Hyvä uutinen moottoriväelle

Pippon moottoriradan lopetusuhka on toistaiseksi väistynyt. ESS Arkisto / Viena Kytöjoki

Lahden moottoriurheilun tulevaisuutta pitkään varjostaneet pilvet ovat väistymässä liki tuhatpäisen harrastajajoukon helpotukseksi. Puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) vahvisti viime viikolla kaupunginhallituksen suhtautuvan lähtökohtaisesti myönteisesti – joskin tietyin edellytyksin – siihen, että Pippon moottoriradan toiminta voi jatkua senkin jälkeen, kun eteläinen kehätie valmistuu.

Pippon kohtalo on ollut jo vuosia vaakalaudalla juuri kehätien takia. Moottoriradan kohdalle tulee uusi Kujalan liittymä, joka yhdistää kehätien valtatie 4:ään. Lähelle on valmisteilla myös uusi yritysalue, jota aiemmin kaavailtiin moottoriradankin puolelle.

Suunnitelmien tarkennuttua on vahvistunut, että Pippoon jää sittenkin riittävästi tilaa alueen toimijoiden kuten Lahden FK-kerhon ja Salpausselän moottorikerhon tarpeisiin. Motocross­ratakin saa pysyä paikallaan. Se sijaitsee savimaalla, jolle rakentaminen tulisi kalliiksi.

Savimaalle raivattu motocrossrata on kotimainen harvinaisuus, mutta Euroopassa ne ovat yleisiä. Siksi Pippon radan säilyminen on hyvä uutinen suomalaisille ajajille, jotka tähtäävät kansainvälisiin kisoihin. Vastaavia harjoitteluoloja ei juuri muualta Suomesta löydy.

Mukavalta kaupunginhallituksen ­linjaus kuulostaa koko paikallisen moottori­urheiluväen korvissa. Jos motocrossin lisäksi myös kartingille tulisi Pippossa loppu, se voisi merkitä kyseisten lajien loppua koko Lahden seudulla. Korvaavaa rataa ei ole lähimailla, eikä sellaiselle olisi helppo osoittaa uutta paikkaa mistään.

Linjaus Pippon radan säilyttämiseksi on kaupungilta myönteinen vastaantulo mallikelpoista nuoriso- ja vapaaehtoistyötä harjoittaville seuroille sekä niiden runsaslukuisalle jäsenistölle. Joku voi tosin jäädä kysymään, kuinka linjakas teko se oli tulevalta Euroopan ympäristöpääkaupungilta.

Kenties ennakoivana vastauksena tähän kysymykseen kaupunginhallitus ei tehnyt lupaustaan ehdoitta. Seuroilta edellytetään, että ne sitoutuvat kehittämään Pippoa eritoten ympäristönäkökulmasta. Muuten alue uhataan varata elinkeinoelämälle.

Ehtojen asettaminen seuroille urheilupaikkojen rakentamiseen ja ylläpitoon liittyvissä kysymyksissä on kaupungilta uudenlaista politiikkaa, jota aiemmin on saanut maistaa myös Kisapuistoon jalkapallostadionia mielivä FC Lahti.

Pippossa Lahden FK-kerholla on onnekseen jokerikorttina radan kasvatti, formulakuljettaja Valtteri Bottas, joka on tiettävästi luvannut auttaa tuntuvasti tarvittavien investointien rahoittamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 2. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 3. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 4. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 5. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 6. "Hyvin harvinaista" - Tuulenpuuskan riepottelema työmaateltta katkaisi suurjännitepylvään Lahdessa
 7. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 8. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 9. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 10. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 11. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 12. Lukijalta: Armeija-aika avarsi, opetti paljon ja antoi ystäviä
 13. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.
 14. Tanssiarvio: Kansallisbaletin intohimoinen Carmen tuottaa metoo-keskustelun aikoina myös outoja väristyksiä
 15. Säästöä tuovat rahanreiät – heinolalainen taloyhtiö porautti tontilleen 14 maalämpökaivoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.