Keskusta peesaa perussuomalaisia

Katri Kulmunin valinta keskustan puheenjohtajaksi ei ole vielä nostanut merkittävästi puolueen kannatusta. Juha Poutanen

Antti Rinteen (sd.) hallituksen työskentelyä on leimannut alusta pitäen keskustan ja vihreiden välinen jännite. Toistuvasti on noussut esille asioita, joista nämä kaksi hallituspuoluetta ovat ilmaisseet olevansa jyrkästi eri mieltä toistensa kanssa.

Kiistanaiheet ovat lähes poikkeuksetta liittyneet tavalla tai toisella hallituksen ilmastopoliittiseen ohjelmaan, jota hallituspuolueet ovat suureen ääneen kehuneet edistyksellisimmäksi koko Euroopassa. Eivätkä aiheetta. Hallituksen tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä. Jos tässä onnistutaan, siinä olisi esimerkkiä kerrakseen.

Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ovat saaneet kiitosta osakseen myös hallituksen ulkopuolelta. Jopa arvovaltaisilta tahoilta on silti ruvettu jo kyselemään kärsimättömästi, missä viipyvät toimet, joilla hallitus aikoo tavoitteensa toteuttaa.

Hoputtelu kuulostanee hallituksesta kovin ennenaikaiselta, sillä vaalikausi on vasta alussa. Keskustan ja vihreiden jatkuva kinastelu oikeuttaa kuitenkin epäilemään, ovatko kaikki hallituspuolueet sitoutuneet ilmastopoliittiseen ohjelmaan niin tosissaan, että hallitukselta voisi odottaa tarpeeksi tahtoa ja voimaa viedä kovat tavoitteensa läpi.

Juuri keskusta käyttäytyy ajoittain kuin ei istuisikaan hallituksessa, joka on ottanut missiokseen ilmastonmuutoksen torjunnan. Epäjohdonmukainen toiminta saattaa selittyä mielipidemittauksilla, jotka osoittavat keskustalle edelleen huolestuttavia lukemia puheenjohtajan vaihdoksesta huolimatta.

Viimeksitällä viikolla Helsingin Sanomien gallup kertasi, että vain perussuomalaiset ja vihreät ovat onnistuneet nostamaan selvästi kannatustaan kevään vaaleista. Suuntaus antaisi jatkues­saan tukea teorialle, jonka mukaan äänestäjät voivat alkaa tuntea yhä suurempaa vetoa näihin kahteen puolueeseen, jotka edustavat ääripäitä suhtautumisessa aikamme repivimpiin kysymyksiin kuten ilmastonmuutokseen ja maahanmuuttoon.

Jos näin kävisi, keskustaakin uhkaisi yhä pahempi näivettyminen ääripäiden välissä, vaikka keskustalaiset itse ovat uskotelleet asetelman synnyttävän kysyntää myös edustamalleen maltilliselle keskilinjalle.

Maltillisuus on tosin tänä syksynä ollut kaukana, kun keskusta on ryöpyttänyt vihertävämpiä hallituskumppaneitaan ja heidän hengenheimolaisiaan pyrkimyksistä pienentää suomalaisten hiilijalanjälkeä. Tässä keskusta on ilmeisen harkitusti halunnut astella perussuomalaisten apajille tukkiakseen siihen suuntaan jatkuvaa kannatusvuotoaan. Menettely koettelee hallituskumppaneiden hermoja mutta tuskin loppuu, elleivät gallupit ala näyttää keskustalle siedettävämpiä lukemia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 3. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 4. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 6. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Vääksyyn
 7. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 8. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 9. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 10. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 11. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 12. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 13. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 14. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 15. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.