Paatero alkoi suitsia Postia – malttaako hallitus pitää näppinsä erossa tulevista työmarkkinakonflikteista?

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi tiistaina toimista, joilla hän pyrkii rauhoittamaan Postin ympärillä vellovaa kohua.

Viimeistään nyt havaitaan työmarkkinoillakin, että valtakunnassa on hallitus vaihtunut. Juha Sipilän (kesk.) hallitukselta tuskin olisi voinut odottaa sitä, minkä nykyisen Antti Rinteen (sd.) hallituksen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) teki tiistaina.

Pikaisesti koolle kutsumassaan tiedotustilaisuudessa Paatero ilmoitti joukosta toimenpiteitä, joilla hallitus pyrkii suitsimaan valtionyhtiö Postin ja sen työntekijöiden välille puhjennutta syksyn ensimmäistä vakavaa työmarkkinakonfliktia.

Konfliktin synnytti Postin yksipuolinen ilmoitus siirtää yli 700 pakettilajittelun työntekijää työnantajan kannalta edullisemman työehtosopimuksen piiriin, jotta Posti pääsisi tasavertaisempaan asemaan kilpailijoihinsa nähden. Työntekijäpuolen laskelmien mukaan muutos leikkaisi palkkoja pahimmillaan jopa 50 prosenttia, minkä välttämiseksi työntekijät aloittivat sunnuntai-iltana kolmipäiväiseksi kaavaillun lakon.

Paatero vihelsi nyt tiistaina omistajan oikeudella aikalisän työehtosopimusten siirtoon. Siirtosuunnitelmien kohteena olevien työntekijöiden asemasta on määrä keskustella myöhemmin syksyllä samassa yhteydessä, kun osapuolet pohtivat Postin jakelun työntekijöiden sopimusasioita.

Tiistaisella väliintulollaan ministeri mitä ilmeisimmin pyrki varmistamaan, ettei konflikti pääsisi tässä vaiheessa kasvamaan mittoihin, joissa se alkaisi aiheuttaa laajempiakin häiriöitä työmarkkinoilla. Tukilakkoja on jo ollut suunnitteilla.

Nähtäväksi jää, miten hallitus ja Paatero reagoivat, jos tulevat neuvottelut postilaisten asemasta ajautuvat umpikujaan. Nähtäväksi jää sekin, reagoiko hallitus yhtä hanakasti kuin nyt, jos tai kun työmarkkinoilla alkaa syntyä muitakin kriisipesäkkeitä alkamassa olevalla liittokierroksella.

Aikalisä TES-kiistassa ei jäänyt Paateron ainoaksi keinoksi puuttua Postin ympärillä viime päivinä velloneeseen kuohuntaan. Yhtiön hallitus ja toimiva johto nauttivat toki yhä omistajan luottamusta. Paatero kuitenkin kertoi edellyttäneensä, että Postin hallitus tekee syyskuun aikana uuden linjauksen johdon palkkioista, joiden ylenpalttisuus on herättänyt laajaa paheksuntaa.

Palkkiojärjestelmä on perustunut siihen, miten hyvin Posti on kyennyt täyttämään tulostavoitteensa. Siten on loogista, että valtio aikoo nyt Paateron mukaan arvioida uudelleen myös osinkopolitiikkansa Postin suhteen kuten yleisemminkin yhtiön aseman tulevaisuudessa. Arviointi on paikallaan, sillä toistaiseksi omistajan suunnalta on kuultu liikaa keskenään ristiriitaisia viestejä sen suhteen, miten Postin edellytetään toimivan alati kovenevan kilpailun tiimellyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.