Joko olet ladannut itsellesi TikTokin?

Anne Honkanen

Uutisoimme elokuussa tilanteesta, jossa teinityttö oli juuttunut vauvakeinuun Orimattilassa, ja josta hänet pois saadakseen piti paikalle kutsua pelastuslaitos.

Aiemmin syksyllä palomestari kertoi toisesta tapauksesta, jossa lahtelainen nuori nainen oli lukinnut itsensä pyöränlukolla aitaan. Tarkoituksena oli todistaa vyötärön kapeutta. Ongelma syntyi, kun lukko olisi pitänyt avata, eikä avainta ollut mukana. Pelastuslaitos auttoi tässäkin tapauksessa.

Näppis-palstalla, jonka riveillä kaikki viisaus asuu, tiedettiin nopeasti kertoa, että vauvakeinuun juuttumisessa olisikin ollut vahingon sijasta kyse vasiten tehdystä tempauksesta, joka liittyisi nuorten keskuudessa huippusuosittuun TikTok-sovellukseen.

TikTok on lyhyiden videoiden jakamiseen tehty mobiilisovellus. Sieltä löytyy ainakin kansainvälisiä videoita, joissa teini-ikäiset ovat jumissa vauvakeinussa, ja josta he virnuillen soittavat hätä­puheluita. Tirskunta jatkuu, kun pelastushenkilöstö auttaa teinin irti keinusta ja teinin kaveri kuvaa operaation kännykälle.

Päivystävä palomestari ei kuitenkaan maininnut mitään tähän viittaavaa, kun häntä jututettiin asiasta viime viikolla, eikä kyseistä videota löydy TikTokistakaan nopealla etsimisellä. Luultavasti Näppis-palstalla ei sitten tiedetäkään kaikkea.

Vyötärön kapeutta todistavasta tapauksestakaan ei ole tietoa, että kyseessä olisi ollut TikTok-videosta. Epäilykset kyllä heräävät. TikTokista nimittäin löytyy myös slimwaist-tunnisteella olevia videoita.

Pyörän lukkoon kahlittua neitokaista ei videoiden keskuudesta nopealla etsimisellä löytynyt. Yksittäisen videon etsimistä tosin vaikeuttaa se, että palvelussa on miljoonia videoita.

Erilaiset haasteet, joihin vauvakeinu voidaan lukea, ovat eräs Tik­Tokin ja somemaailman trendeistä.

Suurin osa haasteista on täysin viattomia ja nuorten huumorintajuun vetoavia: yritetään olla nauramatta muiden hauskoille videoille, juodaan karmean makuisia juomia tai yritetään vaikkapa heittää vesipulloa niin, että se putoaa maahan oikein päin.

Aina silloin tällöin uutisoidaan myös aiheista, jotka eivät ole yhtä vaarattomia: tukehduttamista pyörtymiseen asti, viiltelyä tai esimerkiksi pesuainetabletin sulattamista suussa. Näitä haasteita kuvataan kaikenlaisiin palveluihin, TikTok on vain yksi – vaikkakin suosittu esimerkki.

Miten haasteisiin ja niistä kuvattuihin videoihin tulisi suhtautua?

Pelastajien työn kuormittaminen turhilla hälytystehtävillä on tietysti tuomittavaa. Se on asia, josta on syytä jutella kotona jälkikasvun kanssa.

Muuten suosittelen tuomioiden ja paheksunnan sijasta vahvasti sitä, että vanhemmat ottaisivat selvää siitä, minkälaisia sovelluksia lapset käyttävät, ja mitä he niissä jakavat. Lapsesi käyttää näitä palveluita joka tapauksessa. Eikö olisi järkevää, että sinäkin tietäisit, mitä niissä tapahtuu? Suurin osa videoista on täysin harmittomia, mutta ylilyöntejäkin voi tapahtua. Ylilyönteihinkin pääsisi puuttumaan nopeasti.

Jos olet aidosti kiinnostunut, voit saada omasta lapsestasi parhaimman mahdollisen oppaan sinulle uuteen maailmaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.