Politiikan siperia opetti Harkimoa

Harry Harkimo ei saanut vaaleissa eduskuntaan seurakseen muita Liike Nytin edustajia. Mirja Hussain

Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo perusti toissa keväänä kokoomuksesta erottuaan uuden poliittisen liikkeen nimeltään Liike Nyt. Harkimo teki silloin selväksi, että kyse ei ollut puolueesta vaan kansanliikkeestä, joka tekisi kaiken toisin ja paremmin kuin perinteiset puolueet. Näin Harkimo kumppaneineen uskoi saavansa laajaa vastakaikua kaltaisiltaan kansalaisilta, jotka ovat tyytymättömiä nykyiseen poliittiseen kulttuuriin ja puolueiden toimintatapoihin.

Perinteiset puolueet vähättelivät heti aluksi Harkimon aikeita antamalla ymmärtää, että Liike Nyt uskottelee keksivänsä pyörän uudelleen. Esimerkiksi Harkimon hehkuttama jatkuva digitaalinen vuorovaikutus kansalaisten ja päättäjien välillä kun on ollut politiikassa arkipäivää viimeistään sosiaalisen median läpimurrosta lähtien.

Pisteliäimmät kriitikot luonnehtivat Liike Nytiä pelkäksi hyväosaisten keski-ikäisten kapinaliikkeeksi, jonka perustajia yhdisti kykenemättömyys ymmärtää politiikassa vakiintuneita ja tarpeelliseksi havaittuja toimintamalleja.

Tosin vähättelyn taustalta oli aistittavissa myös hermostuneisuutta. Vanhat puolueet laskivat jo huolestuneina mielessään, kuinka paljon uusi liike mahtaa verottaa niiden kannatusta vaaleissa.

Kokoomukselle uuden tulokkaan ilmestyminen apajille saattoikin olla viime keväänä jopa viimeinen niitti puolueen pääministerihaaveiden arkkuun. Harkimolle menetetyt äänet olisivat olleet kokoomukselle tarpeen puolueen jäätyä vaaleissa niukasti kolmannelle sijalle.

Kokoomuksen lohduksi ja muidenkin puolueiden helpotukseksi Harkimo jäi kuitenkin myös uudessa eduskunnassa Liike Nytin ainoaksi kansanedustajaksi.

Vaatimaton vaalimenestys ja politiikan karu arki ovat opettaneet pieneksi jäänyttä kansanliikettä. Kesäkuussa Liike Nyt ilmoitti vastoin alkuperäisiä periaatteitaan pyrkivänsä sittenkin puolueeksi muiden puolueiden rinnalle. Alkoi kannattajakorttien keruu, joka tällä viikolla puhkaisi 5 000 allekirjoittajan rajan. Siten Liike Nyt oli valmis ottamaan seuraavan askelen tullakseen virallisesti rekisteröidyksi puolueeksi.

Harkimo korostaa aseman puolueena tuovan Liike Nytille enemmän vaikutusmahdollisuuksia ja helpottavan ehdokasasettelua. Vähemmälle maininnalle on jäänyt, että jatkossa Liike Nyt pääsee myös osalliseksi puoluetuesta. Yhdellä kansanedustajalla sitä on luvassa 150 000 euroa.

Toistaiseksi on arvoitus, onko edes puoluetuki riittävä kannuste Harkimolle, jotta hän jaksaisi puurtaa eduskunnassa ylhäisessä yksinäisyydessään neljä vuotta. Äkkiliikkeiselle miehelle se voi olla liian pitkä aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu