Lisämiljoonalle löytyy käyttöä

Sivistyslautakunnan puheenjohtajan Maria Mäkysen (sd.) mukaan ryhmäkokojen pienentäminen on säästöjä tuova investointi. Sami Kuusivirta

Lahden sivistyslautakunta osoitti kuunnelleensa herkällä korvalla kouluista kantautuneita viestejä, kun se viime viikolla esitti ensi vuoden talousarvioon miljoonan euron lisämäärärahaa ryhmäkokojen pienentämiseksi.

Rahoista päättää lopullisesti valtuusto joulukuun budjettikokouksessaan, mutta lautakunnan tuore puheenjohtaja MariaMäkynen (sd.) uskoo esityksen läpäisevän aikanaan myös valtuuston seulan (ESS 29.8.). Jo lautakunnassa lisämiljoonan kannalla olivat äänin 9–3 kaikkien ryhmien edustajat kokoomusta lukuun ottamatta.

Ryhmäkokojen pienentämisen lisäksi lisärahoilla on tarkoitus palkata kouluihin lisää erityisopettajia ja avustajia sekä lisätä jakotunteja. Rahojen jakamisesta lautakunta haluaa viisaasti antaa vastuun kouluille, koska niiden tarpeet eroavat runsaasti toisistaan.

Kasvaneiden resurssitarpeiden taustalla on eritoten Lahdessakin muutama vuosi sitten käyttöön otettu niin sanottu inkluusiomalli. Siinä erityistä ja tehostettua tukea tarvitsevat lapset pyritään istuttamaan samoihin opetusryhmiin muiden ikätoveriensa kanssa.

YK:ssa kehitetty ja tasa-arvoa korostava ajatusmalli on periaatteessa kaunis ja kannatettava. Lahdessa sitä kuitenkin ryhdyttiin mitä ilmeisimmin soveltamaan ilman, että samalla olisi huolehdittu tarvittavien tukitoimien riittävyydestä.

Tätä tilastojenkin todistamaa puutetta lautakunta pyrkii nyt paikkaamaan esittämällään lisämiljoonalla, mikä kuulostaa kaikessa jälkijättöisyydessäänkin perustellulta. Mäkynen uskoo panostuksen auttavan myös inkluusion uuvuttamia opettajia, jotka ovat antaneet uudistuksesta heti alkuunsa jopa murskaavaa palauteta.

Ei lautakunnassa alakynteen jääneellä kokoomuksellakaan ollut periaatteessa mitään koulujen resurssien vahvistamista vastaan, jos varapuheenjohtaja SariNiinistöön on uskominen. Tarkan euron puoluetta arvelutti kuitenkin, että viranhaltijoiden mielestä kouluissa pärjättäisiin ilmankin. Nyt lisämiljoonaa uhkaa näkyä entistä suurempana alijäämänä kaupungin ensi vuoden budjetissa, jota hyvinvointiyhtymän talouden syöksykierre horjuttaa enemmän kuin vakavasti.

Lautakunnan suurta enemmistöä ei hirvittänyt, vaikka lisäsatsaus jouduttaisiin kattamaan velalla. Mäkysen mukaan se tulisi nähdä investointina, jolla pitkän päälle saavutetaan säästöjä esimerkiksi sote-menoista. Ennuste saattaa osua oikeaan, olkoonkin, että sitä on tässä vaiheessa mahdotonta vedenpitävästi todistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 4. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 5. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 6. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 7. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 8. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 9. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 10. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 11. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 12. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 13. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 14. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 15. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.