Katsokaa, minäkin tunsin merkkihenkilön!

Janne Nieminen

Kun viihteen raskassarjalainen Jukka Virtanen siirtyi reilu viikko sitten ajasta iäisyyteen, välttelin tietoisesti iltapäivälehtiä parin päivän ajan. Kyse ei ollut siitä, etten arvostaisi herran elämäntyötä. Alalla työskentelevänä ymmärrän myös, että median on huomioitava julkisuuden henkilöiden poismenot. Siksi on loogista, että uutisoinnin ohella vainajan lähipiiriä otetaan tiedotusvälineisiin jakamaan muistojaan edesmenneestä. Tämä tulee kuitenkin tehdä maltilla ja hienotunteisesti.

Syy paastooni oli nimittäin se, että aavistelin viihdetaiteilijan kuoleman ajavan jälleen huomion­kipeät siipeilijätkin liikekannalle. Arvostetun ja pidetyn julkimon kuolema lipsahtaa herkästi niin perinteisessä mediassa kuin somessakin irvokkaaksi kilvoitteluksi siitä, kuka suree näyttävimmin ja käyttää ylistyssanoja eniten.

Joillakin tuntuu olevan tarve tunkea itsensä väen vängällä valokeilaan menehtyneen ihmisen kustannuksella. Monissa ulostuloissa kyse ei ole lopulta niinkään suremisesta tai kunnianosoituksesta, vaan perimmäinen motiivi on enemmänkin tuoda julki viesti: ”Katsokaa kaikki, minäkin tunsin merkkihenkilön!”

Rap-yhtye Ruger Hauer on käsitellyt kuuluisuuksien menehtymisen teemaa kyynisesti kappaleessaan . U2-bändin keulahahmona ja ihmisoikeusaktivistina tunnettu Bono on yksi pop-kulttuurin virallisista ”hyvistä jätkistä”. Kun hänestä joskus aika jättää, näkyviin astuu epäilemättä kansanliikkeen verran tosiystäviä jakamaan yhteiskuvia itsestään ja tähdestä sekä tarinoimaan poikkeuksellisesta ihmissuhteesta. ”En haluu kuulla sitä itkuu, kuolema on parasta promoo, mun niskaan koko internet tippuu, mä haluun kuolla ennen Bonoo”, toivotaan nasevasti Ruger Hauerin kappaleessa.

Jos itse viskaisin lusikan nurkkaan tunnettuna viihdetaiteilijana, toivoisin tuttavieni ja kollegoideni noudattavan hillittyä linjaa haastatteluiden antamisessa ja somepäivittämisessä. Kenties katselisin pilvenreunalta jopa kaikkein suopeimmin niitä, jotka asiaa sen kummemmin mainostamatta nappaisivat muistokseni silloin tällöin konjakin tai pari, eivätkä lausuisi julkisesti sanaakaan ilman erityisen painavaa syytä.

Paul McCartney muistelee The Beatles -kollegansa John Lennonin kuolinpäivää Barry Milesin kirjoittamassa muistelmateoksessa . Lennonin murhaa seuranneena iltana median edustaja työnsi mikrofonin McCartneyta kuljettaneen auton ikkunasta sisään ja tiedusteli, mitä artisti ajattelee lapsuudenystävänsä ja monikymmenvuotisen aisaparinsa äkkinäisestä kuolemasta. Muusikon suusta pulpahtivat vastaukseksi sanat: ”Se on tylsä juttu.”

Monet fanit pöyristyivät tunteettomaksi tulkittua lausuntoa. McCartney itsekin harmittelee sokissa töksäyttämäänsä lausetta muistelmissaan.

Kommentin voisi kuitenkin lukea myös melko osuvana sivalluksena liian tungetteleville toimittajille, sosiaalipornoa janoaville kansalaisille sekä ennen muuta julkimoille, jotka ottavat surutta kollegansa kuoleman mahdollistamasta näkyvyydestä ilon irti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 6. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 7. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 8. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 9. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 10. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 11. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 12. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 13. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 14. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 15. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.