Hallitus törmäsi todellisuuteen

Ministeri Krista Kiuru (sd.) lupaa tuoda hoitajamitoituksen korotuksen syksyllä päätettäväksi. Lakiin on kuitenkin odotettavissa siirtymäaika. Lehtikuva / Markku Ulander

Maailma näyttää monimutkaisemmalta, kun sitä tarkastelee hallituksesta eikä oppositiosta. Tuorein esimerkki löytyy seuratessa uudelleen roihahtanutta keskustelua vanhuspalveluiden hoitajamitoituksesta.

Kun vanhustenhoidossa paljastui talvella räikeitä laiminlyöntejä, koko silloinen oppositio SDP:n johdolla vaati Juha Sipilän (kesk.) hallitusta korottamaan lakisääteisen hoitajamitoituksen 0,5:stä 0,7:ään. Ongelma tulisi sillä ratkaistuksi.

Myös hallituspuolueilta herui ymmärrystä ajatukselle, vain kokoomuksen toppuutellessa. Sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtanut Krista Kiuru (sd.) vaatikin hallitusta muutamaan lakia saman tien, vaikka vaalikausi veteli jo viimeisiään. Kysehän piti olla vain yhden luvun korjauksesta.

Hallitus ei lähtenyt enää viemään lainmuutosta eteenpäin, mistä oppositio sai oivan vaalivaltin. Voitettuaan vaalit SDP huolehti kumppaneineen siitä, että hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään kirjattiin Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaan.

Hallitus tuli perjantaina istuneeksi vallassa sata päivää. Hoitajamitoitusta koskeva esitys antaa kuitenkin yhä odottaa itseään. Juttu ei ollutkaan niin yksinkertainen.

Torstaina Rinne ja perhe- ja peruspalveluministeriksi noussut Kiuru kertoivat eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus tuo uuden hoitajamitoituksen päätettäväksi myöhemmin tänä syksynä. Aika ei vielä ole kypsä, koska avoimia kysymyksiä on selvitettävänä runsaasti. Keskeisin kysymys on työvoiman tarve. Asiantuntijoiden mukaan uusia hoitajia pitäisi löytyä jostain yli 4 000. Se ei käy nopeasti.

Rinne on myös tunnustanut, etteivät rahat riitä tällä vaalikaudella tarvittavan hoitajamäärän palkkaamiseen. Siksi uuden mitoituksen toteuttamiselle on tulossa siirtymäaika, joka ulottuu ainakin tämän kauden lopulle.

Siirtymäaika jättää lainmuutoksen aluksi vain hurskaaksi toiveeksi, mikä sai nykyisen opposition moittimaan hallituspuolueita lupausten pettämisestä. Tämä kuuluu opposition tehtäviin siinä missä hallituksen tehtäviin kuuluu ottaa realiteetit huomioon lakiesityksiä valmisteltaessa.

Vaikka hoitajamitoituksen muutoksessa on periaatteessa kyse vain kahden promilleyksikön korotuksesta lakiin kirjattuun desimaalilukuun, todellisuudessa vaikutukset ovat niin suuret, ettei muutosta voida tehdä ilman perusteellista valmistelua. Näin Rinteen hallitus joutuu nyt toimimaan, koska muuten voi syntyä sutta ja sekundaa, kuten tapahtui valitettavan usein viime vaalikaudella. Poliittinen hinta voi toki nousta korkeaksi, mutta hallituksen on se kestettävä, jos haluaa kantaa vastuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 4. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 5. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 6. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 7. Nelostieltä sivuun ajautunut auto törmäsi liikennemerkkiin Hartolassa
 8. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 9. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 10. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 11. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 12. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 13. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 14. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 15. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.