Raihnaisuus käy liian kalliiksi

Eetu Salunen kuuluttaa kunnilta määrätietoista työtä ikääntyvien toimintakyvyn parantamiseksi. Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää vain pari vuotta johtanut Eetu Salunen jätti tehtävänsä äkillisesti viime talvena, kertomansa mukaan omasta aloitteestaan. Hän antoi ymmärtää irtisanoutuneensa vastalauseena yhtymän tiukalle talousarviolle, jossa pysyminen olisi hänestä edellyttänyt palvelujen rankkaa karsimista ja satojen irtisanomista.

Perusteluissa oli kyse vähintäänkin kaunistellusta todellisuudesta. Tosiasiassa äkkilähdön taustalla oli syvä luottamuspula, jota omistajakunnat tunsivat toimitusjohtajaa kohtaan tämän epäonnistuttua yrityksissä yhtymän alijäämäisen talouden tasapainottamiseksi.

Jäähyväisviestissään Salunen puhui myös asiaa. Hän kantoi huolta siitä, riittääkö yhtymän rahoituspohja ikääntyneiden ihmisten hoivaan maakunnassa, joka vanhenee nopeaa tahtia. Tämän herättelyhuutonsa Salunen on nyttemmin jalostanut kokonaiseksi kirjaksi, jonka hän julkaisi viime viikolla.

Jo nimi Raihnainen Suomi paljastaa kirjan juonen. Jos suomalaiset raihnaistuvat nykyistä vauhtia, he tarvitsevat kohta hoivapalveluja niin paljon, että julkinen talous kriisiytyy entisestään. Hoivamenot lohkaisevat jo kolmanneksen kaikista sote-menoista. Suuntauksen jatkuessa niiden ennakoidaan kohoavan 10 miljardiin euroon yhtä monessa vuodessa.

Kasvu olisi niin suurta, että muihin sote-palveluihin riittäisi yhä vähemmän rahaa, vaikka hoivapalvelujen kriteerejä kiristettäisiin. Uhkaa ei väistetä sote-uudistuksella eikä siirtämällä palvelujen rahoitus kunnilta valtiolle. Samojen veronmaksajien rahoista kun joka tapauksessa olisi kyse.

Lääkkeeksi Salunen tarjoaa yksinkertaiselta kuulostavan keinon: väestön toimintakyvyn parantamisen. Mitä pidempään ikääntyvä ihminen kykenee elämään kotonaan, sitä enemmän säästyy rahaa.

Ajatus ei ole uusi, mutta Salunen kuuluttaa yhteiskunnalta määrätietoisempaa työtä sen viemiseksi käytäntöön. Kunnat panostavat ikäihmistensä terveyden edistämiseen hävyttömän vähän, vaikka ajoissa tehtynä se auttaisi hillitsemään sote-kustannusten kasvua merkittävästi.

Asiaa kannattaa miettiä myös Päijät-Hämeessä olkoonkin, että täällä ikääntyneiden terveyden edistäminen on Salusen mukaan keskimääräistä paremmalla tolalla. Eikä liene liikaa vaadittu, että ihmiset kiinnittäisivät oma-aloitteisestikin enemmän huomiota toimintakykynsä parantamiseen.

Huomionarvoinen ehdotus Saluselta on myös väärissä paikoissa olevien hoitolaitosten karsiminen. Siinä Päijät-Hämeessä on päästy vasta varovaiseen alkuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 3. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 4. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 6. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Vääksyyn
 7. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 8. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 9. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 10. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 11. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 12. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 13. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 14. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 15. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.