Osan kuukausista voisi nimetä uudestaan

Hanna Myyrä

Nyt on syyskuu. Kuun nimi viittaa vahvasti siihen, että kesä on takana, päivät lyhenevät ja edessä ovat koleat ajat. Kuitenkin jokainen voi ulkona käydessään havaita, että kesä jatkuu vielä. Monena vuonna syyskuussa on vähintään yhtä kesäistä kuin monena vuonna juhannuksena, ja luontokin tarjoilee parhaita antimiaan juuri nyt.

Suomen kuukausien nimet ovat hyvin vanhaa perua ja liittyvät pitkälti säähän ja maanviljelykseen. Koska ilmasto on – kuten tunnettua – lämmennyt sittemmin, voisi olla aika päivittää joitakin kuukausien nimiä vastaamaan nykytilaa.

Otetaan esimerkiksi juuri syyskuu. Työtoverin (pääkirjoitustoimittaja JukkaAiron) kanssa päädyimme siihen, että ’satokuu’ voisi olla positiivinen vaihtoehto, koska se kertoisi elokuun tavoin siitä, että luonto tarjoaa parhaita antimiaan. Omenapuut notkuvat, puolukat alkavat juuri olla kypsiä ja sienisatokauden alkamista oikeastaan vasta odotellaan. ’Satokuu’ myös jatkaisi perinteistä nimeämistapaa, joten se ei rikkoisi vanhaa kaavaa.

Toinen kuukausi, jonka nimi on ikävänsävyinen, on lokakuu. Kun tiet ovat asfaltilla tai soralla päällystettyjä, ei loassa juuri tarvitse rämpiä. Sitä paitsi lokakuussa ruska on yleensä komeimmillaan.

Kahden hengen raatimme ehdottaakin lokakuun nimeämistä uudelleen ruskakuuksi. Ruska-sana tuo mieleen loistavan oranssin, keltaisen ja punaisen värihehkun, mikä on ihan toista kuin loan herättämät mielikuvat.

Marraskuu tarkoittaa kuoleman kuuta ja viittaa siihen, että maa kuolee talven koittaessa. Näinhän ei tosiasiassa ole, vaan kasvit ja siemenet vaipuvat lepotilaan. Se on niille välttämätöntä, että ne pärjäävät hangen alla ja pakkasissa, mutta elämä ei niistä silti katoa.

Tulkoon marraskuusta lepokuu. Voi, miten autuaalta se kuulostaisi, kun päivät ovat lyhyitä ja harmaita ennen lumen tuomaa armahtavaa valkeutta, jos lunta ylipäätään tulee.

Lepokuu antaisi myös ihmisille luvan rauhoittua syksyn kiireiden keskellä, säilöä elämäänsä talven yli ja olla keväällä valmiina uuteen kukoistukseen.

Vaikka työt täytyy hoitaa, voisi lepokuussa vapaa-aikana kääriytyä vilttiin ja polttaa kynttilöitä. Ihmisillä olisi ikään kuin vuotuinen lupa lepäämiseen. Sitä moni arjen ja työelämän uuvuttama kaipaa, ja se auttaisi myös selviytymään edessä olevan joulun kaahotuksesta.

Näen tässä oivallisen markkinaraon elämäntapaoppaille. ”Näin lepäät oikein marraskuussa. Talleta energiasiemenesi uutta nousua varten” voisi nousta myyntilistojen kärkeen.

Olen kyllä aina arvostanut suomalaisten kuukausien nimiä siksi, että ne viittaavat selkeästi kuunkiertoon ja siksi, että nimillä on jokin oikea merkitys. Ne eivät pohjaudu järjestyslukuihin ja poikkeavat eurooppalaisten kielten nimistä edukseen.

Koska kieli kuitenkin elää ja myös kuukausien nimet ovat aikojen saatossa eläneet, voidaan niihinkin varmasti joskus kajota. Mihin ei voitaisi, kun kerran ’alkaa tekemään’ -muotokin on suomen kielessä sallittu. Jos ehdotus saa tuulta alleen, ilmoittaudun vapaaehtoiseksi kuunnimitoimikuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 4. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 5. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 6. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 7. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"
 8. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä
 9. Omenoiden ruskean muumiotaudin ehkäiseminen vaatii nöyrää selkää ja kovaa kuorta: edessä on hautaamista ja puiden ravistelua
 10. Näppis: Miten hallitus tukee korona-aikana työmarkkinatukea saavia?
 11. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 12. Ykköstähti on poissa, mutta miesten estekisasta tulee lahtelaisittain Kalevan kisojen herkkupala – "Kullasta lähden taistelemaan"
 13. Jos lapsi toivoo, Anna-Charlotta Rask,36, muuttaa kodin vaikka tietyömaaksi – hyvillä synttäreillä toteutuu kolme asiaa
 14. Pystyykö sarjajumbo horjuttamaan Reipasta? Katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 15. Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.