Kulmuni saattoi luvata liikoja

Keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni (keskellä) käväisi maanantaina Politiikan toimittajien yhdistyksen lounasvieraana. Lehtikuva/Martti Kainulainen

Uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni nosti voittonsa huumassa riman korkealle luvaten nostaa keskustan kannatuksen takaisin 20 prosentin tasolle. Keskustalla on Kulmunin mukaan yksi tehtävä ylitse muiden, nousta suurimmaksi puolueeksi seuraavissa vaaleissa, ja tämän tehtävän hän myös vannoi täyttävänsä.

Toki Kulmuni höysti kovan tavoitteensa ripauksella realismia. Paitsi tärkeimmäksi, hän arvioi kannatuksen kääntämisen takaisin nousuun myös vaikeimmaksi tehtäväkseen. Tästä on helppo olla samaa mieltä, sillä keskustan kannatuksen alamäki ei pysähtynyt kevään vaalien historialliseen murskatappioon. Syöksy on kesän aikana vain jyrkentynyt, ja Ylen gallupin viimeksi mittaamasta 11,6 prosentista on jo pitkä matka 20:een.

Toivottomaksi eivät politiikan asiantuntijat Kulmunin linjausta silti tuominnet. Valtio-opin professori Tapio Raunio uskoo, että keskusta nousee ja saavuttaa vielä aiempia kannatuslukujaan (ESS 9.9.). Onnistumisen mahdollisuuksia uudelle puheenjohtajalle povaavat myös tutkijat Jenni Karimäki ja Ilkka Ruostetsaari (HS 9.9.). Kaikki laskevat Kulmunin onnistumisen pitkälti sen varaan, kuinka hyvin tämä kykenee aktivoimaan ne keskustan perinteiset kannattajat, jotka viimeksi jättivät äänestämättä.

Tutkijoiden arvio saa sikäli tukea historiasta, että keskusta on monesti ennenkin kyennyt palaamaan pikaisesti takaisin huipulle tultuaan edellisissä vaaleissa lyödyksi kanveesiin.

Euroopassa keskustan maaseutuhenkiset veljespuolueet ovat jo aikoja sitten vajonneet marginaaliin kaupungistumisen edetessä. Suomessa samaa on povattu jo 1970-luvulta lähtien, kun keskustan kannatus on ottanut takapakkia. Silti keskusta on aina onnistunut ponnistamaan takaisin pinnalle kuin korkki.

Veret seisauttanutta tappiota seurasi veret seisauttanut vaalivoitto esimerkiksi 1991, 2003 ja 2015, jolloin keskusta rynnisti oppositiosta suoraan pääministeripuolueeksi. Kyse ei tosin ollut vain keskustan omasta erinomaisuudesta. Voittoja yhdistää se, että keskusta onnistui johtavana oppositiovoimana aina ulosmittamaan suurimman hyödyn kulloisenkin hallituksen suuresta epäsuosiosta – kaava, josta on tullut liki luonnonlaki.

Kulmunin pitäisi nyt nostaa keskusta takaisin loistoonsa hallituksessa, mikä vaikeuttaa haastetta entisestään.

Melkein kaikki muutkin puolueet liikkuvat tänä päivänä samoilla apajilla köyhän asialla. Eikä keskusta erotu joukosta myöskään siksi, että se nosti johtoonsa nuoren naisen. Nais­puheenjohtaja edustaa nykyään valtavirtaa. Hallituspuolueistakin mieskomennossa on enää SDP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 6. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 7. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 10. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 11. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 12. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 13. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 14. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 15. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.