Urpilaisen rooli voi vahvistua

Jutta Urpilaisen komissaarin salkkuun sisältyvät myös EU:lle tärkeää Afrikkaa koskevat asiat. Lehtikuva / Anniina Luotonen

Jälleen rikkoutuu yksi lasikatto, jos tai kun Euroopan parlamentti syksymmällä sinetöi Jutta Urpilaisen (sd.) nimityksen Euroopan komission uudeksi kansainvälisestä kumppanuudesta vastaavaksi komisaariksi.

Urpilaisesta on näin tulossa ensimmäinen nainen suomalaisten EU-komissaarien toistaiseksi vielä kovin lyhyessä ketjussa. Hänen edeltäjänsä ovat kaikki olleet miehiä: Erkki Liikanen (sd.), Olli Rehn (kesk.) ja Jyrki Katainen (kok.).

Lasikatto murtuu myös EU:ssa, sillä komission uusi puheenjohtaja, saksalainen kristillisdemokraatti Ursula von der Leyen ryhtyy hoitamaan vaikutusvaltaista tehtäväänsä ensimmäisenä naisena unionin ja sen edeltäjien liki 70-vuotisessa historiassa.

Ja läheltä piti, ettei myös uusi komissio kokonaisuudessaan tehnyt samaa. 27 komissaarista 13 tulee olemaan naisia, mikäli von der Leyenin esitys läpäisee parlamentin joskus hyvin tiukankin seulan. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Nimitys komissaariksi palauttaa Urpilaisen takaisin politiikan huipulle, josta hän vetäytyi sivummalle tultuaan syrjäytetyksi SDP:n puheenjohtajan ja samalla Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen valtiovarainministerin paikalta keväällä 2014.

Urpilaisen kohtaloksi koitui hänen vastuullinen talouslinjansa, joka ei ollut mieleen demareiden ay-siivelle. Se junttasi Urpilaisen paikalle Antti Rinteen, joka viisi vuotta myöhemmin pääministeriksi päästyään nosti Urpilaisen Suomen ehdokkaaksi tulevaan komissioon. Vaikka Rinteen ratkaisussa oli hyvityksen makua, Urpilainen on aiemmin hankkimansa kokemuksen ansiosta pätevöitynyt hyvin tehtäväänsä.

Etukäteen Urpilainen oli ilmaissut von der Leyenille kiinnostuksensa esimerkiksi talouteen, osaamiseen ja innovaatioihin sekä ulkosuhteisiin liittyviin teemoihin, joten hänelle nyt luvassa oleva salkku nostatti Suomessa pettymyksen ääniä.

Talousvastuita mieli salkkuunsa suuri osa muistakin tulevista komissaareista. Heistä pisimmän korren vetivät Suomea suurempien maiden ehdokkaat. Toki Urpilaisen salkkuun sisältyvien, Afrikkaa koskevien asioiden merkityksen ennakoidaan EU:ssa kasvavan suuresti lähivuosina, ja sen myötä korostunee myös niistä vastaavan komissaarin rooli.

Sitä paitsi yksittäisen komissaarin vaikutusvalta ei riipu pelkästään hänen salkkunsa sisällöstä. Jyrki Kataisen mukaan tärkeää on, miten komissaari tulee toimeen ihmisten kanssa ja onko hän sellainen henkilö, jota kuunnellaan ja jonka ajattelua arvostetaan (HS 10.9.). Urpilaisen onnistuminen tässä on vain hänestä itsestään kiinni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.