Pakettimatkat hiipuvat, maailma ehkä jatkuu vielä

Ilkka Kuosmanen

Ensimmäinen mielikuvani pakettimatkalta: pieni majatalo Kreetan vuoristossa. On vuosi 1982, ja olen päässyt vanhempieni kanssa ensimmäistä kertaa etelään. Koska vanhempieni mielestä olisi aivan liian tylsää jäädä siistin hotellin uima-altaalle lahoamaan, on vuokrattu auto. Nyt etsitään tilapäismajoitusta yöksi.

Vanhempani ovat ilta-auringon hyväilemään pittoreskiin majataloon lääpällään. Minä satun kuitenkin vierailemaan paikan käymälässä, jossa ampiaiset surraavat pahanhajuisen pöntön ympärillä. Olen vasta 8-vuotias, mutta saan tahtoni läpi: matka jatkuu.

Noin 15 vuotta myöhemmin palaan Kreetalle, silloinkin pakettimatkalla, jonka olen voittanut yökerhon arpajaisista. Kyseessä on niin sanottu jokerimatka – majoitus ja matkaseura selviävät vasta kohteessa.

Kämppäkaverini osoittautuu helsinkiläiseksi ekonomiksi, joka naukkailee viskiä ja kertoo hurjia juttuja 1980-luvun kasinovuosista. Koska tulemme hyvin juttuun, päätämme vuokrata yhdessä auton. Se jää minun kontolleni, sillä kämppikseni ajokortti on hyllytetty pienen hairahduksen vuoksi.

Valitettavasti en tiedä, missä Villa Ampiaisvessa sijaitsee. On tyydyttävä piipahdukseen Samarian solalle.

Kaikki elämäni pakettimatkat palautuivat mieleeni maanantaina, kun uutisissa kerrottiin matkanjärjestäjä Thomas Cookin konkurssista. Vaakalaudalle joutui myös tytäryhtiö Tjä-tjä-tjä-tjäreborg, joka on kuljettanut suomalaisia etelään vuodesta 1966.

Pakettimatkojen kausi jäi omalla kohdallani lopulta lyhyeksi. Jo vuosikausia matkojen suunnittelu on aina alkanut halpojen lentojen ja varaussivustojen selaamisella. Joskus on käynyt mielessä, että olisipa näppärää, jos joku tekisi kaiken tämän puolestani (onneksi vaimo usein tekeekin).

Samana päivänä Thomas Cookin romahduksen kanssa uutisissa kerrottiin Greta Thunbergista, 16-vuotiaasta ruotsalaisesta, joka piti vihaisen ilmastopuheen YK:ssa. Hän on matkustanut purjeveneellä New Yorkiin ja aloittanut ilmastosodan saamattomia poliitikkoja vastaan.

Thunbergia on vaikea kuvitella pakettimatkalle, sillä niillä reissuilla pitää olla huoletonta. Jos matkatoimistot eivät olisi aikoinaan keksineet kääräistä lentoja, hotelleja, possujuhlia ja puolihoitoa näppäräksi paketiksi, valtaosa suomalaisista ei olisi varmasti käynyt Tukholmaa kauempana. Suomi olisi erilainen, ehkä vielä vähän enemmän sisäänpäin kääntynyt. Ei silläkään tietysti ilmastonmuutosta olisi estetty.

Yritän itse olla ilmasto-optimisti, vaikka välillä maailma näyttää loppuvan yhtä aikaa pakettimatkojen kanssa.

Esimerkiksi Risto Isomäki kirjoittaa uudessa kirjassaan siitä, miten Suomi voisi pysäyttää ilmastonmuutoksen ajattelutapojen muutoksen ja uuden teknologian avulla. Isomäki on päätelmissään kieltämättä radikaali, mutta ehkä sittenkin onnistumme?

Yrittää ainakin pitää, sillä Gretankin lapset ovat ansainneet mahdollisuuden päästä katsomaan Samarian rotkoa ventovieraiden kanssa.

Villa Ampiaisvessalla ei kuitenkaan taida olla enää mitään mahdollisuuksia. Siitä pitää verkon varauspalvelujen vertaisarviointi huolen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Pienessä korttelissa sijaitsee Tallinnan kulttuurin sydän – Telliskivi voitti New Yorkin, kun Fotografiska avasi ensimmäisen sivumuseonsa Tallinnaan
 4. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 5. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 6. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Valko-Venäjän viralliset tulokset epäilyttävät: Lukashenkolle neljä viidesosaa äänistä
 9. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 10. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 11. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 12. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 13. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 14. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 15. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.