Paatero alkoi suitsia Postia – malttaako hallitus pitää näppinsä erossa tulevista työmarkkinakonflikteista?

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi tiistaina toimista, joilla hän pyrkii rauhoittamaan Postin ympärillä vellovaa kohua.

Viimeistään nyt havaitaan työmarkkinoillakin, että valtakunnassa on hallitus vaihtunut. Juha Sipilän (kesk.) hallitukselta tuskin olisi voinut odottaa sitä, minkä nykyisen Antti Rinteen (sd.) hallituksen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) teki tiistaina.

Pikaisesti koolle kutsumassaan tiedotustilaisuudessa Paatero ilmoitti joukosta toimenpiteitä, joilla hallitus pyrkii suitsimaan valtionyhtiö Postin ja sen työntekijöiden välille puhjennutta syksyn ensimmäistä vakavaa työmarkkinakonfliktia.

Konfliktin synnytti Postin yksipuolinen ilmoitus siirtää yli 700 pakettilajittelun työntekijää työnantajan kannalta edullisemman työehtosopimuksen piiriin, jotta Posti pääsisi tasavertaisempaan asemaan kilpailijoihinsa nähden. Työntekijäpuolen laskelmien mukaan muutos leikkaisi palkkoja pahimmillaan jopa 50 prosenttia, minkä välttämiseksi työntekijät aloittivat sunnuntai-iltana kolmipäiväiseksi kaavaillun lakon.

Paatero vihelsi nyt tiistaina omistajan oikeudella aikalisän työehtosopimusten siirtoon. Siirtosuunnitelmien kohteena olevien työntekijöiden asemasta on määrä keskustella myöhemmin syksyllä samassa yhteydessä, kun osapuolet pohtivat Postin jakelun työntekijöiden sopimusasioita.

Tiistaisella väliintulollaan ministeri mitä ilmeisimmin pyrki varmistamaan, ettei konflikti pääsisi tässä vaiheessa kasvamaan mittoihin, joissa se alkaisi aiheuttaa laajempiakin häiriöitä työmarkkinoilla. Tukilakkoja on jo ollut suunnitteilla.

Nähtäväksi jää, miten hallitus ja Paatero reagoivat, jos tulevat neuvottelut postilaisten asemasta ajautuvat umpikujaan. Nähtäväksi jää sekin, reagoiko hallitus yhtä hanakasti kuin nyt, jos tai kun työmarkkinoilla alkaa syntyä muitakin kriisipesäkkeitä alkamassa olevalla liittokierroksella.

Aikalisä TES-kiistassa ei jäänyt Paateron ainoaksi keinoksi puuttua Postin ympärillä viime päivinä velloneeseen kuohuntaan. Yhtiön hallitus ja toimiva johto nauttivat toki yhä omistajan luottamusta. Paatero kuitenkin kertoi edellyttäneensä, että Postin hallitus tekee syyskuun aikana uuden linjauksen johdon palkkioista, joiden ylenpalttisuus on herättänyt laajaa paheksuntaa.

Palkkiojärjestelmä on perustunut siihen, miten hyvin Posti on kyennyt täyttämään tulostavoitteensa. Siten on loogista, että valtio aikoo nyt Paateron mukaan arvioida uudelleen myös osinkopolitiikkansa Postin suhteen kuten yleisemminkin yhtiön aseman tulevaisuudessa. Arviointi on paikallaan, sillä toistaiseksi omistajan suunnalta on kuultu liikaa keskenään ristiriitaisia viestejä sen suhteen, miten Postin edellytetään toimivan alati kovenevan kilpailun tiimellyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 2. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 3. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 4. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 5. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 6. Suomalaiset valmistavat jo korona-suojaimia – "Hengityskoneelle voi tulla tarvetta"
 7. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 8. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 9. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 10. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 11. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 12. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 13. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 14. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"
 15. Haluatko pidentää elinikääsi liikunnalla? Näin monta askelta tulisi ottaa päivittäin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.