Matkailu avartaa myös päättäjiä

Lahden valtuusto kokousti viime viikolla kaksi päivää Helsingin hotelli Crowne Plazassa sille varta vasten järjestetyssä seminaarissa. Tilaisuuden johtavia teemoja olivat Lahden rooli Euroopan ympäristöpääkaupunkina sekä ongelmallinen huumetilanne.

Harvassa lienevät ne, joiden mielestä päättäjien ei olisi kannattanut perehtyä näihin ajankohtaisiin kysymyksiin. Enemmän kritiikkiä herätti 32 000 euroa maksaneen seminaarin vieminen pääkaupunkiin asti. Rahat olisi mieluummin pitänyt käyttää täkäläisen kongressi- ja matkailuelinkeinon tukemiseen, kriitikot opastivat.

Moitteet eivät tulleet yllätyksenä, sillä porua on noussut aina, kun lahtelaisten päättäjien on kuultu matkustaneen työnsä merkeissä kaupungin tai peräti valtakunnan rajojen ulkopuolelle. Toki valtuusto on viime aikoina tyytynyt hakemaan vaihtelua kotoisiin ympyröihinsä naapurikaupungeista, takavuosina tutuiksi tulleiden Pietarin ja Tukholman sijaan. Kaupungin koko organisaation ulkomaanmatkat eivät silti ole vähentyneet, vaan pikemminkin lisääntyneet Lahden kansainvälistyessä kovaa vauhtia.

Yksin viime viikkoina luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita on osallistunut ainakin eurooppalaisten kaupunkien konferenssiin Brysselissä sekä talviurheilumessuille Kiinassa. Tekninen ja ympäristölautakunta pyörähti hiljattain opintomatkalla Hollannissa ja Belgiassa.

Osa päättäjistäkin väittää, että matkustelu eritoten ulkomailla on pelkkää luksusta ja siten verorahojen tuhlausta pahimmasta päästä, vaikka se tapahtuisi töiden merkeissä. Rahoille on helppo osoittaa tähdellisempiä kohteita, vaikka matkakulujen osuus kaupungin budjetista on vain promillen kymmenyksiä.

Nurkkakuntainen näkemys ei onneksi ole pelottanut päättäjiä vetäytymään kuoreensa. Pian eletään 2020-lukua, ja kuten kaupunginjohtaja Pekka Timonen on todennut, kaupunkien merkitys kasvaa, niiden verkostoituminen tiivistyy ja Lahdenkin on välttämätöntä olla kehityksessä mukana (ESS 20.10.).

Tehokkain tapa hankkia uusia vaikutteita, valvoa omia etuja ja luoda tärkeitä kontakteja on tavata ihmisiä silmätysten. Sitä tehdäkseen on usein matkustettava Lahden ulkopuolelle ja jopa ulkomaille asti erilaisiin tilaisuuksiin. Niihin osallistuminen käy paljon useammin raa’asta työnteosta kuin huvittelusta. Seminaaritkin on sitä paitsi havaittu sitä tehokkaammiksi, mitä ­kauempana kotoisista houkutuksista ne pidetään.

Päättäjien matkustelua isompi huolenaihe olisi, jos lahtelaisia ei enää kutsuttaisi ulkomaille tekemään itseään tykö ja oppimaan uutta. Toki matkoilta sopii edellyttää tuloksellisuutta, sillä tyhjän saa aina Lahdestakin, ja paljon halvemmalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.