Aika voisi olla taas kypsä rockristeilylle

Mikael Hoikkala

Tervehdys, Sipe ja Toni. Nyt kun kesä kaikkine festivaaleineen on ohi, on hyvä aika suunnitella tulevaa, ja minulla on teille ehdotus.

Haluaisin nähdä Tuuliajolla-kiertueen sovitettuna nykypäivään. Kiertue kuitenkin järjestettäisiin Päijänteen, Vesijärven ja Ruotsalaisen vesillä ja rannoilla. Ei siis pöllittäisi legendaarisen Saimaalla pidetyn konserttisarjan nimeä ja brändiä, vaan tästä tehtäisiin ihan oma juttunsa, kuitenkin esikuvalleen kumartaen.

Alkuperäinen Tuuliajolla-kiertue oli iso ilmiö. Vuonna 1981 järjestetystä kuuden konsertin sarjasta syntyi kasa lehtijuttuja, Juho Juntusen kirjoittama reportaasikirja ja Kaurismäen veljesten ohjaama -elokuva.

Tuuliajolla ja sen tarinat ovat osa suomirockin kivijalkaa. Niin ovat myös siellä esiintyneet yhtyeet eli Eppu Normaali, Hassisen Kone ja Juice Leskinen Slam.

Tuuliajolla järjestettiin myös viitenä seuraavana kesänä, vuoteen 1986 asti. Uudelleen rockristeily herätettiin henkiin vuonna 2006 pääesiintyjinään CMX, Kotiteollisuus ja 51 koodia. Kiertue kärsi vastoinkäymisistä eikä ehkä ollut kaupallisesti riittävän huolellisesti viritetty, jotta perinne olisi saatua elvytettyä uudestaan kestäväksi.

2020-luvun Päijänne-kiertueella (käytän tätä työnimenä) Apulanta toimisi laivan moottorina ja ottaisi potkureikseen muutamia muita enemmän tai vähemmän tunnettuja bändejä.

Voisi harkita jopa ulkomaalaisia tai ainakin englanniksi laulavia yhtyeitä. Nykyaikana rockromantiikka ei myy itse itseään, mutta muunlainen romantiikka voi vauhdittaa sitä ja herättää kiinnostusta ulkomaillakin. Konserttikiertue keskellä upeaa järviseutua – mikä eksoottinen matkailuvaltti! Voi vain kuvitella kuvankauniiden somepäivitysten määrää. Niistä tämä tultaisiin muistamaan, ei rocktähtien huuruisesta risteilyrellestyksestä.

Kiertue alkaisi Päijänteen pohjoispäästä Jyväskylästä ja huipentuisi Lahteen Mukkulaan tai Heinolan Rantapuistoon. Välissä ankkuroiduttaisiin vaikkapa Himokselle tai muihin sopiviin kohteisiin, joista löytyy tonttia riittävän suuren konsertin järjestämiseen.

Ideani on vapaasti kenen tahansa hyödynnettävissä, mutta toteutus ei ole helppoa eikä varsinkaan halpaa huvia. Osoitan kirjeeni teille, herrat Santapukki ja Wirtanen, koska te jos ketkä voisitte tässä onnistua.

Apulanta on uskaltanut olla rohkea ja kokeileva yhtye, joka on saanut ulosmitattua kaupallista menestystä menettämättä rock-uskottavuuttaan. Sen turvin se on pystynyt edistämään epäkaupallisempiakin hankkeita ja kulttuuritekoja, kuten perustanut oman bändimuseon.

Kiertue toimisi myös osana Heinolan seudun ja lähialueen markkinointia. Siihenhän sinä, Wirtanen, olet sopinut sitoutuvasi ostettuasi kaupungilta rantatontin.

Te teitte muutama vuosi sitten jäähallikonserteistanne mahtipontisen produktion ja otitte taloudellisen riskin. Jos nappaatte kiinni tästä Päijänne-kiertueen ideasta ja saatte laskelmiinne minkäänlaisia näkymiä plussatuloksesta, toivon hartaasti, että uskallatte taas hypätä syvään päähän ja toteuttaa sen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 2. Padasjoen paloalueeksi varmistunut noin 20 hehtaaria, 50 sammuttajaa ja kaksi helikopteria taistelee liekkejä vastaan
 3. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 4. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 5. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 6. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 7. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 8. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 9. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 10. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 11. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 12. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla
 13. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 14. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 15. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.