Kysymys, joka toistuu aina haravoidessa

Markus Pirttijoki

Nobelin rauhanpalkinto jaettiin tänä vuonna Etiopian pääministerilleAbiy Ahmedille. Hänen meriitikseen luettiin naapurimaa Eritrean kanssa solmittu rauhansopimus, jonka ansiosta maiden välillä päättyi vuosia jatkunut sotilaallinen kahakointi. Palkinto meni taatusti oikeaan osoitteeseen.

Jos sopii ehdottaa, niin ensi vuonna vastaavan palkinnon voisi ojentaa sille Helsingin Sanomien toimittajalle, joka kirjoitti hiljattain uutisen siitä, kenelle kuuluu vastuu pihalle pudonneista puiden lehdistä. Tämän tiedon myötä saadaan päätökseen vuosisatainen, aggressiivisuudeltaan laturaivoa lähentelevä kauna.

Sanotaan, että sotien syyt liittyvät ihmisten perustarpeisiin kuten juomaan ja ruokaan, ja usein myös rikkauksiin kuten mineraaleihin ja energianlähteisiin. Uskonnotkin ovat olleet ehtymättömiä kriisien aiheuttajia.

Vaan entäpä jos Tsingis-kaani olisi sotatouhuiltaan joutanut haravoimaan pihaansa ja naapurin mongolianvaahtera olisi pudotellut lehtensä Tsingiksen nurmikolle? Siinä olisivat pian olleet päätä lyhyempiä niin puu kuin sen omistajakin. Kyllä, lehtien haravoinnissa on kaikki ainekset suursodalle. Tai siis oli.

Nyt nimittäin tämä Hesarin uutinen todisti, että vastuu lehtien poistamisesta kuuluu sille, jonka pihalla ne ovat riippumatta siitä, kenen puusta ne ovat alunperin lähtöisin. Jos siis naapurin poppelin lehti sattuu leijailemaan sinun puolellesi, sinun on se myös haravoitava. On turha vedota siihen, että pihallasi ei kasva yhtään poppelia.

Olen kuullut tapauksista, että naapurin puusta pudonneet lehdet on toimitettu takaisin sadattelujen kera. Tätä ei siis tapahdu vain Aku Ankassa, vaan ihan oikeassa elämässä.

Nykyisen tiedon valossa pihalta lehden löytävällä ei kuitenkaan ole mitään oikeutta toimittaa sitä muualle kuin pienjäteasemalle, kompostiin tai ruohonleikkurin kitaan.

Kajaanissa asuessa pohdimme naapurin kanssa pihahommien lomassa, että pitäisikö kokeilla lehtipuhallinta.

Arvelin naapurilla olleen metku mielessä. Mitäpä jos hän innostuu puhaltamaan lehdet meidän pihalle?

Ehdotin, että turnajaiset on ok, mutta kumpikin saa valita aseet. Jos naapuri tarttuu lehtipuhaltimeen, minä otan vesiletkun. Rohkenen väittää, että tässä sodassa merivoimat olisivat olleet ilmavoimia väkevämpiä. Jatkoimme haravoilla.

Nobelin rauhanpalkinnon ohella lehtien haravoinnista voisi ihan hyvin myöntää myös fysiikan palkinnon, jos vain joku kertoisi vastauksen kysymykseeni. Olen nimittäin 15 vuoden ajan mökillä haravoidessa aprikoinut yhtä asiaa. Saunailloissa tai vastaavissa kokoontumisissa en ole saanut siihen vastausta. Hymähtelyä vain.

Mökillä haravoin ja kuljetan samaan tontin nurkkaan joka syksy toistakymmentä kottikärryllistä koivunlehtiä. Talven aikana ne tiivistyvät ja jo muutamassa vuodessa muuttuvat mullaksi. Tontin reunalle kertyy koko ajan uutta maata.

Kysymykseni kuuluu, mistä tuo aine siirtyy? En ole nähnyt mökkipihalla sellaista kuoppaa, jollainen kasa noista lehdistä on syntynyt. Täydellinen mysteeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 2. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"
 3. Koronakriisi on koetellut erityisesti nuorten naisten toimeentuloa – Yhä useampi suomalainen tarvitsee nyt ja kesällä Kelan tukea elämiseen
 4. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 5. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 6. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 7. Saara Larkion Esalainen: Pois alta, täysi taimikärry tulee sinua kohti, eikä meitä pysäytä kuin lokakuu
 8. Pääkirjoitus: Yhtymäkokouksen loputon farssi ei naurata enää ketään
 9. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Taiteellista johtoaan uusiva Sinfonia Lahti tuo mieleen Frozen-elokuvat
 10. Asukashaku Lahden Talojen uusiin kohteisiin kaupungin keskustassa ja Nastolassa alkoi
 11. Hyvinvointiyhtymä perustaa omat vanhus- ja vammaisneuvostot kunnallisten neuvostojen rinnalle
 12. Lahden Okeroisten liittymän viereen voi syntyä yli 200 työpaikkaa, tontti myös uudelle huoltamolle
 13. Ahkeran Uusi Alku -kisojen lipunmyynti alkoi - lippumääräksi varmistui 400 kappaletta
 14. Suomen sisäinen muuttoliike kasvatti Lahden väkilukua huhtikuussa
 15. Häädön saaneen espoolaismiehen epäillään virittäneen räjähteen ovelleen – kaksi poliisia loukkaantui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.