Bruneau aloitti, pulina jatkuu

Milla Bruneaun ensimmäinen haaste on vakuuttaa lahtelaiset ympäristöpääkaupunkihankkeen tärkeydestä. Katja Luoma

Lahden valtuustossa kuluvalla kaudella puhetta johtanut Milla Bruneau (kok.) aloitti maanantaina uudessa työssään Lahden vuoden 2021 ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajana. Hän kävi tehtäväänsä käsiksi pikavauhtia, sillä kaupungin virkamiesjohto pestasi hänet siihen viime perjantaina. Nopeaa loikkaa helpotti, että Bruneau lienee osannut varautua siihen jo monta viikkoa.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen ehti nimittää Bruneaun ympäristöpääkaupunkihankkeen luotsiksi alun perin jo elokuussa kaupunginhallituksen enemmän tai vähemmän hiljaisen hyväksynnän nojalla. Asiasta noussut kohu sai Timosen perumaan nimityksen ja käynnistämään julkisen hakuprosessin, joka päättyi perjantaina Bruneaun valintaan.

Uusintakierros oli paikallaan – olkoonkin, että kaupungilla oli polttava tarve saada nopeasti vetäjä sen osaksi juhannusviikolla langenneelle hankkeelle. Silti vain valintaprosessissa mukana olleille sisäpiiriläisille taisi tulla yllätyksenä se, että Lahdessa voi nousta meteli paljon vähemmästäkin syystä kuin johtavan poliitikon nostamisesta ilman hakumenettelyä hyvin palkatulle vakanssille. Juuri avoimuuden puute nostatti kritiikkiä myös niiden päättäjien keskuudessa, jotka eivät kyseenalaistaneet Bruneaun pätevyyttä sinänsä.

Bruneau on työskennellyt vastuullisissa tehtävissä koti- ja ulkomaisissa tv-tuotantoyhtiöissä. Tällä taustallaan ja ympäristöpääkaupunkihankkeen läpikotaisin tuntevana hän onnistui valintaryhmänkin silmissä erottautumaan muista hakijoista, joiden joukko kasvoi lopulta yllättävän suureksi lähtökohdat huomioon ottaen.

Bruneaun tultua toistamiseen valituksi kaupungintalolla epäilemättä toivotaan pölyn laskeutuvan mahdollisimman nopeasti, jotta Lahdelle erittäin tärkeän hankkeen valmistelulle saadaan työrauha. Toive tuskin toteutuu nopeasti, sillä tapaus kiehuttaa yhä monia rivipäättäjiä ja äänestäjiä. Yksi hakijoistakin on jo vuodattanut tuskaansa sosiaalisessa mediassa.

Onnettoman alun saanut valintaprosessi antoi valitettavasti ylimääräisen lyömäaseen hankkeen vastustajille, joita Lahdessa riittää yhä runsaasti. Ensi töikseen Bruneaun kannattaakin yrittää vielä vääntää lahtelaisille rautalangasta, mistä hankkeessa tosiasiassa on kysymys ja kuinka paljon Lahti voi siitä hyötyä, kun vain toimeen tartutaan.

Kaupungin johdolle jupakka on tuorein opetus siitä, että avoimuuden merkitystä ei julkisessa hallinnossa voida koskaan korostaa liikaa. Tästä on Lahdessa saatu tuoretta näyttöä myös KymiRingin pääomittamista koskevassa päätöksenteossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.