Metso otettu hyvin vastaan

Lapakiston luonnonsuojelualue kuuluu Metso-alueisiin. Se on suosittu retkeilykohde. Aku Isotalo

Päijäthämäläiset metsänomistajat ovat osanneet hyödyntää vapaaehtoista metsiensuojeluohjelmaa eli Metsoa. Päijät- ja kantahämäläiset ovat olleet yksityisten suojelualueiden perustamisessa kaikkein innokkaimpia. Viime vuonna Hämeen alueella suojeltiin yli 600 hehtaaria uusia kohteita (ESS 25.8.)

Metsolla pyritään turvaamaan monimuotoisuuden kannalta merkittäviä elinympäristöjä, ja sen vuoksi kaikki kohteet tarkistetaan ja pisteytetään erikseen. Jos alue hyväksytään Metso-kohteeksi, maanomistaja saa valtiolta korvauksen siitä, ettei siltä hakata puustoa.

Korvauksen suuruus vaihtelee sen mukaan, kuinka arvokas alue monimuotoisuuden kannalta on ja minkä verran sillä on korvattavaa puustoa. Keskimäärin korvaus on ollut 5 000 euroa hehtaarilta.

Metso on ollut siitä poikkeuksellinenkin ohjelma, että korvauk­siin on riittänyt hyvin rahaa. Mikäli suojeluun tarjottu alue täyttää kriteerit, sen pääsy ohjelmaan ja maanomistajan korvaus eivät jää ainakaan siitä kiinni, että rahat olisivat lopussa.

Tälle vuodelle Metsoon on varattu 25 miljoonaa euroa, ja sillä pyritään saamaan suojelluksi 4 500 hehtaaria tänä vuonna.

Suojeluohjelmaan hakeminen on tehty maanomistajille helpoksi eikä maksa mitään. Se on varmasti osaltaan kannustanut metsänomistajia tarjoamaan hankkeeseen sellaisia kohteita, joita pitävät arvokkaina ja joiden puuston he haluavat säilyttää.

Aivan kaikki metsät eivät silti ohjelmaan pääse, vaan suojeluun toivotaan muun muassa lehtoja, puustoisia soita ja metsäisiä soidenreunoja, harjujen paahdeympäristöjä sekä esimerkiksi kallioita, jyrkänteitä ja louhikoita. Myös metsät, joissa on runsaasti lahopuuta, ovat suojelun kannalta merkittäviä elinympäristöjä.

Osa yksityisten suojelemista alueista soveltuu myös retkeilyyn. Esimerkiksi Lahden Lapakiston alue kuuluu yksityisten suojelemiin Metso-alueisiin, ja sille on tehty reitit ja retkeilyä tukevia rakenteita, kuten nuotiopaikkoja ja laavuja. Lapakistosta on tullut yksi alueen suosituimmista retkikohteista, ja se tarjoaa hyvin monipuolisen maaston luonnosta kiinnostuneelle.

Yksityisten metsänomistajien suojelupäätöksillä on merkittävä vaikutus monimuotoisuuden säilymiseen, sillä Suomen metsämaasta 60 prosenttia on yksityisten omistamaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.