Lahtea kuullaan Itäradasta

Liikenneministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus tekee päätöksiä Itäradasta, kunhan vaihtoehdot on selvitetty. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Liikenneministeri Sanna Marin (sd.) tarjosi tiistaina merkittävää lisävalaistusta kysymykseen, miten hallitus aikoo edistää ohjelmaansa kirjaamia nopeita junayhteyksiä Helsingistä Turun, Tampereen ja idän suuntaan.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on päättänyt aloittaa neuvottelut Turun tunnin juna -hankeyhtiön sekä Tampereelle Helsinki-Vantaan lentokentän kautta suuntautuvaa rataa suunnittelevan Suomi-rata-hankeyhtiön perustamiseksi. Valtio omistaisi enemmistön näistä yhtiöistä, joihin kositaan osakkaiksi myös muita nopeista radoista hyötyviä tahoja kuten kuntia ja julkisesti omistettuja yhtiöitä Finaviasta lähtien.

Marin ei usko yhtiöiden kiinnostavan tässä vaiheessa yksityisiä sijoittajia, koska nyt aloitetaan vasta suunnittelu. Tähän Marin arvioi kuluvan niin monta vuotta, ettei kummankaan radan rakentamisesta ehditä Turun ja Tampereen pettymykseksi päättää vielä tällä vaalikaudella. Kyse on sitä paitsi miljardien eurojen investoinneista, joihin rahat ovat kiven takana.

Vielä kauempana tulevaisuudessa häämöttää Lahdelle merkityksellinen Itärata. Se erkanee nyt omalle sivuraiteelleen, sillä liikenne- ja viestintäministeriö ryhtyy vasta puntaroimaan kuntien ehdottamia vaihto­ehtoja keskenään. Selvitys valmistunee ensi keväänä, minkä jälkeen hallitus aikoo tehdä päätöksiä hankkeen jatkosta.

Itäradan linjausvaihtoehtoja on kolme. Itäisimmässä Suomessa haluttaisiin oikaista nykyinen Lahden kautta kulkeva yhteys jo Kouvolasta pääkaupunkiseudulle. Kotkan suunnalla haaveillaan rantaradasta.

Molemmat vaihtoehdot jättäisivät päijäthämäläiset pitkälti vaille nopeimpia junayhteyksiä. Niinpä täällä ollaan vankasti sitä mieltä, että paras ratkaisu olisi kunnostaa nykyinen Lahden kautta kulkeva itäinen yhteys entistä nopeammaksi sen sijaan, että rahaa tärveltäisiin uusiin ja kalliisiin yhteyksiin.

Lahdelle hyvä uutinen on, että Marin lupasi kuunnella selvitystyössä myös asianomaisia kuntia. Näin Lahti ja Päijät-Häme voivat toivoa saavansa äänensä kuluviin siinä missä kilpailijansakin, ja toivottavasti myös tehokkaammin.

Viestin uskoisi myös menevän perille, jos ministeriö muistaa edellisen selvityksensä johtopäätöksen. Sen mukaan Kouvolan oikorata olisi hintaansa nähden kaikkea muuta kuin kannattava hanke lyhentäessään matka-aikaa Helsinkiin vaivaiset 13 minuuttia.

Tätä viestiä Lahden kannattaa toistaa sitkeästi pian alkavan selvitystyön aikana – ja siinä ohessa pyrkiä vauhdittamaan myös Suomi-rataa, joka toisi tullessaan myös Lahdelle suoran yhteyden pääradalta Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Skopjesta saapuneita matkustajia
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 5. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 6. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 7. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 8. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 9. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 10. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 11. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 12. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 13. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 14. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 15. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.