Lisää, lisää ja lisää – ahneuden kulttuurissa

Terhi Säynäjärvi

82 tuhatta euroa kuukaudessa, käteen noin 40 000 euroa. Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen tienaa kuukaudessa nettona suunnilleen saman verran kuin keskivertopalkansaaja vuodessa, bruttona. Kun keskimääräisistä eli 3 500 euron kuukausituloista vähennetään vielä verot ja muut lakisääteiset maksut, ero Malisen hyväksi kasvaa.

Tämän viikon uutiskohu on itseoikeutetusti pyörinyt Postin johdon palkitsemisessa ja yhtiön aikeissa leikata 700 työntekijän palkkoja jopa 30–50 prosenttia. Palkanalennus kuulostaa järkyttävältä, koska postityöntekijän keskipalkka kuukaudessa on Oikotien palkkavertailu-palvelun mukaan noin 2 100 euroa. Jos tällaisesta summasta leikataan, ei ole vaikea ennustaa, että ihmiset hakeutuvat muihin töihin tai joutuvat elämään entistä enemmän sosiaaliturvan varassa.

Hyvä palkka ja bonukset ovat oiva keino kirittää ihmisiä ja yhtiöitä parempiin suorituksiin. Hyvää tulosta voi tehdä monella tavalla. Tämän viikon kohun perusteella näyttää siltä, että Postissa siihen pyritään ainakin työntekijöiden – iskulauseissa yrityksen tärkeimmän voimavaran –  palkkoja leikkaamalla.

Postissa on noudatettu valtionyhtiöiden palkitsemisohjetta, jonka mukaan Posti rinnastetaan pörssiyhtiöihin. Pääministerinä ollessaan Juha Sipilä (kesk.) piti mahdollisena, että Postista tulee pörssiyhtiö – nykyhallituksen aikana tästä ei ole puhuttu.

Kun posti kerran ei ole pörssiyhtiö, voi ihmetellä, miksi Postin toimitusjohtajaa palkitaan kuten pörssiyhtiöiden pomoja. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) onkin nyt pyytänyt Postin hallitukselta uutta linjausta palkkioista.

Kaikissa yhtiöissä, myös valtion ja kuntien omistamissa, hallituksen tärkeä tehtävä on asettaa tavoitteet ja toimia, jos mennään metsään. Lehdistön tärkeä rooli taas on valvoa julkisten yhtiöiden toimia – myös palkkioita. Kohut pitävät toivottavasti yllä kohtuullisuutta. Ahneus voi sokaista viisaimmankin.

Ehkä olisi syytä myös pohtia, olemmeko synnyttäneet kulttuurin, jossa on aivan normaalia vaatia aina suurempia ja suurempia palkkioita ja bonuksia hyvän palkan päälle.

Kun mammuttituloista kohistaan, moni peruspalkollinen varmasti miettii, miten isot rahat vaikuttavat elämään. Mitä tapahtuisi, jos itse saisi niin isoa palkkaa, että omat ja läheisten luksustarpeetkin tulisi tyydytettyä nopeasti. Mikä motivoisi työntekoon, jos kasassa olisi jo niin paljon, että omaisuuden tuotoillakin voisi elää? Tässä kohtaa ihmiset varmasti eroavat toisistaan. Jotkut jatkaisivat intohimosta työhön, toiset siirtyisivät harrastusten pariin ja nauttisivat taloudellisesta riippumattomuudesta.

Kaikille mikään mammona maailmassa ei sellaisenaan riitä. Vaurauden saavutettuaan vallanhimoisimmat saattavat pyrkiä politiikkaan – ja tulevat toisinaan valituiksi jopa maailman johtaviin pesteihin.

Yhdistelmä voi olla pelottava silloin, jos johtajan ideologia on yltiöpäinen ja riitaa lietsova. Rikkaan johtajan kun ei tarvitse miettiä ainakaan suosion laskun taloudellisia tappioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 3. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"
 6. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä
 7. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 8. Omenoiden ruskean muumiotaudin ehkäiseminen vaatii nöyrää selkää ja kovaa kuorta: edessä on hautaamista ja puiden ravistelua
 9. Näppis: Miten hallitus tukee korona-aikana työmarkkinatukea saavia?
 10. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 11. Ykköstähti on poissa, mutta miesten estekisasta tulee lahtelaisittain Kalevan kisojen herkkupala – "Kullasta lähden taistelemaan"
 12. Jos lapsi toivoo, Anna-Charlotta Rask,36, muuttaa kodin vaikka tietyömaaksi – hyvillä synttäreillä toteutuu kolme asiaa
 13. Pystyykö sarjajumbo horjuttamaan Reipasta? Katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 14. Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla
 15. Viiden mitalin saalis tyydyttäisi Ahkeraa Kalevan kisoista – "Erityisesti lämmittää nuorten ensikertalaisten osanotto"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.