FC Lahti saisi vaihteeksi ottaa askeleita eteenpäin

Jukka Airo

FC Lahden kausi jalkapallon Veikkausliigassa sujui lopulta kelvollisesti. Kahdeksas sija vei Kuhnurit europudotuspeleihin, joissa tie nousi pystyyn HJK:n vieraana urhean taistelun päätteeksi.

Hullumminkin olisi voinut käydä. Viime kausi päättyi mahalaskuun, josta suivaantuneena FC Lahden johto vaihtoi sekä valmentajan että melkein koko joukkueen. Tässä se otti kovan riskin, joka lauetessaan olisi voinut suistaa FC Lahden jopa ulos Veikkausliigasta.

Päävalmentaja Sami Ristilältä oli hyvä suoritus hitsata muukalaislegioona niinkin yhtenäiseksi ryhmäksi, että se suoriutui kaudesta ilman välitöntä putoamisuhkaa. Joukkue taisteli runkosarjan loppuun asti paikasta ylemmässä loppusarjassa. Se olisi tarjonnut mahdollisuuden jopa pitkittää haavetta mitalisijoista.

Totuuden nimessä on tosin todettava, ettei FC Lahti mallia 2019 missään vaiheessa muistuttanut joukkuetta, joka ansaitsisi mitalin tai paikan europeleissä. Itse ­asiassa FC Lahti onnistui keräämään paljon enemmän pisteitä kuin sen peliesitykset olisivat kriittisesti arvioituna edellyttäneet.

Mieleen ei jäänyt montaa ottelua, joissa Kuhnurit olisi ollut vastustajaansa vakuuttavampi. Voitonkin jälkeen tuntui joskus siltä, että kolme pistettä oli lipsahtanut väärään osoitteeseen. Ja pari kertaa joukkue romahti oikein kunnolla.

Toki ottelut olivat nyt monesti värikkäämpiä kuin Toni Korkeakunnaksen tasapeliherkällä aikakaudella. Peräänkuuluttamaansa aktiivisempaa hyökkäyspeliä Ristilä ei kuitenkaan saanut viedyksi käytäntöön kuin väläyksittäin. Maalipaikat olivat harvassa, mistä kertoo, että paraskin maalari Josu osui vain seitsemästi.

Plussan puolelle on laskettava valmennusjohdon vankka luottamus nuoriin pelaajiin kuten Eemeli Virtaan ja Jasin Assehnouniin. Se myös kantoi lupaavaa hedelmää. Joukkueena FC Lahden pelaaminen ei kuitenkaan juuri kehittynyt kauden edetessä. Siksi harva jää ikävöimään Ristilää, joka yllättäen päätti siirtyä Palloliiton leipiin kesken sopimuksensa.

FC Lahti jäi nyt toisen kerran peräkkäin kahdeksanneksi. Se tuntuu pysyvältä tason laskulta sitten vuosien 2012–17, jolloin Kuhnurit taisteli jatkuvasti ylemmässä keskikastissa yltäen parhaimmillaan mitaleille ja europeleihin. Nyt on otettu ilmeisen harkitusti pari askelta taaksepäin. Takavuosilta tuttu inhorealismi voi olla viisasta, mutta se näyttäytyy helposti kunnianhimon puutteena.

Mennytkin kausi osoitti, kuinka haastavaksi Veikkausliiga alkaa käydä FC Lahden kaltaiselle seuralle, jonka budjettia ei paikkaile upporikas kummisetä. Saman kastin VPS putosi, vaikka Vaasassa on uusi stadion. Tuli Kisapuistoon stadionia tai ei (ja nyt näyttää siltä ettei tule), FC Lahden voi käydä joskus samoin, jos seura ei kykene tekemään myös jatkossa enemmän oikeita kuin vääriä valintoja.

Tärkeimpiä valintoja on valmentajaratkaisu. Ristilän seuraajan nimi paljastuu toivottavasti lähiaikoina. Rekrytointi kertoo paljon siitä, kuinka korkealle FC Lahden johto kunnianhimonsa asettaa. Katsomossa toivotaan, että askeleita otettaisiin vaihteeksi eteenpäin, jotta Kuhnureiden tie ei veisi ennemmin tai myöhemmin liigasta divariin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.