Hallitus törmäsi todellisuuteen

Ministeri Krista Kiuru (sd.) lupaa tuoda hoitajamitoituksen korotuksen syksyllä päätettäväksi. Lakiin on kuitenkin odotettavissa siirtymäaika. Lehtikuva / Markku Ulander

Maailma näyttää monimutkaisemmalta, kun sitä tarkastelee hallituksesta eikä oppositiosta. Tuorein esimerkki löytyy seuratessa uudelleen roihahtanutta keskustelua vanhuspalveluiden hoitajamitoituksesta.

Kun vanhustenhoidossa paljastui talvella räikeitä laiminlyöntejä, koko silloinen oppositio SDP:n johdolla vaati Juha Sipilän (kesk.) hallitusta korottamaan lakisääteisen hoitajamitoituksen 0,5:stä 0,7:ään. Ongelma tulisi sillä ratkaistuksi.

Myös hallituspuolueilta herui ymmärrystä ajatukselle, vain kokoomuksen toppuutellessa. Sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtanut Krista Kiuru (sd.) vaatikin hallitusta muutamaan lakia saman tien, vaikka vaalikausi veteli jo viimeisiään. Kysehän piti olla vain yhden luvun korjauksesta.

Hallitus ei lähtenyt enää viemään lainmuutosta eteenpäin, mistä oppositio sai oivan vaalivaltin. Voitettuaan vaalit SDP huolehti kumppaneineen siitä, että hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään kirjattiin Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaan.

Hallitus tuli perjantaina istuneeksi vallassa sata päivää. Hoitajamitoitusta koskeva esitys antaa kuitenkin yhä odottaa itseään. Juttu ei ollutkaan niin yksinkertainen.

Torstaina Rinne ja perhe- ja peruspalveluministeriksi noussut Kiuru kertoivat eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus tuo uuden hoitajamitoituksen päätettäväksi myöhemmin tänä syksynä. Aika ei vielä ole kypsä, koska avoimia kysymyksiä on selvitettävänä runsaasti. Keskeisin kysymys on työvoiman tarve. Asiantuntijoiden mukaan uusia hoitajia pitäisi löytyä jostain yli 4 000. Se ei käy nopeasti.

Rinne on myös tunnustanut, etteivät rahat riitä tällä vaalikaudella tarvittavan hoitajamäärän palkkaamiseen. Siksi uuden mitoituksen toteuttamiselle on tulossa siirtymäaika, joka ulottuu ainakin tämän kauden lopulle.

Siirtymäaika jättää lainmuutoksen aluksi vain hurskaaksi toiveeksi, mikä sai nykyisen opposition moittimaan hallituspuolueita lupausten pettämisestä. Tämä kuuluu opposition tehtäviin siinä missä hallituksen tehtäviin kuuluu ottaa realiteetit huomioon lakiesityksiä valmisteltaessa.

Vaikka hoitajamitoituksen muutoksessa on periaatteessa kyse vain kahden promilleyksikön korotuksesta lakiin kirjattuun desimaalilukuun, todellisuudessa vaikutukset ovat niin suuret, ettei muutosta voida tehdä ilman perusteellista valmistelua. Näin Rinteen hallitus joutuu nyt toimimaan, koska muuten voi syntyä sutta ja sekundaa, kuten tapahtui valitettavan usein viime vaalikaudella. Poliittinen hinta voi toki nousta korkeaksi, mutta hallituksen on se kestettävä, jos haluaa kantaa vastuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.