Palkkatasa-arvo taas toiveissa

Millariikka Rytkösen johtama Tehy esittää yhdessä Superin kanssa 10-vuotista palkkaohjelmaa koulutetulle hoitohenkilöstölle. Marko Enberg

Työmarkkinoilla on pyörähtänyt käyntiin neuvottelukierros uusista työehtosopimuksista. Pään avasivat Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto, joiden keskinäinen sopimus umpeutuu lokakuun lopussa.

Kunta-alalla neuvottelupöytään istahdetaan vasta jälkijoukoissa, sillä nykyiset sopimukset ovat siellä voimassa maalis­kuun loppuun saakka. Tästä huolimatta ratkaisevin vaihe saattaa kunta-alallakin olla edessä jo parin viikon kuluttua, kun Antti Rinteen (sd.) hallitus kokoontuu budjettiriiheensä.

Kuntien naisvaltaista hoitohenkilöstöä edustavat Super ja Tehy toistivat tällä viikolla ehdotuksensa, jonka mukaan kunta-alalle tulisi laatia kymmenvuotinen palkkaohjelma. Koulutetun hoito­henkilöstön palkkoja nostettaisiin siinä vuosittain 1,8 prosentti­yksikköä enemmän kuin miesvaltaisilla aloilla.

Super ja Tehy ovat liikkeellä sikäli jalat maassa, että ne tunnustavat ohjelman olevan köyhille kunnille mahdoton tehtävä ilman valtion apua. Siksi ne odottavat, että hallitus varaisi jo syksyn budjettiriihessään 100 miljoonaa ylimääräistä ­euroa palkka­ohjelman käynnistämiseksi jo ­ensi vuonna. Seuraaviksi vuosiksi ­summa ­pitäisi nostaa 150 miljoonaan euroon.

Ammattiliittojen mukaan ohjelman toteuttaminen lisäisi kaivattua palkka­tasa-arvoa ja turvaisi sote-palvelut lisäämällä hoivatyön houkuttelevuutta. Perusteet ovat periaatteessa kohdallaan.

Naisen euro on yhä pienempi kuin miehen. Tämä johtuu pitkälti juuri julkisen puolen naisvaltaisten alojen monia muita, eritoten miesvaltaisia vienti­aloja vaatimattomammasta palkkakehityksestä. Sekin tiedetään, että hoiva-alalla kärsitään työvoiman kadosta, koska palkkataso ei ole oikeassa suhteessa työn vaativuuden kanssa.

Rinteen hallitus on jo ehtinyt osoittaa suhtautuvansa ay-liikkeen tarpeisiin myönteisemmin kuin edeltäjänsä. Rinne itse on sanonut ymmärtävänsä naisvaltaisten alojen palkankorotuspaineita. Toinen asia silti on, todistaako hallitus tämän ymmärryksensä myös konkreettisin päätöksin budjettiriihessään.

Ammattiliitot arvioivat palkkaohjelmansa nettokustannuksiksi 80 miljoonaa euroa vuodessa. Työnantajan luvussa on nolla perässä. Yhtä kaikki, sitoutuminen monivuotiseen ohjelmaan olisi hallitukselta uhkarohkea teko nyt, kun talouden näkymät ovat kääntyneet poikkeuksellisen sumeiksi ja ripeä kasvu on enää kaunis muisto. Siksi voi olla, ettei vielä tänä syksynäkään koita se ay-liikkeen toiveissa pitkään ollut hetki, jolloin palkkatasa-arvoa ryhdytään kunta-alalla toden teolla kohentamaan.

Toki sen hetken luultiin kerran jo tulleen, syksyllä 2007, ­mutta kuinkas sitten kävikään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.