Valtionyhtiöiden rooli selväksi

Antti Rinteen (sd.) hallituksen pitäisi tehdä selväksi, mihin suuntaan se haluaa valtionyhtiöiden kulkevan kovassa kilpailussa. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) asetti viime viikolla näyttävästi ruotuun kaksi kohujen keskelle ajautunutta valtion kokonaan omistamaa yhtiötä, Postin ja Veikkauksen.

Paatero ei ollut ensimmäistä kertaa asialla. Huolehtiessaan valtion omistajaohjauksesta toissa vaalikaudella hän esti Fortumin ja Nesteen hallitusten jäsenille kaavaillut palkkioiden korotukset. Jo tuolloin Paateroa syytettiin sekaantumisesta asioihin, jotka eivät valtio-omistajalle kuulu. Osakeyhtiöiden maailmassa kun on tapana, että omistaja puuttuu yhtiöidensä toimintaan lähinnä vaihtamalla tarpeen tullen edustajansa hallintoelimissä.

Paatero saanut myös ymmärrystä osakseen. Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttosen mukaan valtionyhtiöissä on aina jännite liiketoiminnan ja politiikan välillä. Siksi hän ymmärtää poliitikkojen tarvetta puuttua valtionyhtiöiden toimintaan, kun äänestäjien tunteet kuohuvat (Aamulehti 5.9.). Yhtiöiden hallitukset voivat tosin siinä tohinassa tuntea itsensä kynnysmatoiksi.

Timo Rothovius, Puttosen kollega Vaasan yliopistosta, arvioi poliittisen ohjauksen menneen Postin tapauksessa oikein olkoonkin, että osakeyhtiölain mukaan se pitäisi tehdä yhtiökokouksen kautta. Mutkia voidaan suoristaa silloin, kun valtio on ainoa omistaja.

Asetelma muuttuu ratkaisevasti, jos kyse ei ole valtion yksin omistamasta yhtiöstä. Silloin valtionkin on aina otettava huomioon myös muiden omistajien mielipide. Pörssiyhtiöissä valtion ei kannata edes yrittää kurinpalautusta vain omin päin, sillä seuraukset olisivat katastrofaaliset.

Tämä ymmärrettäneen myös hallituksessa päätellen siitä, että pääministeri Antti Rinne (sd.) teki viikonloppuna Ylen Ykkösaamussa selvän eron valtion kokonaan omistamien ja muiden valtionyhtiöiden välillä. Enemmän entisen ay-johtajan kuin pääministerin äänellä Rinne sitä vastoin puhui todetessaan, ettei hallitus tule hyväksymään palkanalennuksia, johon tähtäävässä hankkeessa Paatero käskytti Postin ottamaan aikalisän.

Jos Rinteen kanta pitää ja Postin pitää pyrkiä parantamaan kilpailukykyään sidotuin käsin, edun korjaavat Postin kilpailijat, joille omistajat eivät ole asettaneet samanlaisia rajoitteita. Tämä heikentäisi Postin arvoa yhtiönä, mitä kehitystä omistajan ei tule edesauttaa kuin hyvin perustellusta syystä, jos silloinkaan.

Kohun keskelläkin hallituksen tulisi malttaa mielensä ja olla sotkeutumatta lillukanvarsiin. Sen sijaan on linjattava kestävällä tavalla, miten valtio tahtoo Postin toimivan haastavassa toimintaympäristössään, velvoitteidensa ja kovenevan kilpailun puristuksessa. Sama pätee moneen muuhunkin valtionyhtiöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 4. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 5. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 6. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 7. Nelostieltä sivuun ajautunut auto törmäsi liikennemerkkiin Hartolassa
 8. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 9. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 10. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 11. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 12. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 13. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 14. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 15. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.