Kutkuttavaa jännitystä vieraan oven takana

Chiméne Bavard

Pim-pom. Soitan omakotitalon ovikelloa tai kerrostalon summeria ja vatsanpohjassa tuntuu tuttu kutkutus. Vähän jännittää. En oikeastaan tiedä, kuka kohta avaa oven. Olen taas kutsunut itseni ja valokuvaajan kylään ihmiselle, jonka kanssa en ole puhunut aikaisemmin. Tiedän vain sen, että hänellä on joku tarina kerrottavana ja meillä on noin puolitoista tuntia aikaa haastatteluun ja kuvaukseen.

Ovi aukeaa. Kättelemme. Innokas koira komennetaan toiseen huoneeseen. Huomaan, että haastateltavaakin hermostuttaa. Vaihdamme pari kommenttia säästä ja yritän keventää tunnelmaa. Istahdamme pehmeälle sohvalle tai keittiön pöydän ääreen. Kaivan kuluneesta kangaskassistani kynän ja paperin esiin. Tästä se taas lähtee.

Jännitinhenkilöhaastattelujen tekemistä jo opiskeluaikoina, kun harjoittelimme niitä pareittain Jyväskylän yliopistossa. Tuntui oudolta kysellä kurssikaverilta henkilökohtaisia kysymyksiä lapsuudesta ja harrastuksista, mutta samalla opimme toisistamme paljon uutta.

Meille korostettiin, että henkilöhaastattelussa pitää olla joku näkökulma, joka tulee tiedostaa jo kysymyksiä suunniteltaessa. Kysymykset neuvottiin esittämään loogisessa järjestyksessä ja niiden pitäisi olla niin avoimia, että niistä poikisi helposti jatkokysymyksiä. Liikkeelle kannattaa ehdottomasti lähteä mukavilla kysymyksillä, ettei haastateltava mene heti kipsiin.

Näistä opeista on ollut paljon hyötyä, mutta lähes joka keikalla suunnitelmat ovat menneet ainakin osittain uusiksi. Joskus käy niin, ettei haastateltava halua puhua sovitusta aiheesta montaa sanaa. Yleisempää on se, että hänestä paljastuu jokin aivan uusi puoli, josta syntyy mielenkiintoisia keskustelupolkuja. Omakustannekirjan julkaisseella naisella on kaapissaan yli 250 paria korkokenkiä eikä yhtään tennareita. Varhaisjakelija kuvailee eläväisesti aamutunneilla tapaamiaan sanomalehden odottelijoita. Pappi muistelee avoimesti, miten rankkaa vauvan imettäminen välillä oli.

Mistään ei saa häkeltyä, kirjoitan vain lauseita paperille.

Kuuntelin hiljattain Ylen toimittajan Olli Seurin Avoin kysymys -podcastin, jossa hän jututti tv:stäkin tuttua Maria Veitolaa. Monessa mukana ollut Veitola kertoo mielenkiintoisessa ohjelmassa omia ajatuksiaan hyvästä henkilöhaastattelusta. Hän nostaa suositun Yökylässä-sarjan tärkeimmiksi asiaksi ajan. Siinä missä minä haastattelen yleensä ihmistä noin tunnin, Veitola menee julkkisten kotiin vuorokaudeksi. Kuvamateriaalia kertyy jokaiseen jaksoon yli kymmenen tuntia, josta editoidaan televisioon 42 minuutin ohjelma. Se on rajua tiivistämistä, mutta Veitolan mukaan mitään ei ole lavastettu, kaikki on totta.

Toinen Veitolalle tärkeä teema on luottamus, jota ei saa koskaan rikkoa. Haastateltavan kanssa voi olla eri mieltä, mutta häntä ei saa loukata tai nolata. Sen vuoksi Veitola on jättänyt joskus jopa tiettyjä kysymyksiä kysymättä.

Luottamus ja kunnioitus ovat mielessä myös minulla ja valokuvaajalla, kun alamme keikan jälkeen purkaa materiaalia juttua varten. Ilman ansaittua luottamusta meitä tuskin kutsuttaisiin enää kenenkään kotiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. Padasjoen paloalue on laajentunut, 50 sammuttajaa ja kaksi helikopteria taistelee liekkejä vastaan
 3. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 4. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 5. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 6. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 7. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 8. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 9. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 10. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 11. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla
 12. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 13. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 14. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 15. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.