Ajatuksia Sakari Piipon eräistä huomioista

Erno Laisi

Taukojumppa Mäntsälän kunnanvaltuuston kokouksessa.

Tuolloisen ministerin Juha Rehulan umpeen solmima kengännauha.

Parhaat päivänsä nähnyt ja suttuinen äänestyskoppi nuorgamilaisen koulun aulassa.

Iitin kunnanvaltuuston tuimakatseinen puheenjohtaja Anniina Peltola, joka ilmeestä päätellen kuuntelee legendaarisen valtuutetun Hannu Suhosen monologia.

Kuvajournalisti Sakari Piipon hiljattain julkaistun -kirjan kuvat näyttävät sen, minkä jokainen politiikan parissa tai sen liepeillä toimiva näkee – mutta jota kukaan ei koskaan pysähdy katsomaan.

Piippo on pysähtynyt, ja hyvä niin.

Huonosti istuvia pukuja, liian lyhyitä ja liian pitkiä kravatteja, väsyneitä silmiä. Tunkkaisia kokoushuoneita. Silmiä särkevää keltaista loisteputkivalaistusta ja huomattavan paljon keski-ikäisiä miehiä. Ja se Rehulan kenkä.

Piippo työskenteli valtioneuvoston kansliassa valokuvaajana. Hänen tehtävänään oli ikuistaa tylsiä tiedotustilaisuuksia. Piippo alkoi työnsä ohessa kuvata huvikseen poliitikkoja ja muita korkeita vallankäyttäjiä poikkeuksellisista kuvakulmista – ja julkaisi kuvat.

Tämä suututti Piipon pomon eli valtioneuvoston silloisen viestintäjohtajan Markku Mantilan – tai jonkun hierarkiassa tämän yläpuolella olleen poliitikon. Kuvat haluttiin sensuroida.

Viestintäjohtaja kutsui niitä ”hirviömäisiksi”. Se kertoo enemmän sanojasta kuin kuvista. Huvittavia, nokkelia, kiinnostavia ja erikoisia ne kyllä ovat – mutta samalla kohteitaan kunnioittavia.

Erikoinen vyyhti ylsi kohun mittoihin, kun julkaisi kuvat uudelleen laajan jutun kera.

Kohun jälkeen hän jatkoi kuvaamalla kunnanvaltuustoja ja vaaleja ympäri Suomea.

Kaapelitehtaalle pystytetty näyttely sekä kuvia ja esseitä yhdistelevä kirja olisivat jääneet todennäköisesti tekemättä ilman kömpelöä sensurointiyritystä.

Kiitos, Markku!

Ketkä Piipon kuvista sitten oikeasti suuttuivat? Ei ainakaan useassa kuvassa esiintyvä Rehula.

”Mä olen Rehulan Juha ja mä olen tämmöinen”, hän tokaisi -lehden udellessa silloin vielä ministerinä toimineen hollolalaisen ajatuksia Piipon taiteesta.

Myöhemminkään kuvat eivät ole alkaneet harmittaa.

Lähetin Rehulalle kuvaviestin Piipon ikuistamasta kengästään pari viikkoa sitten.

”Tunnistatko?”, kysyin.

”Toki, toki. Tavanomaista paremmin kiiltää... Ainakin pysyy kiinni”, hän vastasi.

”Minua kuvat naurattavat edelleen.”

Rehula tietää ”melko varmasti”, keneltä kuolleena syntynyt sensurointi-idea tuli, mutta ei paljasta sitä. Ainakaan vielä.

Piipon kuvissa ministeri Rehulasta kuoriutuu Rehulan Juntti ja ministeri Jari Lindströmistä Lindströmin Jarppa. Kuvissa näkyy oikea elämä, ei lavastettu täydellisyys. On inhimillistä pukeutua huonosti tai olla julkisesti väsynyt, vaikka sattuisikin olemaan hetkellisesti kansakunnan kaapin päällä. Sieltä voi myös pudota. Kysykää vaikka Juntilta ja Jarpalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. Padasjoella riehuu suuri maastopalo, 50 sammuttajaa taistelee liekkejä vastaan
 3. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 4. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 5. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 6. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 7. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 8. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 9. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 10. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla
 11. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 12. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 13. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 14. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 15. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.