaaliturvauudistusta, lapsistrategiaa, yleisen asevelvollisuuden kehittämistä ja maakuntien mahdollista verotusoikeutta. Viimeksi mainittu liittyy sote-uudistukseen, jota hallitus on myös luvannut viedä eteenpäin aiempaa leveämmillä hartioilla.

Uskoa komiteatyöskentelyn autuaaksi tekevään voimaan vahvistavat viime vaalikauden myönteiset kokemukset parlamentaarisesta yhteistyöstä, kun valmisteltiin esimerkiksi uutta tiedustelulainsäädäntöä sekä tulevaisuuden isoja tiehankkeita. Ne osoittivat, että eduskunnassa kyetään päättämään tärkeistä asioista riitelemättä, jos yhteistä tahtoa löytyy tarpeeksi.

Arveluttava puoli on, että komiteatyöskentely tapaa viedä runsaasti aikaa. Sitä ei nopeasti muuttuvassa maailmassa ole liikaa. Ja ennen vanhaan varmin keino haudata jokin epätoivottu asia olikin viedä se komiteaan valmisteltavaksi.

Toissa vaalikauden lopulla myös sotea yritettiin valmiiksi kaikkien puolueiden voimin. Sekin yritys tyssäsi perustuslakiin, mikä herättää kysymyksen, osaako edes laajapohjainen komitea nykymaailmassa keksiä niin vedenpitäviä ratkaisuja, että ne läpäisisivät perustuslain tiukalle venytetyn seulan. Mutta ainahan kannattaa yrittää, kun muut konstit loppuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 6. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 9. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 10. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 11. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 12. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 14. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 15. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.