Mikä nyt nimeksi Iitin moottoriradalle?

Markus Pirttijoki

Aa että! Kylläpä tuntui hyvältä nähdä virallisen kylähullun, vuolenkoskelaisen Seppo Lehtisen muikea hymy perjantaina uutisetusivulla. Jos vielä löydätte lehden jostakin, niin vilkaiskaapa! Siinä on voittajan ilme.

Ja on ilmeelle aihettakin. Lehtinen nimitettiin Suomen viralliseksi kylähulluksi 10 vuotta sitten, ja yhtä kauan hän ja hänen kotikuntansa Iitti on pyrkinyt osaksi Päijät-Hämettä.

Torstaina Rinteen hallitus iski nuijan pöytään, ja asian vatvominen päättyi siihen paikkaan.

Harvalle kunnalle ehtii koko historiansa aikana tapahtua edes yhtä niin merkittävää uutista kuin Iitille siunaantui päättyvällä viikolla peräti kaksikin kappaletta.

Päijät-Hämeeseen liittymisen ohella Kansainvälinen moottoripyöräliitto (FIM) vahvisti keskiviikkona, että MotoGP:n osakilpailu ajetaan Iitissä 12. heinäkuuta 2020.

Kumpikin hanke on ollut pitkä ja vaivalloinen, joten on syytä lämpimästi onnitella Seppoa ja kaikkia muita asioiden eteen uurastaneita ja toivottaa jok’ikinen iittiläinen tervetulleeksi Päijät-Hämeeseen!

Iitin ja siten myös moottoriradan siirtyminen Kymenlaaksosta Päijät-Hämeen puolelle on herättänyt pohdinnan siitä, pitäisikö myös radan nimi vaihtaa paremmin uutta kotimaakuntaa kuvaavaksi.

Lahden kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, autourheilua itsekin harrastava Juha Rostedt ehätti jo makustelemaan radalle nimeä Lahti Ring samalla toivoen, ettei kukaan pahastuisi.

Lahti Ring olisi sinänsä ihan looginen valinta, koska sponsoreiden nimillä jäähallejakin kutsutaan.

Usein nimissä käytetään myös historiallisia merkkihenkilöitä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa kolmostien ylittävä kauppakeskus on nimeltään Goodman. Goodmanista näppärä johdannainen olisi Herman, sillä ensimmäinen osakilpailu ajetaan Hermanin nimipäivänä. HermanRing? Aika riskipitoinen, kun miettii eurooppalaista sotahistoriaa.

Moottoriradan idean takana on eritoten kaksi miestä, sen nykyinen ratajohtaja Timo Pohjola ja Iitin taannoinen kunnanjohtaja Pentti Toivonen, joka hommasi radalle maat, kun Kouvolan puolelta ei löytynyt.

TimoRing tai PenaRing antaisivat arvoa niille, joille arvo kuuluu, mutta valitettavasti kielimuuri voisi kääntää mielikuvan päälaelleen. Espanjan kielellä, jota puhutaan paljon moottoripyöräpiireissä, timo tarkoittaa vilunkia ja pena tuskaa.

Jos haettaisiin ylipäätään paikallista vaikuttajaa, rata voisi olla HellaRing. Yleisradion legendaarinen pääjohtaja Hella Wuolijoki emännöi 1920- ja 1930-luvuilla Marlebäckin kartanoa Iitissä.

Tai voihan lähtökohtana olla moottoripyöräily, jolloin rata ristitään JarnoRingiksi. Jarno Saarinen on ensimmäinen moottoripyöräilyn MM-tittelin voittanut suomalainen. Tunnettu Formula 1 -kuljettaja Jarno Trulli on saanut nimensä Saarisen mukaan.

Tiedä vaikka Trulli innostuisi kylvämään Iittiin vähän sponsorirahaa vastineeksi siitä, että nimikkoradalla järjestettäisiin jonkin pienemmän formula-luokan nimikkokisat.

Ennen niitä ykkösiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Lahden Reipas vei voiton Kultsu FC:stä - katso ottelu jälkitallenteena tästä
 3. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 4. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 5. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 6. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 7. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 8. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 9. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 10. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 11. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 12. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti
 13. Lahti Ringeten tähtipelaaja Niina Piiroinen vaihtaa seuraa – siirtyy pelaamaan legendojen rinnalle
 14. Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista
 15. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.