Kun roistosta kehittyi sankari

Eeva Künnap

Toimittajan urani alussa ei pidetty sopivana, että lehdessä tuodaan esille rikollisia. Sellaiseksi tiedetyistä ei saanut näkyä vilaustakaan edes lehtikuvissa. Nyt on toisin. Rikolliset ovat sankareita, joiden tarinat lävähtävät esille lehdissä, kirjoissa, televisiossa, radiossa, elokuvissa ja tapahtumissa. Ja mitä pahempi rikollinen, sen parempi.

Oletteko nähneet tarinoita epäonnistuneista näpistelijöistä? Sellaisista, jotka tutustuvat ensin myymälässä vartijoihin ja sitten poliiseihin, jotka noutavat näpistäjän asioita selvittämään. Teosta rapsahtaa ehkä sakko. Ette ole nähneet – ainakaan useita. Tai jos olette, ne eivät ole sankaritarinoita.

En moralisoi, sillä luen usein itsekin näitä tarinoita. Ihmettelen vain ja pohdin, mihin päädymme. Tietääkseni verkon pimeistä syövereistä löytyy jo hirmutekoja live-lähetyksinä.

Julkkisrikollisia on paljon, ja tämänkin kirjoituksen myötä he saavat edelleen ansaitsematonta arvonantoa, vaikka tekonsa olisivatkin jo sovittaneet. Tuon esille muutaman tapauksen.

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio. Mies, josta on tehty kirja ja joka on tehnyt kirjan. Hän on niin televisiosarjan (kirjan pohjalta) pahis kuin keskusteluohjelmien jännittävä vieras. Aarnio on mies, joka kelluu pitkään julkisuuden pinnalla.

Liivijengit. Ei riitä, että kerromme jengeihin liittyvistä rikoksista ja tuomioista, vaan haastatelluksi voi tulla vaikka jengipomo. Hän saa melko kritiikittömästi kertoa, mitä huvittaa. Faktoja on hankala tarkistaa, ehkä vaarallistakin.

Murhaajat, jopa vankilassa istuvat tai istuneet. Heitä on ­useampia. Esimerkiksi otan yhden ruotsalaisen Volkan Ünsalin palkkamurhasta tuomitun. Tekijöistä ainakin Janne Raninen on ­raottanut kaltereita ja saanut ulos omaelämäkertansaja kirjan . Surma sijoittui Helsingin Vuosaareen, mistä syystä Raninen on ”julkkis” erityisesti Suomessa.

Raninen on myös yksi niistä, jotka esiintyivät elokuussa True Crime -tapahtumassa. Siellä on tietääkseni ollut kertomassa rikoksistaan myös kaksi muuta ”alan miestä”. Henkirikosten uhrien läheiset ry (Huoma) oli järkyttynyt muun muassa tekijöiden aikeista johdattaa kuulijoita rikospaikoille. Siksi tapahtuman ohjelmaa muutettiin ().

Vanhempiakin tapauksia on. Jo edesmennyt MattiVolvo-Markkanen tuli tunnetuksi pankkiryöstöstä ja siinä käytetystä autosta. Hänesiintyi mielellään julkisuudessa ja pyrki jopa eduskuntaan. Yhtälailla julkisuutta on halunnut Tillanderin kultakaupan toisena ryöstäjinä tunnettu Aleks Lepajõe. Hän on julkaissut muistelmia, joissa kertoo rikollisesta elämästään.

Tosirikoskirjallisuus, rikokset janiiden tekijät kiinnostavat. Harmi vain, että uhrien elämä, ja varsinkin kuolema, saa näissä yhteyksissä vähän, jos lainkaan, arvoa. Siksi voi ymmärtää hyvin, miksi Huoma-yhdistys nosti julkisuudessa esille uhrien ja uhrien omaisten tunteet ( 9.7.2019).

Näissä tunnelmissa osallistun viikonloppuna Dekkarifestivaaleille, mutta yritän muistaa siellä välillä niin fiktiivisiä kuin todellisia uhreja. Heitä riittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. Padasjoen paloalue on laajentunut, 50 sammuttajaa ja kaksi helikopteria taistelee liekkejä vastaan
 3. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 4. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 5. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 6. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 7. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 8. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 9. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 10. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 11. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla
 12. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 13. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 14. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 15. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.