Miljonäärin opit: pysy nöyränä, maksa verosi ja pidä ihmiset tyytyväisinä

Terhi Säynäjärvi

Viime viikolla moni hieraisi silmiään: Arvostettu talouslehti ilmoitti, että kapitalistinen järjestelmä olisi mietittävä uusiksi. Lehdet ympäri maailman toistivat :n viestiä siitä, että yritysten pitäisi voiton lisäksi ottaa huomioon muutakin. Osakkeenomistajien edun lisäksi on ajateltava asiakkaita, työntekijöitä, koko yhteisöä, ilmastoa, maapalloa.

Jos muutoksen tarvetta ei ymmärretä, seuraukset ovat karut niin demokratialle kuin yrityksille ja osakkeenomistajille.

Joskus yksikin ­osakkeenomistaja voi tehdä paljon koko yhteisön hyväksi. Ahvenanmaan kuninkaaksikin nimitetty yrittäjä ja miljonääri Anders Wiklöf on tästä loistava esimerkki.

Hän on kerännyt omaisuutensa monialakonsernillaan. Vaatimattomista oloista noussut Wiklöf tekee 73-vuotiaana yhä päivittäin töitä, koska se on mukavaa ja koko ajan oppii jotakin uutta.

Bisnesten lisäksi Wiklöf ahkeroi järjestämällä tapahtumia ja tukemalla esimerkiksi urheilua ja kulttuuria monin tavoin. Kaksi kertaa vuodessa hän ostaa IFK Mariehamnin jääkiekko-ottelun kaikki liput ja tarjoaa ne ilmaiseksi kansalaisille. Hän sponsoroi myös seuran jalkapallojoukkuetta, joka pelaa Wiklöf Holding Arenalla.

Hän järjestää ­ilmaiskonsertteja joka kesä Maarianhaminassa. Ei ihme, että ihmiset tervehtivät häntä kadulla iloisesti.

Tukea tulee myös Manner-Suomeen Pohjanmaalle, josta Wiklöfin isä oli kotoisin. Esimerkiksi Pedersöressä on hänen nimeään kantava jäähalli.

Wiklöf on auttanut myös -lehden talous­ahdingosta, koska hänelle on tär­keää, että maakunnassa ilmestyy kaksi sanomalehteä ( ja ). Apuaan hän perusteli sillä, että demokratian kävisi huonosti, jos saarella olisi vain yksi lehti.

Isojen tukikohteiden lisäksi Wiklöf lahjoittaa vuosittain isoja summia esimerkiksi lapsiperheille.

Wiklöf on myös kuuliainen veronmaksaja. Hän on maksanut kymmenien tuhansien eurojen ylinopeussakot mukisematta ja kammoaa veroparatiiseja.

Politiikasta hän ei ole kovin kiinnostunut, mutta yksi asia saa hänet kaikissa haastatteluissa kiihtymään: perintövero. Se pitäisi poistaa, kuten Ruotsi on tehnyt. Peritystä omaisuudesta menee länsinaapurissa veroa vasta, jos omaisuuden myy.

Wiklöf perustelee tätäkin asiaa yhteisön edulla. Jos yrittäjä joutuu myymään yrityksen perintöveron takia, omistus voi päätyä vaikka ulkomaille.

Haastattelin Wiklöfiä kolme vuotta sitten Sunnuntaisuomalaiseen (16.10.2016). Jos pitäisi tiivistää hänen oppinsa, lista olisi tällainen: Kuuntele ihmisiä, juttele heidän kanssaan, älä ole sähköpostin varassa. Kysele kaikesta, opi uutta. Älä etsi syyllisiä, vaan pane toimeksi. Jaa vaurauttasi. Pidä huolta yhteisöstä, järjestä elämyksiä ja tapahtumia kaikille, pidä työntekijät tyytyväisinä. Noudata yhteisiä pelisääntöjä, maksa verosi. Pysy nöyränä. Muista, että olemme kaikki tavallisia.

Ehkä näitä vinkkejä noudattamalla voisi pitää markkinataloudenkin nykyistä terveempänä. Ja demokratian hyvässä voinnissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Trion K-Supermarketin loppuminen yllätti asiakkaat ja Lahden elinkeinojohdon – "Ensimmäinen ajatus oli, että miksi?"
 2. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 3. Lahden Okeroisten liittymän viereen voi syntyä yli 200 työpaikkaa, tontti myös uudelle huoltamolle
 4. Iitissä kerätään nimiä adressiin: yli 1 200 vastustaa Iitin ambulanssin yöpäivystyksen lopettamista
 5. VR aikoo sulkea Lahden rautatieaseman palvelupisteen
 6. Heinolan uudet näköalaportaat johtavat rannasta ylös Harjulle
 7. Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat
 8. Verkkokysely: Matkustatko tänä kesänä ja jos matkustat, niin minne? Vastaa kyselyyn
 9. Miestä epäillään kahden poliisin murhan yrityksestä – Espoon Mäkkylässä oli sijoitettu räjähteitä asunnon ovelle
 10. Orimattilan johto laati päät yhdessä säästölistaa, mutta päätöksiä saadaan vasta kesäkuun alkupuolella
 11. Hartolan kunnanjohtaja Merja Olenius hakee Kiteen johtoon
 12. Terassilupaa on hakenut vasta parisenkymmentä ravintolaa Lahdessa - kaupunginjohtaja Timosen mukaan Lahti kuuntelee herkällä korvalla mahdollisia lisätilatoiveita terasseista
 13. Kysymys & vastaus: Noutoruokapakkaukset näkyvät katukuvassa – onko roskaaminen lisääntynyt Lahdessa?
 14. Suomi-sarja uudistuu – Giantsilla seitsemän pelaajasopimusta
 15. Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.