Huippuosaajat eivät odottele

Supercellin Ilkka Paananenkin on moittinut ulkomaisten huippuosaajien oleskelulupien pitkiä käsittelyaikoja. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Työnantajien tarve palkata saatavuusharkinnan piirissä olevia ulkomaisia työntekijöitä EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta näyttää kasvaneen selvästi.

Maahanmuuttovirasto Migri on tehnyt tammi–elokuussa jo 6 600 sellaista oleskelulupapäätöstä, joiden yhteydessä sovelletaan usein myös saatavuusharkintaa. Se on kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin (Uutissuomalainen 17.10.). Muutos viittaa siihen, että työnantajat joutuvat yhä useammin kääntämään katseensa kaukomaille löytääkseen tekijöitä aloille, joilla podetaan vakavia rekrytointiongelmia.

Työperäisen maahanmuuton lisäämisen on myös hallitus asettanut tavoitteekseen yrittäessään nostaa työllisyysasteemme 75 prosenttiin. Siksi tuntuu ristiriitaiselta, että hallitus pitää kiinni ulkomaisten työntekijöiden palkkaamista mutkistavasta saatavuusharkinnasta, vaikka suurin osa työmarkkinajärjestöistä ja jopa enemmistö hallituspuolueista olisi valmis siitä luopumaan.

Saatavuusharkinta pysyy, koska päähallituspuolue SDP niin haluaa. Demarit kuuntelevat taas herkällä korvalla SAK:ta, ­joka ainoana keskusjärjestönä jaksaa yhä muistuttaa saatavuusharkinnan ­hyvistä puolista. Sillä kun taataan omille työttömillemme mahdollisuus hakea työpaikkoja ennen kuin niihin värvätään tekijöitä kauempaa. Samalla voidaan ehkäistä ulkomaisen työvoiman työehtojen polkemista, jota SAK:n mukaan esiintyy yhä valitettavan paljon.

On ensisijaisesti yritysten vastuulla ­olla käyttämättä väärin hyväksi ulkomaisia työntekijöitä. Saatavuusharkinnan tarpeellisuuden puolesta saattaa kuitenkin kertoa se, että tänä vuonna käsitellyistä lupapäätöksistä jopa kolmannes oli kielteisiä. Sekin määrä on kasvussa.

Akuutein ongelma koskee niitä ulkomaisia työntekijöitä, joihin ei tarvitse soveltaa saatavuusharkintaa. Heitä ovat hyväpalkkaiset erityisasiantuntijat, joiden on kuitenkin haettava oleskelu­lupa päästäkseen tänne töihin.

Suomessa on kova pula tiettyjen alojen eritysosaajista. Pulaa on pahentanut lupahakemusten käsittelyaikojen venyminen kohtuuttoman pitkiksi, vaikka kyse on näissä tapauksissa pelkästä muodollisuudesta. Yrityksen ja työntekijän kärsivällisyys on koetuksella, kun lupaa joutuu odottamaan kuukausitolkulla. Eivätkä kaikki jaksa odottaa vaan suunnistavat toisaalle, sillä kysyntää riittää muuallakin.

EK on vaatinut, että ulkomaisten huippuosaajien hakemukset tulisi käsitellä korkeintaan kuukaudessa. Se ei ole kohtuuton vaatimus, ja sen täyttämiseksi hallituksen tulee pikaisesti osoittaa lisää resursseja helpottamaan Migriä vaivaavaa rahoitus- ja henkilöstövajetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu