Valtionyhtiöiden rooli selväksi

Antti Rinteen (sd.) hallituksen pitäisi tehdä selväksi, mihin suuntaan se haluaa valtionyhtiöiden kulkevan kovassa kilpailussa. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) asetti viime viikolla näyttävästi ruotuun kaksi kohujen keskelle ajautunutta valtion kokonaan omistamaa yhtiötä, Postin ja Veikkauksen.

Paatero ei ollut ensimmäistä kertaa asialla. Huolehtiessaan valtion omistajaohjauksesta toissa vaalikaudella hän esti Fortumin ja Nesteen hallitusten jäsenille kaavaillut palkkioiden korotukset. Jo tuolloin Paateroa syytettiin sekaantumisesta asioihin, jotka eivät valtio-omistajalle kuulu. Osakeyhtiöiden maailmassa kun on tapana, että omistaja puuttuu yhtiöidensä toimintaan lähinnä vaihtamalla tarpeen tullen edustajansa hallintoelimissä.

Paatero saanut myös ymmärrystä osakseen. Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttosen mukaan valtionyhtiöissä on aina jännite liiketoiminnan ja politiikan välillä. Siksi hän ymmärtää poliitikkojen tarvetta puuttua valtionyhtiöiden toimintaan, kun äänestäjien tunteet kuohuvat (Aamulehti 5.9.). Yhtiöiden hallitukset voivat tosin siinä tohinassa tuntea itsensä kynnysmatoiksi.

Timo Rothovius, Puttosen kollega Vaasan yliopistosta, arvioi poliittisen ohjauksen menneen Postin tapauksessa oikein olkoonkin, että osakeyhtiölain mukaan se pitäisi tehdä yhtiökokouksen kautta. Mutkia voidaan suoristaa silloin, kun valtio on ainoa omistaja.

Asetelma muuttuu ratkaisevasti, jos kyse ei ole valtion yksin omistamasta yhtiöstä. Silloin valtionkin on aina otettava huomioon myös muiden omistajien mielipide. Pörssiyhtiöissä valtion ei kannata edes yrittää kurinpalautusta vain omin päin, sillä seuraukset olisivat katastrofaaliset.

Tämä ymmärrettäneen myös hallituksessa päätellen siitä, että pääministeri Antti Rinne (sd.) teki viikonloppuna Ylen Ykkösaamussa selvän eron valtion kokonaan omistamien ja muiden valtionyhtiöiden välillä. Enemmän entisen ay-johtajan kuin pääministerin äänellä Rinne sitä vastoin puhui todetessaan, ettei hallitus tule hyväksymään palkanalennuksia, johon tähtäävässä hankkeessa Paatero käskytti Postin ottamaan aikalisän.

Jos Rinteen kanta pitää ja Postin pitää pyrkiä parantamaan kilpailukykyään sidotuin käsin, edun korjaavat Postin kilpailijat, joille omistajat eivät ole asettaneet samanlaisia rajoitteita. Tämä heikentäisi Postin arvoa yhtiönä, mitä kehitystä omistajan ei tule edesauttaa kuin hyvin perustellusta syystä, jos silloinkaan.

Kohun keskelläkin hallituksen tulisi malttaa mielensä ja olla sotkeutumatta lillukanvarsiin. Sen sijaan on linjattava kestävällä tavalla, miten valtio tahtoo Postin toimivan haastavassa toimintaympäristössään, velvoitteidensa ja kovenevan kilpailun puristuksessa. Sama pätee moneen muuhunkin valtionyhtiöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.