Moottoritie vei juhlapyhiltä vakiojuttuaiheen

Hanna Myyrä

Lahden ja Helsingin välinen moottoritie täytti juuri 20 vuotta. Koska olen jo jonkin verran tätä vanhempi, muistan hyvin myös kaudet ennen moottoritietä.

Kun lapsena ajettiin Helsinkiin – Korkeasaareen ja Linnanmäelle – oli sykähdyttävin paikka tavallisen valtatien ja moottoritien rajakohta Järvenpäässä. Paikka jäi mieleen siksi, että sen laidalla sijaitsi peikkometsä. Otuksista yritti nähdä edes vilauksen auton ikkunasta ohi kiitäessä. Ei onnistunut kertaakaan.

Kun Lahden ja Järvenpään väli muuttui moottoriliikennetieksi, tieosuus muuttui villiksi länneksi etenkin ruuhka-aikoina. Sitä oli syytä karttaa, jos aikoi säilyä hengissä.

Muistan, että ajoimme moottori­liikennetietä kerran kuvaajan kanssa juttuaiheena ”vaaralliset ohitukset moottoriliikennetiellä” ja todistimme jatkuvasti neljä autoa rinnakkain -tilanteita. Saimme myös vaikuttavia kuvia niin, että kuvaaja otti kuvia vauhdissa ratin takana ja minä ohjasin apukuskin paikalta. Mitäpä lehtiväki ei tekisi saadakseen työnsä tehtyä.

Oli selvää, että juhannusaattona ja jouluaatonaattona iltavuorossa oleva kuvaaja ja toimittajat tekivät juttua tieosuuden menoliikenteestä ja sen ongelmista. Parhaina päivinä selvittiin sillä, että autoletka matoi kävelyvauhtia, mutta kaikki selvisivät perille.

Kun moottoritie valmistui, ei juhlapyhien vakioaiheesta eli liikenteen sujumisesta saanut enää kovin kaksista dramatiikkaa aikaan. Liikenteen kulkemisesta tosin saatetaan edelleen raportoida ainakin lyhyesti, mutta se ei hirveästi kiinnosta lukijoita enää siinä vaiheessa, kun on itse päässyt perille.

Jännittävin paikka siirtyikin Heinolan ja Lahden välille. Väli sumppuuntui, koska osa autoilijoista näytti kuvittelevan, että kun sama automäärä ajaa vuoron perään yhtä tai kahta kaistaa, on liikenne jollakin tavalla sujuvampaa kuin jonossa ajaen. Moni yritti ohittaa mahdollisimman monta autoa ohituskaistan aikana ja tunkeutui sitten takaisin jonoon ohituskaistan keltaisilla viivoilla. Se todella seisautti liikenteen kokonaan.

Tuohon aikaan fiksut hakeutuivat vanhalle tielle. Sieltä pystyi ohi kiitäessään näkemään, miten jono seisoi pääväylällä kaupungin eteläpuolella. Sumppu iski sitten Heinolan keskustassa, eikä sitä varmasti yksikään heinolalainen kaipaa.

Heinolan ja Lahden välisen moottoritien rakentamiseen liittyy yksi henkilökohtainen työmuisto. Olin odottamassa turvallisen etäisyyden päässä moottoritien alkupaukkua kamera tanassa.

Kun poksahdus lopulta tuli, käsi tärähti ja kuvasta tuli epätarkka. Toimituksessa todettiin, että tärähdys vain lisää kuvan autenttisuutta, joten se pantiin lehteen.

Nykyisin moottoritietä tulee ajettua vain harvoin, koska Helsinkiin on mukavaa matkata oikorataa pitkin ja koska pysäköintimahdollisuudet ovat Helsingissä mitä ovat. Jos pääkaupunkiseudulle täytyy mennä autolla, viimeistään paluumatkalla Mäntsälässä tekee mieli siirtyä vanhan tien puolelle. Siellä saa ajaa melkein itsekseen ja ilman stressiä, jota moottoritiellä huomattavaa ylinopeutta ajavat ja eteen kiilaavat autoilijat aiheuttavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisten ryhmäperhepäiväkotien vetäjät tyrmistyneitä kaupungin päätöksestä – aikovat valittaa toiminnan keskeyttämisestä ja epäilevät, että pienet yksiköt halutaan palvelusetelin ulkopuolelle
 2. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ei koe infektioambulansseja vielä tarpeellisiksi koronapotilaiden hoidossa: "Viemme hoidon kotiin emmekä kuljeta ihmisiä ympäriinsä"
 3. Mikä käy sote-alan pienten yritysten Päijät-Hämeessä, kun hyvinvointiyhtymän iso yhteisyritys aloittaa?
 4. Koulukiusattu kympin tyttö teki esiintymisestä itselleen ammatin – Orimattilasta lähtöisin oleva Niina Sainius on välillä polttanut itsensä yrittäjänä myös loppuun
 5. Lahden Ironman siirtyy koronaviruspandemian vuoksi – uutta päivämäärää etsitään
 6. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 7. ”Jäsenistö on vastuuntuntoista ja ohjeita on noudatettu” – Lahdessa golfia pelataan koronaepidemian aikana poikkeusjärjestelyin
 8. FC Lahden yt-neuvottelut ovat päättyneet: koko henkilöstö alentaa palkkojaan
 9. Lukijalta: Hoiva-alan palkkaus on krooninen ongelma koronakriisin jälkeenkin
 10. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 11. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 12. Työmatkaliikenne ruuhkautti Uudenmaan rajaliikennettä maanantaiaamuna – Nelostiellä pahimmillaan 45 minuutin jono
 13. Tuttavansa kirveellä ja veitsellä surmanneen lahtelaismiehen elinkautistuomio piti hovioikeudessa
 14. Lapset ja nuoret sytyttäneet roskis- ja maastopaloja Lahdessa – "Tällaisella hölmöilyllä on tapana levitä"
 15. Paikallisliikenteen linja-autovuoroja sittenkin Asikkalan ja Lahden välillä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.