Tällainenko Lahti on? Mielikuvat karua luettavaa

Hanna Myyrä

Kyllä näin syntyperäistä lahtelaista melkein sydämestä otti, kun luki perjantain lehdestä (ESS 18.10.) Lahden pärjäämisestä nuorille aikuisille suunnatusta mielikuvatutkimuksesta. Lahtiko muka turvaton ja ilmapiiriltään epämukava? Turvallistahan täällä on ja sitä paitsi me lahtelaiset olemme – ainakin suurin osa meistä, tunnen monia – mukavia ja mutkattomia ihmisiä.

Mielikuvatutkimuksen oli tehnyt Taloustutkimus, ja se mittasi opiskelukaupunkien suosittelua. Lahti sai toki kehujakin, mutta ehkä lahtelainen vaatimattomuus estää meitä ottamasta niitä itseensä.

18–29-vuotiaista tutkimukseen vastanneista vain kymmenen prosenttia suosittelisi Lahtea opiskelupaikkakunnaksi. Mainittakoon vertailun vuoksi perinteinen yliopistokaupunki Tampere, jota suosittelee 60 prosenttia.

Eniten Lahtea suositeltaisiin opiskelukaupungiksi hyvien kulkuyhteyksien sekä asumisen ja elämisen edullisuuden vuoksi. Myös kaupungin kokoa ja luonnonläheisyyttä kiiteltiin, samoin keskeistä sijaintia.

Ne nuoret aikuiset, jotka eivät suosittelisi Lahtea opiskelukaupunkina, perustelivat kantaansa paitsi turvattomuudella ja ilmapiirin epämukavuudella, myös kaupungin huonolla maineella opiskelukaupunkina ja sopivien koulutusmahdollisuuksien puutteena.

Se, että koulutusmahdollisuudet ovat rajalliset verrattuna perinteisiin yliopistokaupunkeihin, on ilman muuta totta.

Sen sijaan on vähän ­vaikeaa hahmottaa, mistä mielikuva kaupungin turvattomuudesta on syntynyt – vaikuttaako asiaan se, että Lahden kautta kulkee tiettävästi paljon huumeita? Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista, eikä Lahden kaduilla tarvitse pelätä sen enempää kuin muual­lakaan.

Ilmapiirin epämukavuus on hieman epämääräinen luonnehdinta. Mitä se tarkoittaa? Miten ilmapiirin muuttaisi mukavaksi? Pitäisikö meidän alkaa ihan tervehtiä toisiamme? Olisi kiinnostavaa kuulla, miten vastaajat perustelisivat vastauksensa, koska muuten tilannetta on hankalaa korjata.

Tutkimuksen tuloksia käsiteltiin viime viikolla Lahden kaupunginvaltuuston seminaarissa. Kuten sielläkin todettiin, mielikuvat ja todellisuus eivät ole aina yhtä.

Tulokset on silti syytä ottaa tosissaan, sillä jos Lahti haluaa houkutella nuorta väkeä, tulevaisuuden työvoimaa, nuorten pitäisi haluta tänne. Mielikuvien pitäisi muuttua, eikä se ole helppoa nykyaikana, jossa mielikuvat ja mielipiteet samastetaan usein tosiasioihin.

Voisi olettaa, että kielteisyys johtuu osin siitä, ettei kaupunkia tunneta kovin hyvin. Tunnettuuden lisääminen ja vahvuuksien esiin tuominen ovat markkinointi-ihmisten työsarkaa.

Toisaalta tärkeää on myös se, että markkinointiviestit vastaavat todellisuutta. Brändiä ei voi luoda tyhjälle pohjalle ja kuvitella, että viesti menee sellaisenaan läpi.

Vihreän pääkaupungin titteliä kannattaa mielikuvien muuttamisessa hyödyntää, koska nuorille ympäristöarvot ovat tärkeitä. Lahti kehittyy ja nuorilla on hyvät mahdollisuudet kehittää kaupunkia itse. Hulluillekin ideoille löytyy tilaa, mikä on yksi kaupungin vahvuuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 6. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 9. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 10. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 11. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 12. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 14. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 15. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.