Junckerin laki valvottaa kunnissakin

Kimmo Kangas

Risto Uimosen kirja Juha Sipilän (kesk.) pääministerikaudesta ilmestyi tällä viikolla. Kirjassa Sipilän sanotaan pääministerinä pyrkineen kumoamaan niin sanotun Junckerin lain. Luxemburgin entisen pääministerin ja Euroopan komission entisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin lausahduksen mukaan poliitikot kyllä tietävät, mitä pitäisi tehdä, mutta eivät tiedä miten tulisivat sen jälkeen vielä valituksi uudelleen tehtäviinsä. Lausahdus viittaa epämieluisiin päätöksiin, joita esimerkiksi taloustilanteen vuoksi olisi välttämätöntä tehdä, mutta jotka samalla suututtaisivat äänestäjiä.

Kuten hyvin tiedetään, epäonnistui Sipilä tavoitteessaan. Edellinen hallitus teki epäsuosittuja päätöksiä. Palkaksi niistä etenkin keskusta kärsi eduskuntavaaleissa rökäletappion, Sipilä putosi rivikansanedustajaksi ja luopui puolueen puheenjohtajuudesta.

Uusi puheenjohtaja keskustalle valitaan tänään ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa.

Junckerin laki valvottanee myös monia päijäthämäläisiä kuntapäättäjiä. Ensi vuoden talousarviota pitäisi koota tilanteessa, jossa kuluvan vuoden tilinpäätösennusteet näyttävät koko ajan jyrkkenevää alijäämää.

Päijät-Hämeen neljän suurimman kunnan, Lahden, Hollolan, Heinolan ja Orimattilan alijäämäennuste tältä vuodelta on kylmäävä eli yli 48 miljoonaa euroa. Lisäksi on syytä pelätä, ettei loppuvuosi tuo ainakaan helpotusta taloustilanteeseen.

Myös epävarmuus tulevasta kasvaa ja kalvaa, kun ennusteet povaavat talouden käännettä huonompaan. Työttömyys on laskenut Päijät-Hämeessä, mutta on edelleen verraten korkealla. Jos yrityksissä on luvassa laajoja irtisanomisia, kunnat ovat pulassa.

Periaatteessa kuntapäättäjän tehtävä taloustilanteen korjaamiseksi on helppo ja selkeä. Täytyy lisätä tuloja ja/tai vähentää menoja. Käytännössä tilanne on tietenkin monimutkaisempi. Poliittisen kentän vasemmalla laidalla varmimmaksi ja helpoimmaksi keinoksi on usein nähty verojen korottaminen. Vastapuolella politiikan pelikenttää on taas usein korostettu menojen leikkaamista palveluista ja kuntien henkilöstöstä.

Yksisilmäisesti toteutetut peliliikkeet saattavat miellyttää omien joukossa, mutta toimivat harvoin käytännössä. Valtuustoissa ei etenkään isommissa kunnissa ole yhdelläkään puolueella ehdotonta enemmistöä, joten kompromissien hakeminen on käytännössä välttämätöntä.

Päijäthämäläisille päättäjille voi hurskaasti toivoa viisautta ja jaksamista loppuvuoteen. Talousarvioiden kasaaminen on vaativa rasti, kun taustalla vaikuttavat suuret ongelmat eivät aivan äkkiä ole helpottamassa.

Kun jaossa lienee enemmän keppejä kuin porkkanoita, toivoisi niiden jakautuvan tasaisesti ja oikeudenmukaisesti. Ehkä se Junckerin lakikin kannattaa unohtaa.

Kuntapolitiikka on onneksi elinkeino vain harvalle, eikä vaali­tappio ole maailmanloppu. Tulevien vaalien murehtimisen sijaan kannattaisi varmaankin keskittyä lunastamaan edellisissä vaaleissa kerätty äänestäjien luottamus. Siitähän luottamustoimessa jo nimenkin puolesta on kyse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven pohjasta nousi käsikranaatti - poliisi eristi alueen Lahden matkustajasatamassa
 2. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 3. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 4. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 5. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 6. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 7. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 8. Näppis: Jos Tapanilassa ei ole kyse rasismista, niin sitten on kyse psyykkisesti sairaiden syrjimisestä
 9. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 10. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 11. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 12. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 13. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 14. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 15. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.