Kummitusjuna päätepysäkille

LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa on mielissään eritoten yliopistoindeksin palauttamisesta. Ronja Koskinen

Antti Rinteen (sd.) hallitus lunasti budjettiriihessään lupauksiaan kasvattamalla tiukoille vedettyjen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta. Ensiksi mainituille on jo ensi vuonna tulossa 40:n ja jälkimmäisille 20 miljoonan euron lisäpotti. Lisäksi indeksikorotukset toteutetaan pitkästä aikaa täysimääräisinä.

Hallituspuolueiden kellokkaat hehkuttivat päätöstä koulutuksen kunnianpalautuksena ja jopa koko sivistys-Suomen pelastuksena, vaikka luvatut eurot jäivät kauas niistä summista, joita nykyiset hallituspuolueet ennen vaaleja oppositiossa väläyttelivät. Ratkaisu myöntää hallitusohjelmaan merkityt korotukset täysimääräisinä heti ensi vuodesta alkaen oli kuitenkin mieluinen rahoituksen kohderyhmälle. Lähtihän valtiovarainministeriö omassa budjettiesityksessään vielä siitä, että korotus olisi jaksotettu koko vaalikaudelle.

Ylipäätään oli suuri helpotus yliopistoille ja korkeakouluille, että valtiovalta käänsi nyt täysin kelkkansa, mitä tulee koulutuksen rahoittamiseen. Lappeenrannan ja Lahden LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa kuvaili kuluvan vuosikymmenen menoa ilmeisen osuvasti kummitusjunassa istumiseksi (ESS 19.9.), kun hallitukset toisensa jälkeen karsivat koulutuksesta satoja miljoonia euroja yrittäessään vuorollaan panna julkista taloutta kuntoon.

Nyt kummitusjuna näyttää saavuttaneen päätepysäkkinsä Rinteen hallituksen lisätessä rahoitusta leikkausten asemesta. Toki kyse on vielä varsin vaatimattomista summista, kun miljoonat jyvitetään kaikkien yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kesken.

LUTin osuus on runsaat miljoona euroa. Sillä saadaan Saksan mukaan tehdyksi maltillisesti ”jotakin uutta”. Olennaisena hän pitää indeksin palauttamista. Se auttaa säilyttämään nykyisen toiminnan tason elinkustannusten noustessa. Lähes miljoona on luvassa myös Lahden ammattikorkeakoululle, jota leikkaukset koettelivat taannoin ankarasti. Siihen tosin johti osaltaan myös oppilaitoksen oma tehottomuus tutkintojen valmistumisessa.

Vaikka lisärahat tulevat tarpeeseen, ne eivät ikävä kyllä auta ­LUTia laajentamaan koulutustarjontaa Lahdessa, mihin olisi valmius jo ensi vuodeksi. Esteenä ovat opetus- ja kulttuuri­ministeriön asettamat tutkintokatot, joita Saksa pitää liian pieninä ottaen huomioon, kuinka hyvin LUTista valmistuneet opiskelijat ovat työllistyneet.

LUTin toivoisi onnistuvan vaikutuspyrkimyksissään tutkintokattojen korottamiseksi, sillä se palvelisi myös täkäläisiä yrityksiä poikien siten aikanaan lisäarvoa koko Lahden seudulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. Padasjoen paloalue on laajentunut, 50 sammuttajaa ja kaksi helikopteria taistelee liekkejä vastaan
 3. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 4. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 5. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 6. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 7. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 8. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 9. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 10. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla
 11. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 12. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 13. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 14. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 15. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.