Kellojen siirtely tuntuu jatkuvan

Kellot piti taas viikonloppuna kääntää talviaikaan. Sami Lettojärvi

Suomessa siirryttiin sunnuntain vastaisena yönä jälleen talvi- eli normaaliaikaan, kuten kaikkialla EU:ssa. Kun kelloja edellisen kerran siirreltiin viime keväänä, vallalla oli käsitys, että niin ei tarvitse tehdä enää kuin muutaman kerran. EU-parlamentti kun oli vastikään hyväksynyt Suomen aktiivisesti ajaman esityksen, jonka mukaan erillisistä kesä- ja talviajoista luovuttaisiin vuonna 2021.

Europarlamentti teki päätöksensä selvin lukemin 410–192. Vielä selvempää kieltä oli puhunut ratkaisua pohjustanut komission verkkokysely. Siihen vastanneista 4,6 miljoonasta eurooppalaisesta yli 80 prosenttia kannatti luopumista kesä- ja talviajoista. Samaa mieltä ovat lukuisat asiantuntijat, jotka muistuttavat kellojen siirtelyn haitallisista terveysvaikutuksista.

Näistä lähtökohdista EU-parlamentin päätöksen olisi luullut etenevän maaliinsa luotijunan varmuudella. Näin ei kuitenkaan näytä tapahtuvan. Asia pitää vielä viedä EU:n ministerineuvoston sinetöitäväksi. Sinne se ei ole edennyt, koska EU:lle ei ole saatu nimitetyksi uusia komissaareja viime vaalien jäljiltä. Uusi komissio aloittanee joulukuussa, jolloin uusi liikennekomissaarikin voi ryhtyä viemään asiaa eteenpäin sikäli kuin muilta kiireiltään ennättää.

Eikä EU olisi EU, ellei parlamentin periaatteessa jo hyväksymästä asiasta olisi ilmaantunut eriäviä mielipiteitä jäsenmaiden kesken. Suomen lisäksi vasta muutama maa on ankkuroinut näkemyksensä sen kannalle. Monet ovat tyytyväisiä nykyiseen käytäntöön ja suhtautuvat muutokseen yhä varauksellisesti.

Epäilijöitä riittää myös siksi, että muutoksen pelätään tekevän Euroopasta kellonaikojen tilkkutäkin. Jäsenmaat kun saisivat itse ratkaista, ryhtyvätkö ne soveltamaan kesä- vai talviaikaa. Kysymyksestä on tosin noussut riitaa myös maiden sisällä. Pääministeri Antti Rinne (sd.) ilmoitti sunnuntaina kannattavansa pysyvää kesäaikaa tehden tässäkin kohdassa selvän pesäeron edelliseen hallitukseen, joka liputti talviajan puolesta.

Yksittäinen jäsenmaa voi valita aikavyöhykkeensä, mutta ei yksipuolisesti luopua kellojen siirtelystä. Siihen tarvitaan koko EU:n kattava päätös. Suomen tulee nyt EU:n puheenjohtajana tehdä kaikkensa varmistaakseen, että omasta eduskunnastamme peräisin oleva ja EU-parlamentin jo kertaalleen hyväksymä aloite todella toteutuu.

Toki asian viivästyminen antaa hallituksellemme lisäaikaa ratkaista, ryhdytäänkö täällä soveltamaan kesä- vai talviaikaa, kun kellojen siirtelystä joskus toivottavasti luovutaan. Rinteen kommentista voi päätellä, että kansallisen konsensuksen löytäminen tästä kiistakysymyksestä on kovan työn takana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 3. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 4. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 5. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 6. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 7. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 8. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 9. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 10. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 11. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 12. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"
 13. Isoja organisaatioita kipparoidaan läpi koronan viestintä edellä, mutta ajan epävarmuus vaatii pomoiltakin paljon – "Johtajallakin on lupa olla ajoittain hämmentynyt"
 14. Saara Larkion Esalainen: Pois alta, täysi taimikärry tulee sinua kohti, eikä meitä pysäytä kuin lokakuu
 15. Pääkirjoitus: Yhtymäkokouksen loputon farssi ei naurata enää ketään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.