Kirja-alan tulevaisuus on unisen kuulijan harteilla

Ilkka Kuosmanen

Lapsuudessani ainakin eräissä nastolalaisissa peruskouluissa puhuttiin ”varmana tietona”, että uusien kielten opetteleminen oppikirjoista on turhaa. Helpommalla pääsee, kun laittaa kielikurssin soimaan kasettimankkaan yöllä. Alitajunta poimii kielioppia samalla, kun oppija vetelee zetaa. Muistaakseni lähteeni painottivat, että tämä tapa on erityisesti itäblokin salaisten agenttien suosiossa – täytyyhän sen silloin toimia!

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin osoittautuu, että joko 1980-luvulla puhuttiin puppua tai sitten oma alitajuntani toimii itäsaksalaisia vakoojia tahmeammin. Äänikirjoilla on kyllä tapana vaivuttaa minut uneen alta aikayksikön, mutta juonenkäänteitä menee jatkuvasti ohi.

En esimerkiksi tiedä, saiko Mia Kankimäki lopulta jostakin apurahan ensimmäistä Japanin-matkaansa varten. Havahduin hereille vasta, kun sittemmin suosioon noussut tietokirjailija istui jo lentokoneessa matkalla kohti Kiotoa. En tiedä myöskään, miten Leïla Slimanin romaanin päähenkilö, vieraille miehille kovin perso Adèle, pakeni kotoaan sen jälkeen, kun hänen lääkärimiehensä oli saanut nuorikkonsa kiinni pettämisestä ja tuominnut tämän puolikuolleeseen elämään maaseudulla.

Näistä puutteista huolimatta äänikirjat ovat mielestäni parasta, mitä kirjallisuudelle on tapahtunut vuosikausiin. Kukapa olisi arvannut, että Suomessakin tuhannet aikuiset ovat valmiit maksamaan siitä, että joku lukee heille iltasatuja ääneen. Tai siitä, että joku pitää seuraa siivotessa, lenkillä ja automatkoilla.

Itse löysin äänikirjat kuluneena kesänä. Kävi ilmi, että erään lehden tilaajana olin oikeutettu kuuden viikon ilmaiseen kokeilujaksoon. Sitä ei ole tullut lopetettua, sillä äänikirja on parantanut elämänlaatuani merkittävästi.

Aiemmin lomareissuilla on tullut tavaksi vetäytyä aamuisin kirjan kanssa erinäisiin epätiloihin, esimerkiksi hotellihuoneiden kylpyammeisiin tai vaatekomeroihin, sillä koko kämppää ei viitsi herättää siksi, että keski-ikäinen ukko ei saa unta. Nyt sujautan yksinkertaisesti kuulokkeet korviini ja uppoudun muihin maailmoihin ilman, että puolisoni uni häiriintyy.

Äänikirjojen nousu on saanut bibliofiilit jo huolestumaan painetun sanan rapautumisesta. Huoli ei ole aivan aiheeton. Ääneen luettuna toimivat parhaiten kohtalaisen yksinkertaiset ja juonivetoiset tarinat, jotka joko pitävät väkisin hereillä tai eivät kärsi pienestä torkahtelusta. Koska kaltaisiani nukahtelijoita on varmasti miljoonia ympäri maailmaa, korkeakirjallisuus on ehkä vaarassa.

On kuitenkin yhä kirjoja, jotka tuntuvat niin läheisiltä, että en halua ulkopuolista lukijaa minun ja kirjailijan hengentuotteen välille. Väinö Linnan-trilogia kuuluu tähän sarjaan, ehkä myös Antti Hyryn tuotanto.

Kjell Westön suhteen jakaudun kahtia. Eero Saarinen saattaa sopia -romaanin tulkiksi. -kirjan suhteen haluan pitää kiinni mielikuvastani, jossa Westön ajankuvauksesta hullaantuu nuorempi versio itsestäni. Kauhistuttaa ajatellakin kaikkia niitä kuulaan kauniita kuvia, jotka olisin voinut kadottaa 20 vuotta sitten nukkumalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 3. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"
 6. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä
 7. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 8. Omenoiden ruskean muumiotaudin ehkäiseminen vaatii nöyrää selkää ja kovaa kuorta: edessä on hautaamista ja puiden ravistelua
 9. Näppis: Miten hallitus tukee korona-aikana työmarkkinatukea saavia?
 10. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 11. Ykköstähti on poissa, mutta miesten estekisasta tulee lahtelaisittain Kalevan kisojen herkkupala – "Kullasta lähden taistelemaan"
 12. Jos lapsi toivoo, Anna-Charlotta Rask,36, muuttaa kodin vaikka tietyömaaksi – hyvillä synttäreillä toteutuu kolme asiaa
 13. Pystyykö sarjajumbo horjuttamaan Reipasta? Katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 14. Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla
 15. Viiden mitalin saalis tyydyttäisi Ahkeraa Kalevan kisoista – "Erityisesti lämmittää nuorten ensikertalaisten osanotto"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.