Työkaverin lähtöä seuraa ilon ja ikävän ristiriita

Milja Kungas

Tärkeistä ihmissuhteista puhuttaessa mainitaan usein perhe, parisuhde tai ystävät. Moni voisi lisätä listaan vielä ainakin yhden: työkaverit.

Jos jaan tavallisen arkipäiväni tunteihin, vietän perheeni kanssa valveilla aikaa muutaman tunnin päivässä. Työkavereideni seurassa olen peräti kahdeksan aktiivista tuntia päivästäni – siis enemmän kuin kenenkään muun kanssa.

Sillä on aika paljon merkitystä, millaisten ihmisten kanssa suuren osan ajastaan käyttää.

Oman työyhteisönieteen liittäisin some-maailmassa ällöttävän söpön (tahi ärsyttävän) risuaitamerkinnän: #kiitollinensiunattuonnellinen.

Työyhteisöömme mahtuu hir­veän paljon hyviä tyyppejä. Heidän kanssaan voi puhua mielen päällä olevista asioista, ajankohtaisista ja tärkeistä asioista tai tyhjänpäiväisyyksistä.

Työkavereiden kanssa voi myös olla hiljaa, kuten kirjoitustöissä on usein pakkokin olla. He ovat kuitenkin siinä, olemassa ja läsnä – valmiina keskustelemaan, tukemaan ja tekemään.

Työyhteisön sisällä syntyy myös ystävyyssuhteita. Vaikka kollegoita ei välttämättä edes tapaisi vapaa-ajallaan, moni asia toisen elämässä tulee tutuksi. Lähimmät työkaverit oppivat tuntemaan ihmisen pieniä omituisuuksia ja tottuvat elämään niiden kanssa.

Mikä mahtavinta, hyvien työkavereiden kanssa voi puhua asioista niiden oikeilla nimillä, kiertelemättä ja kaartelematta. Porukka on kuitenkin yhteisellä asialla, tekemässä työtä. Hyvä, innostava työkaveri kannustaa toisiakin tekemään parhaansa.

Työelämän muutokset koettelevat jokaista eri tavoin. Porukalla ne on tietysti helpompi kohdata kuin yksin. Voi yhdessä kehua ja kritisoida asioita, vaihtaa mielipiteitä ja katsoa asiaa eri näkökulmista.

Muutoksia työelämässä ovat myös työkavereiden lähtemiset – jää hän sitten eläkkeelle tai vaihtaa työpaikkaa. Työtovereiden vaihtuminen on toki osa normaalia työelämää, mutta silti hyvän työkaverin lähteminen voi olla työyhteisöä järisyttävä tapahtuma.

Työkaverin lähtöilmoitus ­ai­heuttaa työyhteisössä monenlaisia tuntemuksia. Alkuun tieto voi jopa järkyttää.

Lähtöön liittyy ristiriitaa, jossa ollaan iloisia ja onnellisia toisen puolesta mutta samalla surraan koko työyhteisöä koskevaa menetystä. Joku voi tuntea pienen kateudenpistonkin. Toinen saattaa ruveta pohtimaan, voisiko vielä itsekin muuttaa suuntaa.

Läksiäiset on hyvä hetki vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta muistelemalla yhteisiä kokemuksia työpaikalla. Olo on haikea mutta lämmin.

Viimeksi eilen sanottiin heipat täällä mediatalossakin yhdelle hyvälle työkaverille, joka vaihtaa työpaikkaa.

Lähtijän mukana lähtee paljon tietoa ja taitoa, mutta myös koko ihminen, jota tulee ikävä. Hänen jälkeensä jää iso aukko, jota on hyvin vaikea paikata. Ainakin tilkitsemiseen menee varmasti pitkä aika.

Elämän, myös työelämän, ­irtiotot vaativat rohkeutta. Onnea uusiin tuuliin kaikille teille, joilla rohkeutta riittää!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 2. Padasjoen paloalueeksi varmistunut noin 20 hehtaaria, 50 sammuttajaa ja kaksi helikopteria taistelee liekkejä vastaan
 3. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 4. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 5. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 6. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 7. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 8. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 9. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 10. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 11. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 12. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla
 13. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 14. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 15. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.