Maton alle lakaistut mustikat pilaavat maton

Markus Pirttijoki

Turha tulla sanomaan, ­ettenkö tietäisi. Jos mustikat lakaisee maton alle, ne eivät pysy piilossa ikuisesti. Päinvastoin koko matto menee pilalle. Lapsuuden heikko yritys piilottaa lattialle pudonneet marjat tuli mieleen seuratessani keskustelua Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Se rakensi tämän vuoden talousarvionsa siltä pohjalta, että mukana olevat kunnat maksavat 15 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän ja sen jälkeen toiminta jää 7,7 miljoonaa euroa tappiolle.

Nyt kymmenen kuukautta myöhemmin hyvinvointiyhtymä arvelee, että alijäämä paisuu lähes 40 miljoonaan euroon. Ennuste heitti siis yli 32 miljoonaa euroa.

Ja kuka maksaa viulut? No tietenkin kunnat eli sinä ja minä.

Positiivisuusviikon päätteeksi otetaan tähän pieni positiivinen näkökulma: muut eivät ole yhtään parempia.

Kouvolan kaupungille on tulossa 30 miljoonan tappiot. Kymsoten osuus siitä on yli seitsemän miljoonaa. Kuopion yliopistollinen sairaala käy yt-neuvottelut 250 työpaikan vähentämisestä. Kuopion kaupungin tulos on jäämässä 20 miljoonaa miinukselle.

Tampereen kaupungille on tulossa tänä vuonna 36 miljoonan alijäämät. Se on toki pientä edellisvuoteen verrattuna, jolloin miinus oli lähes 60 miljoonaa euroa.

Lappeenrannan ympäristössä toimivan Eksoten alijäämä on tällä hetkellä ”vain” seitsemän miljoonaa euroa. Eksote on sentään ollut suomalaisen sote-järjestelmän timantteja.

Kainuun Soten alijäämäennuste on 20 miljoonaa euroa. Kajaanin kaupunki etsii vimmatusti säästökohteita.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässätehdään paljon hyvää. Tiedän sen aivan lähipiiriä myöten. Vakavat tapaukset hoidetaan tehokkaasti. Henkiä pelastuu.

Alijäämän holtiton paisuminen on silti käsittämätöntä. Jos yritysmaailmassa tappioennuste kuusinkertaistuisi seitsemästä miljoonasta neljäänkymmeneen, joko surkean ennusteen laatinut talousjohtaja saisi vauhdikkaat lähdöt tai vallitsevassa ympäristössä olisi tapahtunut yllättävä ja radikaali muutos. Tehdas palaisi ja tuotanto loppuisi, joku iso asiakas luopuisi tilauksestaan tai tehdyt kaupat peruttaisiin vahingonkorvauksen takia.

Kysynkin nyt, mikä on se Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimintaympäristössä tapahtunut yllättävä muutos, joka aiheuttaa 32 miljoonan euron ylimääräiset tappiot ja jota ei vielä marraskuussa 2018 ole voitu nähdä?

Vastausta odotellessa villi veikkaus: kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut rakennettiin sellaisiksi, että kun valtakunnallinen sote tulee, miinukset muuttuvat plussaksi aivan kuin Kaanaan häissä vesi viiniksi.

Ja kun sotea ei sitten tullutkaan, kunnille jäi Musta Pekka käteen. Mustikat lakaistiin maton alle odottaen, että sote tuo uuden maton.

Lohdullista on se, että toimeen on tartuttu. Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola totesi perjantaina (ESS 6.9.), että 15 miljoonan euron säästötavoite saadaan kasaan ilman, että lakisääteinen tehtävä vaarantuu.

Tyhmempi voisi kysyä, että miksi hyvinvointiyhtymää ei alun perinkin rakennettu hoitamaan vain lakisääteisiä tehtäviä, jos rakenteissa on sentään noin paljon löysää?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 3. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"
 6. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä
 7. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 8. Omenoiden ruskean muumiotaudin ehkäiseminen vaatii nöyrää selkää ja kovaa kuorta: edessä on hautaamista ja puiden ravistelua
 9. Näppis: Miten hallitus tukee korona-aikana työmarkkinatukea saavia?
 10. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 11. Ykköstähti on poissa, mutta miesten estekisasta tulee lahtelaisittain Kalevan kisojen herkkupala – "Kullasta lähden taistelemaan"
 12. Jos lapsi toivoo, Anna-Charlotta Rask,36, muuttaa kodin vaikka tietyömaaksi – hyvillä synttäreillä toteutuu kolme asiaa
 13. Pystyykö sarjajumbo horjuttamaan Reipasta? Katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 14. Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla
 15. Viiden mitalin saalis tyydyttäisi Ahkeraa Kalevan kisoista – "Erityisesti lämmittää nuorten ensikertalaisten osanotto"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.