Komentajalta ensilinjaukset

Puolustusvoimien uusi komentaja Timo Kivinen odottaa saavansa hävittäjähankinnasta poliittista ohjausta uudelta hallitukselta. Markku Ulander

Puolustusvoimien uusi komentaja, kenraali Timo Kivinen aloitti tehtävässään torstaina. Samana päivänä Venäjä käynnisti Itämerellä suuren sotaharjoituksensa. Ne tuskin olivat missään yhteydessä komentajanvaihdokseen, mutta kertovat koruttomalla tavalla, millaisessa toimintaympäristössä Kivinen joutuu työnsä aloittamaan.

Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan kiristämät turvallisuuspoliittiset jännitteet leimasivat jo Kivisen edeltäjän Jarmo Lindbergin kautta, eivätkä ne näytä olevan nopeasti helpottumassa. Tämä näkyy ja tuntuu myös omilla lähialueillamme.

Julkisuudessa on epäilty, että Venäjän tuorein voimanosoitus olisi yllättänyt läntiset asevoimat. Harjoitus kun oli räätälöity juuri sopivan kokoiseksi niin, ettei sinne ollut välttämätöntä kutsua etukäteen ulkomaisia tarkkailijoita.

Kivinen ei Ylen haastattelussa perjantaina vahvistanut yllättyneensä itänaapurin tuoreimmasta voimannäytöstä. Venäjän laivasto vietti viikonloppuna vuosijuhliaan, joista sillä on Kivisen mukaan ennenkin ollut tapana jatkaa matkaansa suoraan harjoituksiin. Kaksi vuotta sitten Venäjän laivastolla oli vieläpä kumppaninaan kiinalaisia sota-aluksia.

Omat Puolustusvoimamme on viime vuosina hakenut harjoittelukumppaneita yhä ahkerammin lännestä, Ruotsin ja Nato-maiden suunnalta. Lindbergin kaudella kansainvälisten koulutus- ja harjoitustapahtumien määrä ryöpsähti niin runsaaksi, että nyt tilaisuuksia on nähtävästi jo varaa karsia turhimmasta päästä. Ensimmäisenä linjauksenaan Kivinen arvioi torstaina nykyisen puolustusyhteistyöverkostomme laajuuden palvelevan Suomea riittävästi sotilaallisesta näkökulmasta. Omaa puolustusta ja kansainvälistä yhteensopivuutta parhaiten kehittävät harjoitukset on tunnistettu, joten määrä ei tule kasvamaan vaan pikemminkin päin vastoin (ESS 2.8.).

Eräät kansainväliset sotaharjoitukset nostattivat viime vaalikaudella kipakkaa poliittista keskustelua tasavallan presidenttiä myöten. Kivisen lausuntojen taustalla ei silti ollut poliittista ohjausta, tuore puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ­vakuutti. (HS 2.8.). Hänestäkin harjoittelun määrä on ollut niin korkealla tasolla, ettei korottamisen varaa juuri ole.

Poliittiseen ohjaukseen Kivinen joutuu varautumaan viimeistään sitten, kun hänen komentajakautensa suurhankinnat etenevät kohti ratkaisuaan. Puolustusvoimien lähtökohta on, että Hornetien suorituskyky korvataan täysimääräisesti. Poliitikoilla lienee silti oma näkemyksensä siitä, mitä tämä uuteen hallitusohjelmaankin sisällytetty määritelmä oikeasti tarkoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu