Voisiko kännyköillä kuvata vähemmän konserteissa?

Anne Honkanen

Yhdysvaltalainen megatähti Ariana Grande esiintyi loppuunmyydyn Hartwall-areenan yleisölle lokakuun alussa. Tai pitäisikö sanoa, että esiintyi salille kännykkäkameroita, sillä ilma oli sakeana kännyköistä konsertin ajan.

Ennen keikan alkua artistin lavarakennelmiin kuuluville näytöille heijastettiin viesti, jossa pyydettiin, ettei yleisö käyttäisi kuvatessaan salamavaloa. Ihmettelin eriteltyä pyyntöä, mutta konsertin käynnistyttyä syykin selvisi: kuulijat ponkaisivat istumapaikoiltakin seisomaan ensisekunneilla, mutta ei toki joraamaan tai siksi etteivät jännityksestä johtuen malttaneet pysyä paikallaan, vaan kuvaamaan: seistessä sai parempia kuvia, totesi vieressä ollut.

Pimeässä loistavat tuhannet näytöt muodostivat barrikadin konsertin ajaksi ihan hyvillä paikoillakin istuvien eteen, joten jos siinä vielä välkkyisivät salamat, niin näky voisi olla melko ”epileptinen”.

Kauan odotetusta konsertista jäi itselleni varsin laimea tunne, vaikka artisti lauloi hienosti, eikä esiintymisessä ollut sinänsä moitittavaa.

Väitän, että suurin syy laimeaan tunnelmaan oli, että kuulijat keskittyivät kuvaamiseen eli ruudun tuijottamiseen sen sijaan että olisivat eläneet niin sanotusti hetkessä. Taputukset jäivät tietysti vähäisiksi kun kädet olivat kiinni kännykässä, mutta eipä tunnelma missään vaiheessa kuumentunut täyden salin ja artistin suosion mittaiseksi.

Yleisön ja artistin välille syntyy konserteissa vuorovaikutus, joka on keikkojen parhainta antia. Sen tietää, jos on joskus keikalla huutanut tai laulanut äänensä käheäksi, tanssinut paitansa hikiseksi, ja taputtanut kämmenensä kipeiksi.

En toki väitä, etteivät paikalla olleet nauttineet konsertista. Mukana olleelle Grande-fanille keikka meni tunteisiin ja oli paras ikinä – toki vertailukohtia hänellä on vielä vähän. Ja mikä tärkeintä hänestä, hänen ja minunkin kännykkäni ovat nyt täynnä videoita, joita voi fiilistellä jälkeenpäin.

Minua huomattavasti nuoremmat keikoilla kävijätkin ovat tympääntyneet siihen, että konserteissa kännyt ovat esillä koko ajan. Eräs nuori aikuinen kertoi, ettei pidä enää areenakonserteista, koska ”porukka vaan seisoo ja kuvaa”. On tyrmistyttävää tuijottaa muiden kännyköiden näyttöjä, kun on tullut katsomaan esiintyvää artistia.

Artistitkin ovat puuttuneet ilmiöön. Esimerkiksi Adele, Jack White, Jarvis Cocker ja Kendrick Lamar ovat kieltäneet kuvaamisen tai huomautelleet siitä yleisölle. Artisteilla voi olla toki motiivina muutakin kuin pelko tunnelman menemisestä pilalle.

Tekniikka voisi tässäkin tulla avuksi. Jo nyt on olemassa pusseja, joihin kännykät laitetaan konsertin ajaksi, ja jotka estävät puhelimen käytön konserttitilassa. Toinen vaihtoehto olisi luoda konserttitilaan ”kenttä”, joka estäisi kännykän käytön. Alussa ja lopussa sallittaisiin selfieiden ottaminen, ja jossain vaiheessa olisi joku biisi, jolloin kaikki saisivat kuvata.

Granden keikalla laskeskelin, miten monia satasia konserttielämys maksoi. Oliko elämys sen arvoista? Ei. Olenko valmis seuraavan kerran maksamaan saman? Jää harkittavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu