Meillä se ei ollutkaan ”talous, typerys!”

Jukka Airo

Ex-pääministeri Juha Sipilän komeasti alkanut ja korkeuksiin kohonnut, mutta mahalaskuun päättynyt ura keskustan puheenjohtajana päättyi virallisesti lauantaina Kouvolassa, kun ylimääräinen puoluekokous äänesti Katri Kulmunin hänen seuraajakseen.

Henkisesti Sipilä tosin hyvästeli tehtävänsä jo kohta historiallisen suuren vaalitappion jälkeen viime keväänä. Käytyään vielä hallitusneuvottelut vähän kuin virkansa puolesta Sipilä vetäytyi syvään hiljaisuuteen, joka jatkuu edelleen.

Nyt keskustaväki odottaa toiveikkaana Kulmunin tekevän saman kuin edeltäjänsä. Sipilähän onnistui tuoreena puheenjohtajana kääntämään keskustan kannatuksen jyrkästä syöksystä reippaaseen nousuun, joka huipentui vaalivoittoon ja paraatimarssiin oppositiosta takaisin johtavaksi hallituspuolueeksi.

Pääministerinä Sipilä otti missiokseen nostaa Suomen talous uuteen kukoistukseen murheen alhosta, johon se oli vajonnut pitkän taantuman aikana. Tässä hän myös onnistui, mutta arvaamattomin seurauksin.

Kokenut journalisti Risto Uimonen julkaisi viime viikolla Sipilän myrskyisästä pääministerikaudesta kirjan nimeltään . Kirjasta ilmenee, että pannessaan Suomea kuntoon Sipilä halusi myös todistaa, ettei häneen päde EU-komission puheenjohtajalta Jean-Claude Junckerilta nimensä saanut kirous. Sen mukaanhan kaikki päättäjät tietävät, mitä pitää tehdä, mutta eivät sitä, miten tulevat sen jälkeen valituiksi uudelleen.

Sipilä uskoi melkein loppuun saakka, että äänestäjät palkitsevat hänet ja keskustan siitä, että hallitus onnistui saavuttamaan melkein kaikki keskeiset tavoitteensa: käänsi talouden ja työllisyyden hyvään kasvuun ja taittoi velkaantumisen.

Palkintoa ei kuitenkaan tullut, sillä äänestäjien suuri enemmistö koki tilanteen tosin kuin pääministeri. Kansa oli toki pannut merkille talouden myönteisen käänteen, mutta piti hintaa liian kovana. Ihminen unohtui, kun hallitus alisti sosiaaliset arvot talouden rautaisten lakien alle, analysoi tilannetta ilmeisen osuvasti pian vaalien jälkeen myös keskustan ex-puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki.

Junckerin lakioli siis ylittämätön paikka myös Sipilälle. Erään toisen politiikan lainalaisuuden hän kuitenkin onnistui kumoamaan.

Bill Clinton löi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 1992 George H. W. Bushin, vaikka tämän suosio oli vain puolitoista vuotta aiemmin noussut 90 prosenttiin voitollisen Kuwaitin sodan siivittämänä. Clinton onnistui kääntämään kisan edukseen korostamalla talouskysymyksiä, jotka eivät olleet Bushin vahvin valtti.

Clintonin voitto synnytti Yhdysvaltain politiikkaan lentävän lauseen ”It’s the economy, stupid”, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa, että se on talous, typerys, joka ratkaisee vaaleissa.

Amerikkalaiset viljelevät yhä mielellään tätä lausetta sopivissa kohdissa, mutta meillä se ei pätenyt viime keväänä. Vaaleja eivät ratkaisseet hallituksen talouspoliittiset saavutukset vaan vaikutelma, joka äänestäjille hallituksen tekemisistä syntyi. Se oli hallitukselle murskaavan epäedullinen, minkä Sipiläkin joutui katkerana toteamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 4. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 5. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 6. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 7. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 8. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 9. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 10. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 11. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 12. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 13. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa
 14. Hanhituhoja korvataan nopeutetusti, 2,7 miljoonan euron hakemuspotista osa kohdistuu Päijät-Hämeeseen
 15. Oikeuskanslerille kanteluita Kiurun ilmoittamasta pakkokaranteenista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.