Valtio neuvoton Postinsa kanssa

Postin käsittelyn ja jakelun työntekijöiden lakko on meneillään muiden muassa Vantaan logistiikkakeskuksessa. Jussi Nukari / Lehtikuva

Vaikka työmarkkinoiden liittokohtainen neuvottelukierros seuraavista työehtosopimuksista on vasta alkamassa, syksyn ensimmäinen näyttävä työtaistelu on jo menossa niin että laidat vain ryskyvät.

Valtionyhtiö Postin käsittelyn ja lajittelun työntekijät aloittivat sunnuntai-iltana lakon, jonka tällä erää on määrä päättyä tulevan torstain vastaisena yönä. Lakko ei ole liittokierroksen suora seuraus, mutta työehtosopimuksista siinäkin on kyse. Se on Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn vastatoimi Postin päätökselle siirtää runsaat 700 pakettilajittelun työntekijää työnantajalle edullisemman työehtosopimuksen piiriin.

Lakkoileville työntekijöille maksaa pian palkan Postin oma tytäryhtiö, jossa noudatetaan Teollisuusliittoon kuuluvien jakajien­ ­työehtosopimusta PAUn neuvotteleman sopimuksen asemesta. Posti on perustellut menettelyään verkkokaupan ja pakettijakelun kovalla kilpailulla. Siinä menestyäkseen Posti haluaa hyödyntää samoja sopimuksia kuin kilpailijansa.

Menettely on laillinen, mutta PAU on ristinyt sen ”työehtoshoppailuksi” väittäen­ sen iskevän työntekijöiden ansioihin jopa 30–50 prosentin loven. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että uusi sopimus sisältää myös erilaisia kannustimia, joiden ansiosta ahkera työntekijä voi jatkossa ansaita jopa enemmän palkkaa kuin aikaisemmin.

Varsin heikosti Posti on onnistunut saamaan perille myös viestinsä, jonka mukaan yhtiön on vaikea täyttää omistajansa valtion sille määrittelemät tulostavoitteet, jos se joutuu maksamaan kovempia palkkoja kuin kilpailijansa – yhtenä niistä Etelä-Suomen Sanomia julkaiseva Mediatalo Esa ja Keskisuomalainen-konserni.

Suurinta huomiota ovat julkisuudessa herättäneet Postin johdon bonukset ja kannustinpalkkiot, joiden ansiosta toimitusjohtaja Heikki Malisen tulot kohosivat viime vuonna melkein miljoonaan euroon. Kieltämättä ruhtinaalliselta kuulostavia palkkioita on helppo paheksua, jos näyttää siltä, että ne revitään työntekijöiden selkänahasta. Ahneudesta kannattaisi kuitenkin syyttää mieluummin valtio-omistajaa, joka palkkiojärjestelmän on kehittänyt ja viime vuonnakin kuittasi Postilta tyytyväisenä 28 miljoonan euron osinkotulot.

Valtio ei ole omistajana vieläkään osannut tehdä selväksi, miten se haluaa Postin toimivan avoimen kilpailun kovassa maailmassa, jonne se yhtiönsä aikanaan passitti. Jos valtio esimerkiksi malttaisi tinkiä tulosvaatimuksistaan ja sen sijaan pääomittasi Postia Ruotsin tavoin, Postin tuskin olisi tarpeen harjoittaa työehtoshoppailua nyt nähdyllä ja tuomituksi tulleella tavalla. Toki kilpailijoista se tuntuisi varmasti epäreilulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.